Przepisy na Śniadanie wegańskie
26 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej
Śniadanie wegańskie
Śniadanie wegańskie to mnóstwo przepisów i połączeń smakowych na dobry początek dnia. Jeśli zastanawiasz się, co przygotować dla znajomych, którzy nie jadają mięsa i ryb ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, albo po prostu brakuje Ci inspiracji na posiłki dla siebie, skorzystaj z naszych sprawdzonych propozycji. Masz ochotę na oryginalne i pełne koloru kanapki? Spróbuj więc pełnoziarnistych kanapek z pomidorową salsą i bazylią, która nada całości przyjemnego aromatu. Do tego jeszcze dodatek zielonych oliwek i pyszne śniadanie w wegańskiej odsłonie będzie gotowe. A może zainspirujesz się hummusem na picie z migdałami? To inaczej dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanej ciecierzycy. Doskonale komponuje się z kminem i kolendrą, a także z malinami i sokiem z cytryny. Co jeszcze podać do kanapek na wegańskie śniadanie? Z pewnością sprawdzi się pasta z bakłażana, smalec z białej fasoli lub pasta z buraka. Urozmaicenia możesz szukać w różnych sposobach podawania pieczywa. Zamiast zwykłego pszennego chleba, sięgaj po ciężki żytni pumpernikiel, delikatną i jednocześnie chrupiącą włoską ciabattę, bagietki oraz pieczywo pełnoziarniste. Do różnorodnych past dodawaj świeże, pachnące zioła i przyprawy, by nadać im bardziej wyrazistego smaku. Przygotowując śniadanie wegańskie, korzystaj z warzyw świeżych, pieczonych i konserwowych, a także kiełków: słonecznika, lucerny, rzodkiewki lub jarmużu. Jednym z efektownych rozwiązań będą wegańskie piętrowe kanapki klubowe. Jeśli podajesz je na spotkanie ze znajomymi, obwiąż je sznurkiem – będą wspaniale prezentować się na talerzu i nie ulegną deformacji. Kanapka z tempeh, inspirowana kuchnią indonezyjską, wegański smalec z białej fasoli i jabłka, a może pełnoziarniste kanapki z pastą z bakłażana? Co przygotujesz na najbliższą okazję? Koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu poniżej. Mamy nadzieję, że zawarte w tej kategorii propozycje na wegańskie potrawy śniadaniowe spełnią Twoje oczekiwania i będą dobrą inspiracją do tworzenia własnych, niepowtarzalnych kombinacji smakowych!