Ziemniaki z okrasą z cebuli – bez mięsa: przepis | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki z okrasą po wegańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
33 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

0.5 sztuki

100 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Cebulkę i czosnek pokrój w drobną kostkę.

Ziemniaki z okrasą po wegańsku  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i smaż cebulkę z czosnkiem aż będą rumiane.

Ziemniaki z okrasą po wegańsku  - Krok 2

Krok 3

Dodaj przyprawy, oliwę i smaż jeszcze 1 minutę.

Ziemniaki z okrasą po wegańsku  - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj sos sojowy oraz sos Worcestershire. Duś jeszcze 1 minutę i odstaw na bok.

Ziemniaki z okrasą po wegańsku  - Krok 4

Krok 5

Ziemniaki odcedź, lekko odparuj, rozgnieć tłuczkiem i przełóż do miski. Skrop wegańską okrasą i podawaj.

Ziemniaki z okrasą po wegańsku  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do okrasy możesz również dodać świeżych ziół, takich jak natka pietruszki, lubczyk lub oregano.

1

Opinie o przepisie

  • kasia sta

    kasia sta , 24.04.2020

    oryginalny sos worcestershire nie jest weganski, gdyz zawiera anchovies.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki z okrasą po wegańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki z okrasą po wegańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki z okrasą po wegańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki z okrasą po wegańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki z okrasą po wegańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki z okrasą po wegańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki z okrasą po wegańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki z okrasą po wegańsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki z okrasą po wegańsku Ziemniaki z okrasą po wegańsku

Podobno istnieje ponad 500 sposobów przygotowywania ziemniaków. To wcale nie dziwi! Można by rzec, że możliwości, jakie daje to warzywo, są niemal nieograniczone. Ziemniaki można piec, dusić, smażyć czy gotować – w każdej formie, z odpowiednio dobranymi dodatkami, zdobywają swoich wiernych fanów. Dziś wypróbuj przepis na ziemniaki z okrasą po wegańsku. Możesz wpiszesz go na stałe do swojego przepiśnika?

Dla kogo?

Dla tych, którzy lubią potrawy proste i nieprzekombinowane. Będzie przyjemnie, łatwo oraz przepysznie!

Na jaką okazję?

Na obiad! W takiej formie, jak ta dziś przez nas zaprezentowana, najlepiej smakują na ciepło, podaj je więc od razu po przygotowaniu.

Czy wiesz, że?

W zależności od regionu, ziemniak przybiera różne nazwy. W języku łemkowskim jest to kompera, na Śląsku używa się potocznie słowa kartofel, w gwarze poznańskiej ziemniak to pyra, a kresowej z okolic Lwowa – barabola.

Dla urozmaicenia:

Takie ziemniaki podać możesz z dowolnymi dodatkami. Świetnie pasować będą do nich wszelkiego rodzaju duszone warzywa, takie jak papryka czy cukinia, ale też grzyby – np. pieczarki.