
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
10 dekagramów
800 mililitrów
10 dekagramów
125 mililitrów
25 dekagramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotki pokrój w kostkę i zeszklij na połowie masła.
Krok 2
Wsyp ryż i duś około 5 minut ciągle mieszając.
Krok 3
Podlej winem i duś dalej. Gdy wino wyparuje, wlej niewielką ilość bulionu, duś do czasu, gdy ryż wchłonie bulion. Czynność powtarzaj, aż ryż będzie miękki.
Krok 4
Dopraw solą i pieprzem. Dodaj starty parmezan.
Krok 5
Cykorię umyj, przekrój i usuń głąb. Liście pokrój w paski i uduś na reszcie masła. Dopraw.
Krok 6
Cykorię wymieszaj z risotto.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej