Wielkanocna pasta chrzanowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wielkanocna pasta chrzanowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

32 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 puszka

2 łyżki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę z puszki odcedź z płynu. Płyn zachowaj, a samą ciecierzycę lekko podgrzej.

Wielkanocna pasta chrzanowa - Krok 1

Krok 2

Ciepłą ciecierzycę zmiksuj na puree za pomocą ręcznego miksera. W razie konieczności dodaj w trakcie miksowania trochę wody z ciecierzycy.

Wielkanocna pasta chrzanowa - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z dwiema łyżkami wody i dodaj do pasty.

Wielkanocna pasta chrzanowa - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj do ciecierzycy chrzan, wyciśnięty sok z cytryny, musztardę i majonez Hellmann’s vegan.

Wielkanocna pasta chrzanowa - Krok 4

Krok 5

Świeże zioła posiekaj i dodaj do pasty. Podawaj do pieczywa i innych wielkanocnych dań.

Wielkanocna pasta chrzanowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasty możesz również dodać np. świeżą rzodkiewkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocna pasta chrzanowaWielkanocna pasta chrzanowa

Potrzebujesz jedynie 10 minut i niewielkiej listy składników, aby stworzyć chrzanową pastę w pysznym wydaniu. Niech ta propozycja znajdzie się na Twoim stole podczas uroczystego śniadania. Twoi bliscy z pewnością w niej zasmakują! Dla kogo? Dla każdego wielbiciela ostrzejszych smaków. Również dla tych, którzy do tej pory nie pałali miłością do dość intensywnego posmaku chrzanu. Połączenie z ciecierzycą i szczypiorkiem sprawi, że pasta przypadnie do gustu nawet wybrednym smakoszom.

Na jaką okazję?

Choć sama pasta w swojej nazwie tytułowana jest „wielkanocną”, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać ją także w innym czasie. Będzie pysznie nie tylko od święta!

Czy wiesz, że?

Chrzan stanowi bardzo ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Choć jego właściwości zostały docenione już przez starożytnych Rzymian i Egipcjan, to na terenach Zachodniej i Wschodniej Europy pojawił się dopiero w IX wieku.

Dla urozmaicenia:

Pasta chrzanowa to świetny dodatek do świeżego pieczywa. Możesz jednak wykorzystać ją także do podbicia smaku np. wszelkiego rodzaju mięs.