Wielkanocna pasta chrzanowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wielkanocna pasta chrzanowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

49 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 puszka

2 łyżki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę z puszki odcedź z płynu. Płyn zachowaj, a samą ciecierzycę lekko podgrzej.

Wielkanocna pasta chrzanowa - Krok 1

Krok 2

Ciepłą ciecierzycę zmiksuj na puree za pomocą ręcznego miksera. W razie konieczności dodaj w trakcie miksowania trochę wody z ciecierzycy.

Wielkanocna pasta chrzanowa - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z dwiema łyżkami wody i dodaj do pasty.

Wielkanocna pasta chrzanowa - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj do ciecierzycy chrzan, wyciśnięty sok z cytryny, musztardę i majonez Hellmann’s vegan.

Wielkanocna pasta chrzanowa - Krok 4

Krok 5

Świeże zioła posiekaj i dodaj do pasty. Podawaj do pieczywa i innych wielkanocnych dań.

Wielkanocna pasta chrzanowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasty możesz również dodać np. świeżą rzodkiewkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocna pasta chrzanowaWielkanocna pasta chrzanowa

Potrzebujesz jedynie 10 minut i niewielkiej listy składników, aby stworzyć chrzanową pastę w pysznym wydaniu. Niech ta propozycja znajdzie się na Twoim stole podczas uroczystego śniadania. Twoi bliscy z pewnością w niej zasmakują! Dla kogo? Dla każdego wielbiciela ostrzejszych smaków. Również dla tych, którzy do tej pory nie pałali miłością do dość intensywnego posmaku chrzanu. Połączenie z ciecierzycą i szczypiorkiem sprawi, że pasta przypadnie do gustu nawet wybrednym smakoszom.

Na jaką okazję?

Choć sama pasta w swojej nazwie tytułowana jest „wielkanocną”, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać ją także w innym czasie. Będzie pysznie nie tylko od święta!

Czy wiesz, że?

Chrzan stanowi bardzo ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Choć jego właściwości zostały docenione już przez starożytnych Rzymian i Egipcjan, to na terenach Zachodniej i Wschodniej Europy pojawił się dopiero w IX wieku.

Dla urozmaicenia:

Pasta chrzanowa to świetny dodatek do świeżego pieczywa. Możesz jednak wykorzystać ją także do podbicia smaku np. wszelkiego rodzaju mięs.