Risotto zapiekane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto zapiekane

Autor: Mateusz Rosadziński

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

200 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

180 gramów

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostę. Podsmażyć na oleju dodać przyprawę do kurczaka. Pieczarki oczyścić pokroić w kostę. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle następnie dodać pieczarki, przyprawić i odparować.

Risotto zapiekane - Krok 1

Krok 2

Ryż gotować w osolonej wodzie ok 15 min. Groszek i kukurydzę osączyć, zalać wodą i gotować ok 10 min. W miseczce połączyć żółtka oraz śmietanę. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać.

Risotto zapiekane - Krok 2

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ser żółty zetrzeć na tarce. Wymieszane składniki przełożyć do naczynia, wierzch posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 10-15 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej