
Składniki
1 kilogram
6 sztuk
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 pęczek
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynie i cebule obierz ze skóry i łupin. Pokrój je na mniejsze nieregularne kawałki. Warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia i przykryj folią aluminiową. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie warzywa pozostaw do wystygnięcia.

Krok 2
Upieczone warzywa przełóż do kielicha blendera. Dodaj mleko kokosowe, olej z pestek dyni, curry po czym całość dokładnie zmiksuj.

Krok 3
Posiekaj kolendrę. Wyciśnij sok z cytryny. Pestki dyni upraż na patelni i z grubsza posiekaj nożem. Następnie przełóż je razem z kolendrą do pasty z dyni, dodaj harisę, majonez i dokładnie wymieszaj. Pastę dopraw do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli o ile zajdzie taka potrzeba.


Dobra rada:
Do pasty możesz też dodać łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasta z dyni
Wszelkie warzywne pasty mają bardzo szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Pasują przede wszystkim jako dodatek do kanapek, ale urozmaicają też smak wędlin, mięsa i serów, stanowiąc smaczną oraz uniwersalną przekąskę. Dobrym sposobem na ich wykorzystanie jest przyrządzenie roladek z tortilli. Z jakich warzyw najlepiej zrobić pastę? Ze wszystkich, zwłaszcza tych o zwartym miąższu. Spróbuj na przykład pasty z dyni. Do jej przygotowania użyj dowolnego gatunku, m.in. dyni piżmowej lub hokkaido. Upiecz ją wraz z cebulą, a całość nabierze delikatnej słodyczy. Aby nadać paście lekko orientalnego smaku, dopraw ją napojem kokosowym i curry. Z kolei, by była ona bardziej wyrazista, dodaj do niej pastę z ostrej papryki. Pasować będzie również majonez, dzięki któremu potrawa będzie miała odpowiednią konsystencję. Jeszcze tylko niewielka ilość soku z cytryny, i to wszystko.
Dla kogo?
Lubisz nieco orientalne smaki, ale przy tym jesteś fanem klasycznych potraw? Pasta z dyni na kanapki powinna zadowolić twoje kubki smakowe. Dynia to warzywo, które zaskakuje bogactwem smaków, dlatego w towarzystwie odpowiednich przypraw wpisze się w twoje codzienne menu.
Na jaką okazję?
Pasta z dyni sprawdzi się jako dodatek do kanapek, wędlin, ale również jako element imprezowych przystawek. Przygotuj niewielkie grzanki, każdą z nich posmaruj odpowiednią ilością pasty i zaserwuj podczas przyjęcia jako zapowiedź dania głównego.
Czy wiesz, że?
Aby przygotować pastę z dyni na kanapki nie musisz czekać na odpowiedni sezon. Dojrzałą dynię możesz zamrozić. Warto ją wcześniej odpowiednio przygotować, pozbawić miąższu oraz pokroić na mniejsze kawałki. Dzięki temu możesz przygotować pastę z dyni na kanapki o każdej porze roku.
Dla urozmaicenia:
Danie możesz jeszcze na wiele sposobów urozmaicić, dodając np. prażone pestki słonecznika, kolendrę czy pietruszkę. Dodaj swoje ulubione przyprawy oraz zioła, aby budować smak i aromat potrawy. Wypróbuj nasz przepis na pastę z dyni na kanapki.