Składniki
350 gramów
4 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
750 mililitrów
90 mililitrów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno szalotki. W dużym garnku stop cztery łyżki masła, wrzuć szalotki i zeszklij. Dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę.
Krok 2
Ryż z cebulą zalej winem i gotuj mieszając, póki wino nie odparuje. Przygotuj wywar z Bulionu na włoszczyźnie Knorr i 750 mililitrów wody.
Krok 3
Do ryżu dodaj kilka nitek szafranu.
Krok 4
Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia.
Krok 5
Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion. Dodaj kawałki sera dor blue, mieszaj przez chwilę. Następnie zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z szafranem
We Włoszech, gdzie powoli duszony ryż w bulionie z serem i oliwą, to potrawa tak znana jak pizza czy spaghetti, ten przepis nazywa się „risotto allo zafferano” lub „risotto alla milanese” czyli risotto po mediolańsku. Dlaczego? Bo jest najpopularniejsze właśnie w Mediolanie. Piękny, złocistożółty kolor i pierwszą wymienioną tu nazwę risotto zawdzięcza natomiast dodatkowi najdroższej przyprawy świata – nitkom szafranu, które są pręcikami kwiatów krokusa. Nie obawiaj się jednak – tej przyprawy używa się naprawdę niewiele, przez co jest cenowo przystępna, a samo danie, choć wykwintne, bez problemu i niedrogo zrobisz w domu. Szafran i aromatyczny ser pleśniowy dodane do ryżu tworzą wyjątkowe połączenie smaków i aromatów. Łagodności i odrobiny słodyczy dodaje zeszklona cebulka szalotka. O odpowiednią kremową konsystencję nie musisz się martwić jeśli dodasz oliwę. Ryż podczas duszenia należy obowiązkowo podlać białym winem i z nam także podawać gotowe danie.