Risotto zapiekane

Autor: Mateusz Rosadziński

ratingratingratingratingrating

1708

10 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

200 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

180 gramów

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostę. Podsmażyć na oleju dodać przyprawę do kurczaka. Pieczarki oczyścić pokroić w kostę. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle następnie dodać pieczarki, przyprawić i odparować.

Risotto zapiekane - Krok 1

Krok 2

Ryż gotować w osolonej wodzie ok 15 min. Groszek i kukurydzę osączyć, zalać wodą i gotować ok 10 min. W miseczce połączyć żółtka oraz śmietanę. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać.

Risotto zapiekane - Krok 2

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ser żółty zetrzeć na tarce. Wymieszane składniki przełożyć do naczynia, wierzch posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 10-15 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Risotto z brokułami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej