Kanapki bezglutenowe (kanapka) - przepis | Przepisy.pl pixel

Bezglutenowa kanapka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
146 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

4 sztuki

2 sztuki

50 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórka oraz rzodkiewki zetrzyj na grubej tarce.

Bezglutenowa kanapka - Krok 1

Krok 2

Ugotowane na twardo jajka rozgnieć w miseczce widelcem. Dodaj sos czosnkowy, rzodkiewkę oraz odciśniętego ogórka. Wymieszaj.

Bezglutenowa kanapka - Krok 2

Krok 3

Gotową pastę jajeczną nałóż na dwie kromki pieczywa i przykryj pozostałymi dwoma. Kanapki bezglutenowe ściśnij lekko dłonią i pokrój na trójkąty.

Bezglutenowa kanapka - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Opiecz krótko kromki pieczywa przed przygotowaniem, a kanapka bezglutenowa będzie chrupiąca.

4

Opinie o przepisie

  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 13.07.2016

    PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Dobrolinska

    Alicja Dobrolinska , 13.07.2016

    Super pomysł:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 13.07.2016

    Świetny pomysł :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Bartuzi

    Jolanta Bartuzi , 13.07.2016

    Szczypiorek albo koperek zdałby się

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowa kanapka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowa kanapka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowa kanapka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowa kanapka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowa kanapka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowa kanapka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowa kanapka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bezglutenowa kanapka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezglutenowa kanapkaBezglutenowa kanapka

Pełnoziarniste ciemne pieczywo, delikatny chleb pszenny czy pyszne bułki razowe – kanapki to podstawa do przygotowania wybornych przekąsek nie tylko na śniadanie czy kolację. Jeśli stosujesz dietę bezglutenową, wypróbuj nasz przepis na kanapkę z delikatną pastą jajeczną. Wybierz kromki dowolnego bezglutenowego pieczywa i posmaruj przygotowaną wcześniej pastą. Na początek zetrzyj zielonego ogórka, który dobrze skomponuje się z dodatkiem rzodkiewki, a ugotowane wcześniej jajka rozgnieć widelcem i połącz z warzywami. Bezglutenową kanapkę podaj podzieloną na trójkąty, z dodatkiem ulubionej sałatki. Prosto, szybko i smacznie – zainspiruj się tym przepisem i przygotuj smaczną przekąskę.

Dla kogo?

Jeśli zmagasz się z nietolerancją glutenu lub świadomie unikasz go w swojej diecie, mamy dla ciebie świetną propozycję. Bezglutenowe kanapki to posiłek, który idealnie wpisze się w założenia twojego jadłospisu. To połączenie wielu różnorodnych składników, a co za tym idzie, również wielu smaków.

Na jaką okazję?

Kanapki są dobre na każdą okazję. Nie inaczej jest w przypadku kanapki bezglutenowej. Przygotuj ją wtedy, gdy masz ochotę na nieco bardziej urozmaicone śniadanie. Nasz przepis zachwyca bukietem smakowym mimo tego, że składniki, których potrzebujesz, nie są trudne do zdobycia. Prawdopodobnie masz je w swojej domowej spiżarni!

Czy wiesz, że?

Kanapka bezglutenowa sprawdzi się również dla tych, którzy na co dzień nie korzystają z takiej diety i chcą próbować nowych rzeczy. Jeśli tak jest w twoim przypadku, skorzystaj z naszego przepisu i przekonaj się, czy taka alternatywa wpisuje się w twoje kubki smakowe!

Dla urozmaicenia:

Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku dołącz do całości także sos czosnkowy, dzięki któremu pasta uzyska odpowiednią kremową konsystencję. Tak przygotowana łatwo rozsmaruje się na przekrojonym pieczywie. Chcesz, żeby kanapki były chrupiące? Oprósz je przyprawami, a następnie piecz w piekarniku przez kilka minut.