Risotto z zielonym groszkiem (mrożonym lub świeżym) I Przepisy.pl pixel

Risotto z groszkiem i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
516 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

333 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

508 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

6 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

800 mililitrów

500 gramów

30 gramów

60 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z wody i Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Do gotującego się bulionu wrzuć groszek, gotuj do miękkości.

Risotto z groszkiem i serem - Krok 1

Krok 2

Wyjmij groszek, połowę zmiksuj. Bulion zachowaj.

Risotto z groszkiem i serem - Krok 2

Krok 3

Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj ryż, wymieszaj, podsmaż chwilę.

Risotto z groszkiem i serem - Krok 3

Krok 4

Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.

Risotto z groszkiem i serem - Krok 4

Krok 5

Dodaj starty parmezan, pieprz, puree z groszku, oraz groszek w całości, wymieszaj.

Risotto z groszkiem i serem - Krok 5

Krok 6

Zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem. Risotto wyłóż na ciepłe talerze i posyp płatkami parmezanu.

Risotto z groszkiem i serem - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Ugotowana

    Ugotowana , 10.08.2021

    Bardzo smaczne i proste danie ! Wywar zrobiłam z nóżki kurczaka i użyłam 1,5 kostki rosołowej warzywnej . Poszarpalam kurczaka do risotto i dodałam tarty ser sypany wiec spokojnie można zamienić parmezan wyszło super palce lizać !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 28.06.2017

    spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pomidorowe risotto
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z groszkiem i seremRisotto z groszkiem i serem

Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.