Sałatka jarzynowa wielkanocna – wegańska: przepis | Przepisy.pl pixel

Wielkanocna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
69 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

5 łyżek

1 sztuka

1 pęczek

4 sztuki

1 słoik

1 sztuka

1 puszka

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa dokładnie umyj, lecz nie obieraj. W dużym garnku zagotuj soloną wodę. Dodaj całe ziemniaki, marchew oraz pietruszkę. Gotuj powoli ok. 30 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie. Odcedź warzywa i odstaw do ostygnięcia.

Wielkanocna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej  - Krok 1

Krok 2

W tym czasie posiekaj natkę pietruszki, pokrój w drobną kostkę pieczarki, ogórki oraz obrane jabłko. Przełóż do dużej miski.

Wielkanocna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej  - Krok 2

Krok 3

Ugotowane warzywa obierz i pokrój podobnie. Dodaj do pozostałych warzyw.

Wielkanocna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej  - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj majonez wegański, chrzan, musztardę, odcedzony groszek, natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj sałatkę.

Wielkanocna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej  - Krok 4

Krok 5

Gotową sałatkę przełóż do ładnej miski lub salaterki. Po wierzchu posmaruj majonezem i udekoruj listkami natki pietruszki.

Wielkanocna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać również inne warzywa jak np. por, cebulę czy kukurydzę.

1

Opinie o przepisie

  • Ewelina

    Ewelina , 15.04.2022

    Ja zawsze robię z 10 jajek 4 marchewki kukurydza z puszki, 5 ogórków kiszonych majonez 3 ziemniaki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej Wielkanocna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej

Oto ona – królowa pośród sałatek przygotowywanych w polskich domach! Nie ma chyba osoby, która choć raz w życiu nie próbowała specjału, jakim jest sałatka jarzynowa. Spróbuj przyrządzić ją w nieco innej, wegańskiej formie. Gwarantujemy, że będzie tak samo smacznie!

Dla kogo?

Dla wegan oraz osób poszukujących alternatyw dla składników pochodzenia zwierzęcego w popularnych daniach.

Na jaką okazję?

Na świąteczne śniadanie, obiad i kolację – kto choć raz spróbuje sałatki jarzynowej, wie, o czym mowa!

Czy wiesz, że?

Bezglutenowy i wegański, nowy majonez Hellmann’s składa się w głównej mierze z oleju rzepakowego, wody, octu i modyfikowanej skrobi. To dobra opcja dla jego tradycyjnej wersji.

Dla urozmaicenia:

Domeną sałatki jarzynowej jest to, że możesz użyć do niej praktycznie każdego warzywa. Nie bój się eksperymentować! Klasyczna wersja, ale przygotowana nieco „po swojemu”, z pewnością także będzie pyszna.