
Składniki
600 gramów
2 łyżki
0.5 sztuki
100 mililitrów
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Cebulkę i czosnek pokrój w drobną kostkę.

Krok 2
Na patelni rozgrzej olej i smaż cebulkę z czosnkiem aż będą rumiane.

Krok 3
Dodaj przyprawy, oliwę i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4
Teraz dodaj sos sojowy oraz sos Worcestershire. Duś jeszcze 1 minutę i odstaw na bok.

Krok 5
Ziemniaki odcedź, lekko odparuj, rozgnieć tłuczkiem i przełóż do miski. Skrop wegańską okrasą i podawaj.


Dobra rada:
Do okrasy możesz również dodać świeżych ziół, takich jak natka pietruszki, lubczyk lub oregano.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaki z okrasą po wegańsku
Podobno istnieje ponad 500 sposobów przygotowywania ziemniaków. To wcale nie dziwi! Można by rzec, że możliwości, jakie daje to warzywo, są niemal nieograniczone. Ziemniaki można piec, dusić, smażyć czy gotować – w każdej formie, z odpowiednio dobranymi dodatkami, zdobywają swoich wiernych fanów. Dziś wypróbuj przepis na ziemniaki z okrasą po wegańsku. Możesz wpiszesz go na stałe do swojego przepiśnika?
Dla kogo?
Dla tych, którzy lubią potrawy proste i nieprzekombinowane. Będzie przyjemnie, łatwo oraz przepysznie!
Na jaką okazję?
Na obiad! W takiej formie, jak ta dziś przez nas zaprezentowana, najlepiej smakują na ciepło, podaj je więc od razu po przygotowaniu.
Czy wiesz, że?
W zależności od regionu, ziemniak przybiera różne nazwy. W języku łemkowskim jest to kompera, na Śląsku używa się potocznie słowa kartofel, w gwarze poznańskiej ziemniak to pyra, a kresowej z okolic Lwowa – barabola.
Dla urozmaicenia:
Takie ziemniaki podać możesz z dowolnymi dodatkami. Świetnie pasować będą do nich wszelkiego rodzaju duszone warzywa, takie jak papryka czy cukinia, ale też grzyby – np. pieczarki.



































