Przepisy na Śniadanie wegańskie
26 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Śniadanie wegańskie
Śniadanie wegańskie to mnóstwo przepisów i połączeń smakowych na dobry początek dnia. Jeśli zastanawiasz się, co przygotować dla znajomych, którzy nie jadają mięsa i ryb ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, albo po prostu brakuje Ci inspiracji na posiłki dla siebie, skorzystaj z naszych sprawdzonych propozycji. Masz ochotę na oryginalne i pełne koloru kanapki? Spróbuj więc pełnoziarnistych kanapek z pomidorową salsą i bazylią, która nada całości przyjemnego aromatu. Do tego jeszcze dodatek zielonych oliwek i pyszne śniadanie w wegańskiej odsłonie będzie gotowe. A może zainspirujesz się hummusem na picie z migdałami? To inaczej dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanej ciecierzycy. Doskonale komponuje się z kminem i kolendrą, a także z malinami i sokiem z cytryny. Co jeszcze podać do kanapek na wegańskie śniadanie? Z pewnością sprawdzi się pasta z bakłażana, smalec z białej fasoli lub pasta z buraka. Urozmaicenia możesz szukać w różnych sposobach podawania pieczywa. Zamiast zwykłego pszennego chleba, sięgaj po ciężki żytni pumpernikiel, delikatną i jednocześnie chrupiącą włoską ciabattę, bagietki oraz pieczywo pełnoziarniste. Do różnorodnych past dodawaj świeże, pachnące zioła i przyprawy, by nadać im bardziej wyrazistego smaku. Przygotowując śniadanie wegańskie, korzystaj z warzyw świeżych, pieczonych i konserwowych, a także kiełków: słonecznika, lucerny, rzodkiewki lub jarmużu. Jednym z efektownych rozwiązań będą wegańskie piętrowe kanapki klubowe. Jeśli podajesz je na spotkanie ze znajomymi, obwiąż je sznurkiem – będą wspaniale prezentować się na talerzu i nie ulegną deformacji. Kanapka z tempeh, inspirowana kuchnią indonezyjską, wegański smalec z białej fasoli i jabłka, a może pełnoziarniste kanapki z pastą z bakłażana? Co przygotujesz na najbliższą okazję? Koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu poniżej. Mamy nadzieję, że zawarte w tej kategorii propozycje na wegańskie potrawy śniadaniowe spełnią Twoje oczekiwania i będą dobrą inspiracją do tworzenia własnych, niepowtarzalnych kombinacji smakowych!