Pasta chrzanowa na Wielkanoc: przepis do kanapek | Przepisy.pl pixel

Wielkanocna pasta chrzanowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 puszka

2 łyżki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę z puszki odcedź z płynu. Płyn zachowaj, a samą ciecierzycę lekko podgrzej.

Wielkanocna pasta chrzanowa - Krok 1

Krok 2

Ciepłą ciecierzycę zmiksuj na puree za pomocą ręcznego miksera. W razie konieczności dodaj w trakcie miksowania trochę wody z ciecierzycy.

Wielkanocna pasta chrzanowa - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z dwiema łyżkami wody i dodaj do pasty.

Wielkanocna pasta chrzanowa - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj do ciecierzycy chrzan, wyciśnięty sok z cytryny, musztardę i majonez Hellmann’s vegan.

Wielkanocna pasta chrzanowa - Krok 4

Krok 5

Świeże zioła posiekaj i dodaj do pasty. Podawaj do pieczywa i innych wielkanocnych dań.

Wielkanocna pasta chrzanowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasty możesz również dodać np. świeżą rzodkiewkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocna pasta chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocna pasta chrzanowaWielkanocna pasta chrzanowa

Potrzebujesz jedynie 10 minut i niewielkiej listy składników, aby stworzyć chrzanową pastę w pysznym wydaniu. Niech ta propozycja znajdzie się na Twoim stole podczas uroczystego śniadania. Twoi bliscy z pewnością w niej zasmakują! Dla kogo? Dla każdego wielbiciela ostrzejszych smaków. Również dla tych, którzy do tej pory nie pałali miłością do dość intensywnego posmaku chrzanu. Połączenie z ciecierzycą i szczypiorkiem sprawi, że pasta przypadnie do gustu nawet wybrednym smakoszom.

Na jaką okazję?

Choć sama pasta w swojej nazwie tytułowana jest „wielkanocną”, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać ją także w innym czasie. Będzie pysznie nie tylko od święta!

Czy wiesz, że?

Chrzan stanowi bardzo ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Choć jego właściwości zostały docenione już przez starożytnych Rzymian i Egipcjan, to na terenach Zachodniej i Wschodniej Europy pojawił się dopiero w IX wieku.

Dla urozmaicenia:

Pasta chrzanowa to świetny dodatek do świeżego pieczywa. Możesz jednak wykorzystać ją także do podbicia smaku np. wszelkiego rodzaju mięs.