Risotto z szafranem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z szafranem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

175 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

750 mililitrów

90 mililitrów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno szalotki. W dużym garnku stop cztery łyżki masła, wrzuć szalotki i zeszklij. Dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę.

Risotto z szafranem - Krok 1

Krok 2

Ryż z cebulą zalej winem i gotuj mieszając, póki wino nie odparuje. Przygotuj wywar z Bulionu na włoszczyźnie Knorr i 750 mililitrów wody.

Risotto z szafranem - Krok 2

Krok 3

Do ryżu dodaj kilka nitek szafranu.

Risotto z szafranem - Krok 3

Krok 4

Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia.

Risotto z szafranem - Krok 4

Krok 5

Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion. Dodaj kawałki sera dor blue, mieszaj przez chwilę. Następnie zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.

Risotto z szafranem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Pl

    Pl , 23.05.2021

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z szafranem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z szafranem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z szafranemRisotto z szafranem

We Włoszech, gdzie powoli duszony ryż w bulionie z serem i oliwą, to potrawa tak znana jak pizza czy spaghetti, ten przepis nazywa się „risotto allo zafferano” lub „risotto alla milanese” czyli risotto po mediolańsku. Dlaczego? Bo jest najpopularniejsze właśnie w Mediolanie. Piękny, złocistożółty kolor i pierwszą wymienioną tu nazwę risotto zawdzięcza natomiast dodatkowi najdroższej przyprawy świata – nitkom szafranu, które są pręcikami kwiatów krokusa. Nie obawiaj się jednak – tej przyprawy używa się naprawdę niewiele, przez co jest cenowo przystępna, a samo danie, choć wykwintne, bez problemu i niedrogo zrobisz w domu. Szafran i aromatyczny ser pleśniowy dodane do ryżu tworzą wyjątkowe połączenie smaków i aromatów. Łagodności i odrobiny słodyczy dodaje zeszklona cebulka szalotka. O odpowiednią kremową konsystencję nie musisz się martwić jeśli dodasz oliwę. Ryż podczas duszenia należy obowiązkowo podlać białym winem i z nam także podawać gotowe danie.