Pasta z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasta z dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

236 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

466 osób wydrukowało

Pobierz pdf

668 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

6 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynie i cebule obierz ze skóry i łupin. Pokrój je na mniejsze nieregularne kawałki. Warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia i przykryj folią aluminiową. Całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie warzywa pozostaw do wystygnięcia.

Pasta z dyni - Krok 1

Krok 2

Upieczone warzywa przełóż do kielicha blendera. Dodaj mleko kokosowe, olej z pestek dyni, curry po czym całość dokładnie zmiksuj.

Pasta z dyni - Krok 2

Krok 3

Posiekaj kolendrę. Wyciśnij sok z cytryny. Pestki dyni upraż na patelni i z grubsza posiekaj nożem. Następnie przełóż je razem z kolendrą do pasty z dyni, dodaj harisę, majonez i dokładnie wymieszaj. Pastę dopraw do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli o ile zajdzie taka potrzeba.

Pasta z dyni - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasty możesz też dodać łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta z dyniPasta z dyni

Wszelkie warzywne pasty mają bardzo szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Pasują przede wszystkim jako dodatek do kanapek, ale urozmaicają też smak wędlin, mięsa i serów, stanowiąc smaczną oraz uniwersalną przekąskę. Dobrym sposobem na ich wykorzystanie jest przyrządzenie roladek z tortilli. Z jakich warzyw najlepiej zrobić pastę? Ze wszystkich, zwłaszcza tych o zwartym miąższu. Spróbuj na przykład pasty z dyni. Do jej przygotowania użyj dowolnego gatunku, m.in. dyni piżmowej lub hokkaido. Upiecz ją wraz z cebulą, a całość nabierze delikatnej słodyczy. Aby nadać paście lekko orientalnego smaku, dopraw ją mlekiem kokosowym i curry. Z kolei, by była ona bardziej wyrazista, dodaj do niej pastę z ostrej papryki. Pasować będzie również majonez, dzięki któremu potrawa będzie miała odpowiednią konsystencję. Jeszcze tylko niewielka ilość soku z cytryny, i to wszystko, chociaż danie możesz jeszcze na wiele sposobów urozmaicić, dodając np. prażone pestki słonecznika, kolendrę czy pietruszkę. Wypróbuj nasz przepis na pastę z dyni.