Składniki
1 puszka
2 łyżki
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę z puszki odcedź z płynu. Płyn zachowaj, a samą ciecierzycę lekko podgrzej.
Krok 2
Ciepłą ciecierzycę zmiksuj na puree za pomocą ręcznego miksera. W razie konieczności dodaj w trakcie miksowania trochę wody z ciecierzycy.
Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z dwiema łyżkami wody i dodaj do pasty.
Krok 4
Teraz dodaj do ciecierzycy chrzan, wyciśnięty sok z cytryny, musztardę i majonez Hellmann’s vegan.
Krok 5
Świeże zioła posiekaj i dodaj do pasty. Podawaj do pieczywa i innych wielkanocnych dań.
Dobra rada:
Do pasty możesz również dodać np. świeżą rzodkiewkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wielkanocna pasta chrzanowa
Potrzebujesz jedynie 10 minut i niewielkiej listy składników, aby stworzyć chrzanową pastę w pysznym wydaniu. Niech ta propozycja znajdzie się na Twoim stole podczas uroczystego śniadania. Twoi bliscy z pewnością w niej zasmakują! Dla kogo? Dla każdego wielbiciela ostrzejszych smaków. Również dla tych, którzy do tej pory nie pałali miłością do dość intensywnego posmaku chrzanu. Połączenie z ciecierzycą i szczypiorkiem sprawi, że pasta przypadnie do gustu nawet wybrednym smakoszom.
Na jaką okazję?
Choć sama pasta w swojej nazwie tytułowana jest „wielkanocną”, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać ją także w innym czasie. Będzie pysznie nie tylko od święta!
Czy wiesz, że?
Chrzan stanowi bardzo ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Choć jego właściwości zostały docenione już przez starożytnych Rzymian i Egipcjan, to na terenach Zachodniej i Wschodniej Europy pojawił się dopiero w IX wieku.
Dla urozmaicenia:
Pasta chrzanowa to świetny dodatek do świeżego pieczywa. Możesz jednak wykorzystać ją także do podbicia smaku np. wszelkiego rodzaju mięs.