Przepisy na Na zimno
5 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Na zimno
Przekąski na zimno są idealne, gdy za oknem gorące lato, a Ty masz ochotę coś przegryźć! Musi być nie tylko smacznie, ale i orzeźwiająco. Tutaj idealnie sprawdzą się potrawy, przekąski i desery serwowane na zimno. Z naszymi propozycjami upalne dni Ci niestraszne! Zapomnij, że ochłodzić mogą jedynie lody. Wypróbuj przepisy na znakomite co nieco, którego nie trzeba podgrzewać. Nasze pomysły na przekąski na zimno stawiają na nogi nawet w najbardziej skwarne dni. Co więcej, dania te można podawać także przy różnych okazjach. Przyjęcie, spotkanie ze znajomymi, rodzinny obiad czy wieczorny seans filmowy – chłodne zagryzki zawsze dadzą radę!
Dla kogo?
Wprost przepadamy za przekąskami na zimno. Słodkie czy wytrawne – w każdym wydaniu są bardzo smakowite! Wszyscy znajdą tu coś dla siebie. Wegetarianie i wielbiciele mięsnych specjałów – szykujcie się na zimną ucztę pełną przystawek na zimno.
Na jaką okazję?
Zimne przekąski to doskonałe rozwiązanie, które sprawdzi się na co dzień oraz od święta. Zakąski na zimno, których nie musimy podgrzewać, można bez problemu zabrać ze sobą jako lunch do pracy bądź szkoły. To coś na ząb, wiec śmiało przegryzaj między posiłkami. Przekąski na zimno na imprezę będą wprost idealnym rozwiązaniem. Wystarczy nałożyć je na talerz i gotowe!
Czy wiesz, że?
Zupa kojarzy Ci się jedynie z gorącym wywarem? Najwyższa pora to zmienić! Chłodnik to określenie na pierwsze danie podawane na zimno. Często jest przyrządzany w formie zmiksowanych warzyw lub owoców. Najbardziej znaną i lubianą chłodną zupą jest chłodnik litewski. Jego podstawę stanowi ugotowana botwinka, wymieszana z kwaśną śmietaną albo zsiadłym mlekiem.
Dla urozmaicenia:
Przekąski na zimno wprost lubują się w dodatkach. Do koktajli doskonale pasują listki mięty, szałwii czy bazylii, natomiast dania wytrawne udekoruj świeżą natką pietruszki albo koperkiem.