
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
10 dekagramów
800 mililitrów
10 dekagramów
125 mililitrów
25 dekagramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotki pokrój w kostkę i zeszklij na połowie masła.
Krok 2
Wsyp ryż i duś około 5 minut ciągle mieszając.
Krok 3
Podlej winem i duś dalej. Gdy wino wyparuje, wlej niewielką ilość bulionu, duś do czasu, gdy ryż wchłonie bulion. Czynność powtarzaj, aż ryż będzie miękki.
Krok 4
Dopraw solą i pieprzem. Dodaj starty parmezan.
Krok 5
Cykorię umyj, przekrój i usuń głąb. Liście pokrój w paski i uduś na reszcie masła. Dopraw.
Krok 6
Cykorię wymieszaj z risotto.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

























