
Składniki
3 łyżki
4 sztuki
2 sztuki
50 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórka oraz rzodkiewki zetrzyj na grubej tarce.

Krok 2
Ugotowane na twardo jajka rozgnieć w miseczce widelcem. Dodaj sos czosnkowy, rzodkiewkę oraz odciśniętego ogórka. Wymieszaj.

Krok 3
Gotową pastę jajeczną nałóż na dwie kromki pieczywa i przykryj pozostałymi dwoma. Kanapki bezglutenowe ściśnij lekko dłonią i pokrój na trójkąty.


Dobra rada:
Opiecz krótko kromki pieczywa przed przygotowaniem, a kanapka bezglutenowa będzie chrupiąca.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bezglutenowa kanapka
Pełnoziarniste ciemne pieczywo, delikatny chleb pszenny czy pyszne bułki razowe – kanapki to podstawa do przygotowania wybornych przekąsek nie tylko na śniadanie czy kolację. Jeśli stosujesz dietę bezglutenową, wypróbuj nasz przepis na kanapkę z delikatną pastą jajeczną. Wybierz kromki dowolnego bezglutenowego pieczywa i posmaruj przygotowaną wcześniej pastą. Na początek zetrzyj zielonego ogórka, który dobrze skomponuje się z dodatkiem rzodkiewki, a ugotowane wcześniej jajka rozgnieć widelcem i połącz z warzywami. Bezglutenową kanapkę podaj podzieloną na trójkąty, z dodatkiem ulubionej sałatki. Prosto, szybko i smacznie – zainspiruj się tym przepisem i przygotuj smaczną przekąskę.
Dla kogo?
Jeśli zmagasz się z nietolerancją glutenu lub świadomie unikasz go w swojej diecie, mamy dla ciebie świetną propozycję. Bezglutenowe kanapki to posiłek, który idealnie wpisze się w założenia twojego jadłospisu. To połączenie wielu różnorodnych składników, a co za tym idzie, również wielu smaków.
Na jaką okazję?
Kanapki są dobre na każdą okazję. Nie inaczej jest w przypadku kanapki bezglutenowej. Przygotuj ją wtedy, gdy masz ochotę na nieco bardziej urozmaicone śniadanie. Nasz przepis zachwyca bukietem smakowym mimo tego, że składniki, których potrzebujesz, nie są trudne do zdobycia. Prawdopodobnie masz je w swojej domowej spiżarni!
Czy wiesz, że?
Kanapka bezglutenowa sprawdzi się również dla tych, którzy na co dzień nie korzystają z takiej diety i chcą próbować nowych rzeczy. Jeśli tak jest w twoim przypadku, skorzystaj z naszego przepisu i przekonaj się, czy taka alternatywa wpisuje się w twoje kubki smakowe!
Dla urozmaicenia:
Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku dołącz do całości także sos czosnkowy, dzięki któremu pasta uzyska odpowiednią kremową konsystencję. Tak przygotowana łatwo rozsmaruje się na przekrojonym pieczywie. Chcesz, żeby kanapki były chrupiące? Oprósz je przyprawami, a następnie piecz w piekarniku przez kilka minut.



































