
Składniki
350 gramów
6 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
800 mililitrów
500 gramów
30 gramów
60 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wywar z wody i Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Do gotującego się bulionu wrzuć groszek, gotuj do miękkości.

Krok 2
Wyjmij groszek, połowę zmiksuj. Bulion zachowaj.

Krok 3
Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj ryż, wymieszaj, podsmaż chwilę.

Krok 4
Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.

Krok 5
Dodaj starty parmezan, pieprz, puree z groszku, oraz groszek w całości, wymieszaj.

Krok 6
Zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem. Risotto wyłóż na ciepłe talerze i posyp płatkami parmezanu.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z groszkiem i serem
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.