Pasta z dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

210 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

443 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

594 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

6 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

2 łyżki

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynie i cebule obierz ze skóry i łupin. Pokrój je na mniejsze nieregularne kawałki. Warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia i przykryj folią aluminiową. Całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie warzywa pozostaw do wystygnięcia.

Pasta z dyni - Krok 1

Krok 2

Upieczone warzywa przełóż do kielicha blendera. Dodaj mleko kokosowe, olej z pestek dyni, curry po czym całość dokładnie zmiksuj.

Pasta z dyni - Krok 2

Krok 3

Posiekaj kolendrę. Wyciśnij sok z cytryny. Pestki dyni upraż na patelni i z grubsza posiekaj nożem. Następnie przełóż je razem z kolendrą do pasty z dyni, dodaj harisę, majonez i dokładnie wymieszaj. Pastę dopraw do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli o ile zajdzie taka potrzeba.

Pasta z dyni - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasty możesz też dodać łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta z dyniPasta z dyni

Wszelkie warzywne pasty mają bardzo szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Pasują przede wszystkim jako dodatek do kanapek, ale urozmaicają też smak wędlin, mięsa i serów, stanowiąc smaczną oraz uniwersalną przekąskę. Dobrym sposobem na ich wykorzystanie jest przyrządzenie roladek z tortilli. Z jakich warzyw najlepiej zrobić pastę? Ze wszystkich, zwłaszcza tych o zwartym miąższu. Spróbuj na przykład pasty z dyni. Do jej przygotowania użyj dowolnego gatunku, m.in. dyni piżmowej lub hokkaido. Upiecz ją wraz z cebulą, a całość nabierze delikatnej słodyczy. Aby nadać paście lekko orientalnego smaku, dopraw ją mlekiem kokosowym i curry. Z kolei, by była ona bardziej wyrazista, dodaj do niej pastę z ostrej papryki. Pasować będzie również majonez, dzięki któremu potrawa będzie miała odpowiednią konsystencję. Jeszcze tylko niewielka ilość soku z cytryny, i to wszystko, chociaż danie możesz jeszcze na wiele sposobów urozmaicić, dodając np. prażone pestki słonecznika, kolendrę czy pietruszkę. Wypróbuj nasz przepis na pastę z dyni.