Pasta chrzanowa na Wielkanoc: przepis do kanapek | Przepisy.pl pixel

Wielkanocna pasta chrzanowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 puszka

2 łyżki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę z puszki odcedź z płynu. Płyn zachowaj, a samą ciecierzycę lekko podgrzej.

Wielkanocna pasta chrzanowa - Krok 1

Krok 2

Ciepłą ciecierzycę zmiksuj na puree za pomocą ręcznego miksera. W razie konieczności dodaj w trakcie miksowania trochę wody z ciecierzycy.

Wielkanocna pasta chrzanowa - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z dwiema łyżkami wody i dodaj do pasty.

Wielkanocna pasta chrzanowa - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj do ciecierzycy chrzan, wyciśnięty sok z cytryny, musztardę i majonez Hellmann's vegan.

Wielkanocna pasta chrzanowa - Krok 4

Krok 5

Świeże zioła posiekaj i dodaj do pasty. Podawaj do pieczywa i innych wielkanocnych dań.

Wielkanocna pasta chrzanowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasty możesz również dodać np. świeżą rzodkiewkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocna pasta chrzanowaWielkanocna pasta chrzanowa

Potrzebujesz jedynie 10 minut i niewielkiej listy składników, aby stworzyć chrzanową pastę w pysznym wydaniu. Niech ta propozycja znajdzie się na Twoim stole podczas uroczystego śniadania. Twoi bliscy z pewnością w niej zasmakują! Dla kogo? Dla każdego wielbiciela ostrzejszych smaków. Również dla tych, którzy do tej pory nie pałali miłością do dość intensywnego posmaku chrzanu. Połączenie z ciecierzycą i szczypiorkiem sprawi, że pasta przypadnie do gustu nawet wybrednym smakoszom.

Na jaką okazję?

Choć sama pasta w swojej nazwie tytułowana jest „wielkanocną”, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać ją także w innym czasie. Będzie pysznie nie tylko od święta!

Czy wiesz, że?

Chrzan stanowi bardzo ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Choć jego właściwości zostały docenione już przez starożytnych Rzymian i Egipcjan, to na terenach Zachodniej i Wschodniej Europy pojawił się dopiero w IX wieku.

Dla urozmaicenia:

Pasta chrzanowa to świetny dodatek do świeżego pieczywa. Możesz jednak wykorzystać ją także do podbicia smaku np. wszelkiego rodzaju mięs.