Pasta z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasta z dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
259 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

547 osób wydrukowało

Pobierz pdf

779 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

6 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynie i cebule obierz ze skóry i łupin. Pokrój je na mniejsze nieregularne kawałki. Warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia i przykryj folią aluminiową. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie warzywa pozostaw do wystygnięcia.

Pasta z dyni - Krok 1

Krok 2

Upieczone warzywa przełóż do kielicha blendera. Dodaj mleko kokosowe, olej z pestek dyni, curry po czym całość dokładnie zmiksuj.

Pasta z dyni - Krok 2

Krok 3

Posiekaj kolendrę. Wyciśnij sok z cytryny. Pestki dyni upraż na patelni i z grubsza posiekaj nożem. Następnie przełóż je razem z kolendrą do pasty z dyni, dodaj harisę, majonez i dokładnie wymieszaj. Pastę dopraw do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli o ile zajdzie taka potrzeba.

Pasta z dyni - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasty możesz też dodać łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta z dyniPasta z dyni

Wszelkie warzywne pasty mają bardzo szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Pasują przede wszystkim jako dodatek do kanapek, ale urozmaicają też smak wędlin, mięsa i serów, stanowiąc smaczną oraz uniwersalną przekąskę. Dobrym sposobem na ich wykorzystanie jest przyrządzenie roladek z tortilli. Z jakich warzyw najlepiej zrobić pastę? Ze wszystkich, zwłaszcza tych o zwartym miąższu. Spróbuj na przykład pasty z dyni. Do jej przygotowania użyj dowolnego gatunku, m.in. dyni piżmowej lub hokkaido. Upiecz ją wraz z cebulą, a całość nabierze delikatnej słodyczy. Aby nadać paście lekko orientalnego smaku, dopraw ją napojem kokosowym i curry. Z kolei, by była ona bardziej wyrazista, dodaj do niej pastę z ostrej papryki. Pasować będzie również majonez, dzięki któremu potrawa będzie miała odpowiednią konsystencję. Jeszcze tylko niewielka ilość soku z cytryny, i to wszystko.

Dla kogo?

Lubisz nieco orientalne smaki, ale przy tym jesteś fanem klasycznych potraw? Pasta z dyni na kanapki powinna zadowolić twoje kubki smakowe. Dynia to warzywo, które zaskakuje bogactwem smaków, dlatego w towarzystwie odpowiednich przypraw wpisze się w twoje codzienne menu.

Na jaką okazję?

Pasta z dyni sprawdzi się jako dodatek do kanapek, wędlin, ale również jako element imprezowych przystawek. Przygotuj niewielkie grzanki, każdą z nich posmaruj odpowiednią ilością pasty i zaserwuj podczas przyjęcia jako zapowiedź dania głównego.

Czy wiesz, że?

Aby przygotować pastę z dyni na kanapki nie musisz czekać na odpowiedni sezon. Dojrzałą dynię możesz zamrozić. Warto ją wcześniej odpowiednio przygotować, pozbawić miąższu oraz pokroić na mniejsze kawałki. Dzięki temu możesz przygotować pastę z dyni na kanapki o każdej porze roku.

Dla urozmaicenia:

Danie możesz jeszcze na wiele sposobów urozmaicić, dodając np. prażone pestki słonecznika, kolendrę czy pietruszkę. Dodaj swoje ulubione przyprawy oraz zioła, aby budować smak i aromat potrawy. Wypróbuj nasz przepis na pastę z dyni na kanapki.