Jak przechowywać ziemniaki, by zapewnić im odpowiednie warunki? Co zrobić w sytuacji, gdy nie masz do dyspozycji piwnicy czy spiżarni? Właściwe przechowywanie ziemniaków przekłada się na ich dłuższy termin przydatności. Z artykułu dowiesz się, gdzie i jak przechowywać ziemniaki.
Przechowywanie ziemniaków – najlepsze warunki
O ile ziemniaki łatwo przygotować do spożycia, w kwestii przechowywania są bardzo wymagające. To wszystko za sprawą dużej zawartości wody i skrobi, które w niesprzyjających warunkach sprawiają, że warzywa szybko się psują.
- Temperatura – optymalna temperatura przechowywania ziemniaków to 5–7° Celsjusza. W takich warunkach możesz liczyć na około pół roku przydatności. W wyższej temperaturze, do 10°, ziemniaki będą dobre przez 3 miesiące. Warto pamiętać, że zbyt niska temperatura nie sprzyja ziemniakom ze względu na zawartość wody.
- Wilgotność powietrza – najkorzystniejszy poziom wilgotności do przechowywania ziemniaków wynosi 75–80%.
- Wentylacja – obieg powietrza jest równie istotny. Opakowanie, w którym przechowujesz ziemniaki, powinno mieć otwory, by bulwa mogła „oddychać”, a pomieszczenie należy regularnie wentylować, by uniknąć pleśni.
- Oświetlenie – ziemniaki przechowuj w ciemnym miejscu, by chronić je przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych.
Jak przechowywać ziemniaki w piwnicy?
Przechowywanie ziemniaków w piwnicy jest najpopularniejszą metodą, ponieważ w tym miejscu najłatwiej o dogodne warunki. Jeśli planujesz zrobić zapas na zimę, wybierz dojrzałe bulwy, które przechowują się znacznie lepiej niż młode ziemniaki.
W czym przechowywać ziemniaki w piwnicy?
Do przechowywania ziemniaków w piwnicy najlepiej sprawdzi się drewniana skrzynia albo płócienny worek. Jeżeli w pomieszczeniu jest zbyt ciepło, wnętrze należy przewietrzyć. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że ziemniaki zielenieją lub puszczają kiełki. Z kolei suche powietrze powoduje, że bulwy marszczą się i miękną. Jeśli w piwnicy jest jednak zbyt zimno, warto przykryć ziemniaki dodatkową warstwą izolacyjną, np. kocem. Przechowywanie w zbyt niskiej temperaturze sprawia, że bulwy marzną i nabierają słodkiego smaku.
Przechowywanie ziemniaków w kuchni
Jeśli nie masz dostępu do piwnicy, najlepszym rozwiązaniem jest przechowywanie ziemniaków w kuchni. Miejscem, w którym panują dogodne warunki, jest szafka pod zlewem. Pamiętaj jednak, aby nie robić wówczas zbyt dużych zapasów – ziemniaki przechowywane pod zlewem będą dobre maksymalnie przez kilka tygodni.
Jak przechowywać obrane ziemniaki, by zachowały świeżość?
- Umieść w naczyniu obrane ziemniaki i zalej je zimną wodą, tak by wszystkie były przykryte.
- Dodaj kilka kropel octu.
- Umieść naczynie w lodówce.
Tak przygotowane ziemniaki możesz przechowywać w lodówce do 4 dni bez obaw o to, że się zepsują.
Uwielbiasz dania z udziałem ziemniaków? Sprawdź nasze przepisy na ziemniaki, poznaj rozmaite sposoby na ich przygotowanie i odkryj zupełnie nowe smaki!
Komentarze (0)