Risotto zapiekane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto zapiekane

Autor: Mateusz Rosadziński

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

200 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

180 gramów

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostę. Podsmażyć na oleju dodać przyprawę do kurczaka. Pieczarki oczyścić pokroić w kostę. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle następnie dodać pieczarki, przyprawić i odparować.

Risotto zapiekane - Krok 1

Krok 2

Ryż gotować w osolonej wodzie ok 15 min. Groszek i kukurydzę osączyć, zalać wodą i gotować ok 10 min. W miseczce połączyć żółtka oraz śmietanę. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać.

Risotto zapiekane - Krok 2

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ser żółty zetrzeć na tarce. Wymieszane składniki przełożyć do naczynia, wierzch posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 10-15 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej