
Składniki
1 kilogram
100 gramów
50 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cytrynę otrzyj ze skóry wyciśnij z niej sok.

Krok 2
Świeży bób wrzuć do gotującej się wody z odrobiną soli, gotuj około 10 minut, po tym czasie odlej wrzątek i zalej bób zimną wodą. Jeśli używasz mrożonego bobu zalej go tylko ciepła wodą. Bób obierz ze skóry.

Krok 3
Bób i orzechy umieść w kielichu miksera, dodaj posiekane chili, czosnek, oliwę, kmin rzymski, odrobinę soli, skórkę z cytryny oraz sok, połowę mięty i kolendry. Całość dokładnie zmiksuj na gładka pastę. Podawaj z posiekaną pozostałą połową mięty i kolendry.


Dobra rada:
Bób w tej recepturze możesz zastąpić mrożonym zielonym groszkiem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hummus z bobu
Hummus, w swojej oryginalnej recepturze, przygotowywany jest głównie z ciecierzycy. Powstało jednak wiele wariacji na temat tej bliskowschodniej potrawy – a jedną z nich jest nasza propozycja, czyli hummus z bobu! Jeśli, tak jak my, jesteś ogromnym fanem tej strączkowej rośliny, nie przejdziesz obok naszej receptury obojętnie.
Dla kogo?
Dla wegan i wegetarian, ale przecież nie tylko! Hummus z bobu może przypaść do gustu również mięsożercom.
Na jaką okazję?
Na dzień dobry! Pasta z bobu, zjedzona z pieczywem lub np. marchewką czy selerem, to sposób na smaczne śniadanie.
Czy wiesz, że?
W Libanie, w maju 2010 roku, został pobity rekord Guinnessa na największą przygotowaną porcję hummusu. Przyrządziło ją 300 kucharzy i ważyła aż 10 452 kg!
Dla urozmaicenia:
Hummus z bobu podawać możesz z turecką pitą lub pełnoziarnistą tortillą. W takim towarzystwie czuje się doskonale!