Hummus z bobu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hummus z bobu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

198 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 gramów

50 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę otrzyj ze skóry wyciśnij z niej sok.

Hummus z bobu - Krok 1

Krok 2

Świeży bób wrzuć do gotującej się wody z odrobiną soli, gotuj około 10 minut, po tym czasie odlej wrzątek i zalej bób zimną wodą. Jeśli używasz mrożonego bobu zalej go tylko ciepła wodą. Bób obierz ze skóry.

Hummus z bobu - Krok 2

Krok 3

Bób i orzechy umieść w kielichu miksera, dodaj posiekane chili, czosnek, oliwę, kmin rzymski, odrobinę soli, skórkę z cytryny oraz sok, połowę mięty i kolendry. Całość dokładnie zmiksuj na gładka pastę. Podawaj z posiekaną pozostałą połową mięty i kolendry.

Hummus z bobu - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Bób w tej recepturze możesz zastąpić mrożonym zielonym groszkiem.

1

Opinie o przepisie

  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 03.06.2020

    wspaniałe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hummus z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hummus z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hummus z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hummus z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hummus z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hummus z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hummus z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hummus z bobu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Charczo
czas przygotowania
110 min.
stopień trudności

łatwe

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hummus z bobuHummus z bobu

Hummus, w swojej oryginalnej recepturze, przygotowywany jest głównie z ciecierzycy. Powstało jednak wiele wariacji na temat tej bliskowschodniej potrawy – a jedną z nich jest nasza propozycja, czyli hummus z bobu! Jeśli, tak jak my, jesteś ogromnym fanem tej strączkowej rośliny, nie przejdziesz obok naszej receptury obojętnie.

Dla kogo?

Dla wegan i wegetarian, ale przecież nie tylko! Hummus z bobu może przypaść do gustu również mięsożercom.

Na jaką okazję?

Na dzień dobry! Pasta z bobu, zjedzona z pieczywem lub np. marchewką czy selerem, to sposób na smaczne śniadanie.

Czy wiesz, że?

W Libanie, w maju 2010 roku, został pobity rekord Guinnessa na największą przygotowaną porcję hummusu. Przyrządziło ją 300 kucharzy i ważyła aż 10 452 kg!

Dla urozmaicenia:

Hummus z bobu podawać możesz z turecką pitą lub pełnoziarnistą tortillą. W takim towarzystwie czuje się doskonale!