Wielkanocna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej
łatwe
144 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
2 sztuki
5 łyżek
1 sztuka
1 pęczek
4 sztuki
1 słoik
1 sztuka
1 puszka
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa dokładnie umyj, lecz nie obieraj. W dużym garnku zagotuj soloną wodę. Dodaj całe ziemniaki, marchew oraz pietruszkę. Gotuj powoli ok. 30 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie. Odcedź warzywa i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
W tym czasie posiekaj natkę pietruszki, pokrój w drobną kostkę pieczarki, ogórki oraz obrane jabłko. Przełóż do dużej miski.

Krok 3
Ugotowane warzywa obierz i pokrój podobnie. Dodaj do pozostałych warzyw.

Krok 4
Teraz dodaj majonez wegański, chrzan, musztardę, odcedzony groszek, natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj sałatkę.

Krok 5
Gotową sałatkę przełóż do ładnej miski lub salaterki. Po wierzchu posmaruj majonezem i udekoruj listkami natki pietruszki.


Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać również inne warzywa jak np. por, cebulę czy kukurydzę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Wielkanocna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej
Oto ona – królowa pośród sałatek przygotowywanych w polskich domach! Nie ma chyba osoby, która choć raz w życiu nie próbowała specjału, jakim jest sałatka jarzynowa. Spróbuj przyrządzić ją w nieco innej, wegańskiej formie. Gwarantujemy, że będzie tak samo smacznie!
Dla kogo?
Dla wegan oraz osób poszukujących alternatyw dla składników pochodzenia zwierzęcego w popularnych daniach.
Na jaką okazję?
Na świąteczne śniadanie, obiad i kolację – kto choć raz spróbuje sałatki jarzynowej, wie, o czym mowa!
Czy wiesz, że?
Bezglutenowy i wegański, nowy majonez Hellmann’s składa się w głównej mierze z oleju rzepakowego, wody, octu i modyfikowanej skrobi. To dobra opcja dla jego tradycyjnej wersji.
Dla urozmaicenia:
Domeną sałatki jarzynowej jest to, że możesz użyć do niej praktycznie każdego warzywa. Nie bój się eksperymentować! Klasyczna wersja, ale przygotowana nieco „po swojemu”, z pewnością także będzie pyszna.