Risotto z zielonym groszkiem (mrożonym lub świeżym) I Przepisy.pl pixel

Risotto z groszkiem i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
516 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

328 osób wydrukowało

Pobierz pdf

504 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

6 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

800 mililitrów

500 gramów

30 gramów

60 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z wody i Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Do gotującego się bulionu wrzuć groszek, gotuj do miękkości.

Risotto z groszkiem i serem - Krok 1

Krok 2

Wyjmij groszek, połowę zmiksuj. Bulion zachowaj.

Risotto z groszkiem i serem - Krok 2

Krok 3

Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj ryż, wymieszaj, podsmaż chwilę.

Risotto z groszkiem i serem - Krok 3

Krok 4

Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.

Risotto z groszkiem i serem - Krok 4

Krok 5

Dodaj starty parmezan, pieprz, puree z groszku, oraz groszek w całości, wymieszaj.

Risotto z groszkiem i serem - Krok 5

Krok 6

Zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem. Risotto wyłóż na ciepłe talerze i posyp płatkami parmezanu.

Risotto z groszkiem i serem - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Ugotowana

    Ugotowana , 10.08.2021

    Bardzo smaczne i proste danie ! Wywar zrobiłam z nóżki kurczaka i użyłam 1,5 kostki rosołowej warzywnej . Poszarpalam kurczaka do risotto i dodałam tarty ser sypany wiec spokojnie można zamienić parmezan wyszło super palce lizać !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 28.06.2017

    spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z groszkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z groszkiem i seremRisotto z groszkiem i serem

Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.