Risotto z groszkiem i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

469 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

253 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

333 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

6 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

800 mililitrów

500 gramów

30 gramów

60 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z wody i Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Do gotującego się bulionu wrzuć groszek, gotuj do miękkości.

Risotto z groszkiem i serem - Krok 1

Krok 2

Wyjmij groszek, połowę zmiksuj. Bulion zachowaj.

Risotto z groszkiem i serem - Krok 2

Krok 3

Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj ryż, wymieszaj, podsmaż chwilę.

Risotto z groszkiem i serem - Krok 3

Krok 4

Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.

Risotto z groszkiem i serem - Krok 4

Krok 5

Dodaj starty parmezan, pieprz, puree z groszku, oraz groszek w całości, wymieszaj.

Risotto z groszkiem i serem - Krok 5

Krok 6

Zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem. Risotto wyłóż na ciepłe talerze i posyp płatkami parmezanu.

Risotto z groszkiem i serem - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak, 28.06.2017

    spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z groszkiem i seremRisotto z groszkiem i serem

Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.