
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
10 dekagramów
800 mililitrów
10 dekagramów
125 mililitrów
25 dekagramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotki pokrój w kostkę i zeszklij na połowie masła.
Krok 2
Wsyp ryż i duś około 5 minut ciągle mieszając.
Krok 3
Podlej winem i duś dalej. Gdy wino wyparuje, wlej niewielką ilość bulionu, duś do czasu, gdy ryż wchłonie bulion. Czynność powtarzaj, aż ryż będzie miękki.
Krok 4
Dopraw solą i pieprzem. Dodaj starty parmezan.
Krok 5
Cykorię umyj, przekrój i usuń głąb. Liście pokrój w paski i uduś na reszcie masła. Dopraw.
Krok 6
Cykorię wymieszaj z risotto.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej