
Składniki
350 gramów
4 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
750 mililitrów
90 mililitrów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno szalotki. W dużym garnku stop cztery łyżki masła, wrzuć szalotki i zeszklij. Dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę.

Krok 2
Ryż z cebulą zalej winem i gotuj mieszając, póki wino nie odparuje. Przygotuj wywar z Bulionu na włoszczyźnie Knorr i 750 mililitrów wody.

Krok 3
Do ryżu dodaj kilka nitek szafranu.

Krok 4
Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia.

Krok 5
Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion. Dodaj kawałki sera dor blue, mieszaj przez chwilę. Następnie zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z szafranem
We Włoszech, gdzie powoli duszony ryż w bulionie z serem i oliwą, to potrawa tak znana jak pizza czy spaghetti, ten przepis nazywa się „risotto allo zafferano” lub „risotto alla milanese” czyli risotto po mediolańsku. Dlaczego? Bo jest najpopularniejsze właśnie w Mediolanie. Piękny, złocistożółty kolor i pierwszą wymienioną tu nazwę risotto zawdzięcza natomiast dodatkowi najdroższej przyprawy świata – nitkom szafranu, które są pręcikami kwiatów krokusa. Nie obawiaj się jednak – tej przyprawy używa się naprawdę niewiele, przez co jest cenowo przystępna, a samo danie, choć wykwintne, bez problemu i niedrogo zrobisz w domu. Szafran i aromatyczny ser pleśniowy dodane do ryżu tworzą wyjątkowe połączenie smaków i aromatów. Łagodności i odrobiny słodyczy dodaje zeszklona cebulka szalotka. O odpowiednią kremową konsystencję nie musisz się martwić jeśli dodasz oliwę. Ryż podczas duszenia należy obowiązkowo podlać białym winem i z nam także podawać gotowe danie.