Wielkanocna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej

- Krok 1Warzywa dokładnie umyj, lecz nie obieraj. W dużym garnku zagotuj soloną wodę. Dodaj całe ziemniaki, marchew oraz pietruszkę. Gotuj powoli ok. 30 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie. Odcedź warzywa i odstaw do ostygnięcia.
- Krok 2W tym czasie posiekaj natkę pietruszki, pokrój w drobną kostkę pieczarki, ogórki oraz obrane jabłko. Przełóż do dużej miski.
- Krok 3Ugotowane warzywa obierz i pokrój podobnie. Dodaj do pozostałych warzyw.
- Krok 4Teraz dodaj majonez wegański, chrzan, musztardę, odcedzony groszek, natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj sałatkę.
- Krok 5Gotową sałatkę przełóż do ładnej miski lub salaterki. Po wierzchu posmaruj majonezem i posyp szczyptą ostrej papryki Knorr. Udekoruj listkami natki pietruszki.

Do sałatki możesz dodać również inne warzywa jak np. por, cebulę czy kukurydzę.

Oto ona – królowa pośród sałatek przygotowywanych w polskich domach! Nie ma chyba osoby, która choć raz w życiu nie próbowała specjału, jakim jest sałatka jarzynowa. Spróbuj przyrządzić ją w nieco innej, wegańskiej formie. Gwarantujemy, że będzie tak samo smacznie!
Dla kogo?
Dla wegan oraz osób poszukujących alternatyw dla składników pochodzenia zwierzęcego w popularnych daniach.
Na jaką okazję?
Na świąteczne śniadanie, obiad i kolację – kto choć raz spróbuje sałatki jarzynowej, wie, o czym mowa!
Czy wiesz, że?
Bezglutenowy i wegański, nowy majonez Hellmann’s składa się w głównej mierze z oleju rzepakowego, wody, octu i modyfikowanej skrobi. To dobra opcja dla jego tradycyjnej wersji.
Dla urozmaicenia:
Domeną sałatki jarzynowej jest to, że możesz użyć do niej praktycznie każdego warzywa. Nie bój się eksperymentować! Klasyczna wersja, ale przygotowana nieco „po swojemu”, z pewnością także będzie pyszna.