Potrawy przygotowane na zimno | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Na zimno

5 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Na zimnoNa zimno

Przekąski na zimno są idealne, gdy za oknem gorące lato, a Ty masz ochotę coś przegryźć! Musi być nie tylko smacznie, ale i orzeźwiająco. Tutaj idealnie sprawdzą się potrawy, przekąski i desery serwowane na zimno. Z naszymi propozycjami upalne dni Ci niestraszne! Zapomnij, że ochłodzić mogą jedynie lody. Wypróbuj przepisy na znakomite co nieco, którego nie trzeba podgrzewać. Nasze pomysły na przekąski na zimno stawiają na nogi nawet w najbardziej skwarne dni. Co więcej, dania te można podawać także przy różnych okazjach. Przyjęcie, spotkanie ze znajomymi, rodzinny obiad czy wieczorny seans filmowy – chłodne zagryzki zawsze dadzą radę!

Dla kogo?

Wprost przepadamy za przekąskami na zimno. Słodkie czy wytrawne – w każdym wydaniu są bardzo smakowite! Wszyscy znajdą tu coś dla siebie. Wegetarianie i wielbiciele mięsnych specjałów – szykujcie się na zimną ucztę pełną przystawek na zimno.

Na jaką okazję?

Zimne przekąski to doskonałe rozwiązanie, które sprawdzi się na co dzień oraz od święta. Zakąski na zimno, których nie musimy podgrzewać, można bez problemu zabrać ze sobą jako lunch do pracy bądź szkoły. To coś na ząb, wiec śmiało przegryzaj między posiłkami. Przekąski na zimno na imprezę będą wprost idealnym rozwiązaniem. Wystarczy nałożyć je na talerz i gotowe!

Czy wiesz, że?

Zupa kojarzy Ci się jedynie z gorącym wywarem? Najwyższa pora to zmienić! Chłodnik to określenie na pierwsze danie podawane na zimno. Często jest przyrządzany w formie zmiksowanych warzyw lub owoców. Najbardziej znaną i lubianą chłodną zupą jest chłodnik litewski. Jego podstawę stanowi ugotowana botwinka, wymieszana z kwaśną śmietaną albo zsiadłym mlekiem.

Dla urozmaicenia:

Przekąski na zimno wprost lubują się w dodatkach. Do koktajli doskonale pasują listki mięty, szałwii czy bazylii, natomiast dania wytrawne udekoruj świeżą natką pietruszki albo koperkiem.