Pasztet z tuńczyka
w stylu śródziemnomorskim
łatwe
122 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
100 gramów
4 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło wyjmij z lodówki i trzymaj kilka godzin w temperaturze pokojowej. Tuńczyka wyjmij z puszki i dokładnie odsącz z zalewy, odsącz również filety z sardeli.

Krok 2
Zmiksuj dokładnie masło z tuńczykiem i sardelami. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny oraz chili, dopraw do smaku pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Formuj pasztet w kulki (rób to łyżką do nakładania lodów) i schłodź w lodówce. Podawaj z grzankami z chleba.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej