Ziemniaki można zamieniać w wiele wyśmienitych potraw. W grę wchodzi nie tylko gotowanie ich w wodzie, ale także przyrządzanie puszystych kluseczek, rumianych placków ziemniaczanych, chrupiących frytek… To dopiero przedsmak! Gotowanie należy zacząć od podstaw. Jak zabrać się za popularne bulwy? Dlaczego ziemniaki czernieją i jak temu przeciwdziałać? Sprawdźcie co zrobić, by zawsze wyglądały apetycznie, a przygotowywanie ziemniaczanych posiłków było wyłącznie frajdą.

Dlaczego ziemniaki robią się ciemne?

Podczas gotowania liczy się podzielność uwagi. Każdy element posiłku wymaga poświęcenia odrobiny czasu. Ziemniaki zawsze obieracie na samym początku? Pewnie zetknęliście się z sytuacją, że pozostawione bez skórki zaczęły zmieniać kolor. Dlaczego tak się dzieje? Obrane ziemniaki poprzez obecność w składzie enzymu o nazwie oksydaza polifenolowa zaczynają reagować z powietrzem – to właśnie wyjaśnia, dlaczego ziemniaki czernieją. Efektem jest pojawianie się na warzywach przebarwień. Czy można jeść sczerniałe ziemniaki? Proces ten nie wpływa na walory smakowe, nie ma negatywnego działania na zdrowie, lecz niewątpliwie odbiera ziemniakom urok, sprawiając, że nie wyglądają zachęcająco.

Co zrobić, żeby obrane ziemniaki nie czerniały?

Najprostszym sposobem, by poradzić sobie z tym problemem, jest umieszczenie ziemniaków w garnku z zimną wodą. Nie należy jednak przechowywać ich przez długi czas. Spowoduje to straty witamin, głównie witaminy C. Może też wpłynąć na smak ugotowanych kartofli oraz być powodem, dla którego szybciej się rozgotują.

Kulinarny klasyk, czyli placki ziemniaczane

Tradycyjne danie, które nigdy nie wychodzi z mody. Placki ziemniaczane wyśmienicie smakują solo oraz podane z rozmaitymi dodatkami. Zanim jednak sięgniecie po cukier, sos pieczarkowy albo gulasz, skupcie się ma ziemniaczanej masie. Starte ziemniaki czernieją bardzo szybko. Co zrobić, żeby masa na placki ziemniaczane nie ściemniała? Metod jest kilka.

  1. Kilka kropel soku z cytryny – to trik, który często jest wykorzystywany również w przypadku owoców, chociażby jabłek i bananów. Z soku korzystajcie z umiarem, by nie wpłynąć na późniejszy smak gotowych placków. Jednak w niewielkiej ilości będzie dobrym sposobem na to, co zrobić, żeby ziemniaki nie ściemniały.
  2. Śmietana – niewielka ilość nie zaburzy konsystencji i walorów smakowych, a spowolni proces ciemnienia ziemniaków.
  3. Dodatek mąki pszennej albo skrobi ziemniaczanej: posypcie wierzch masy, by ograniczyć jej kontakt z powietrzem. Gdy już rozgrzejecie patelnię, nadmiar mąki poleca się usunąć. Jeśli wcześniej nie dodawaliście do ziemniaków dużej porcji mąki, możecie wymieszać ją z resztą masy.

Ziemniaczane pomysły

Ziemniaki są na stałe wpisane w polski jadłospis i trudno się dziwić. Uniwersalne, łatwo dostępne, pyszne. Czego chcieć więcej? Zamieńcie je w kolorowe placki ziemniaczane – wyjątkowo fotogeniczne oblicze ziemniaków. Niespodzianek ciąg dalszy, bo na stole pojawiają się placki ziemniaczane z kabaczkiem: dzięki warzywnemu akcentowi ich wnętrze jest delikatniejsze. Gdy mowa o plackach, od razu widzicie je w towarzystwie gęstego sosu? W takim razie placki ziemniaczane z fasolką skradną Wasze serca. Znacie już patenty na to, co zrobić, żeby ziemniaki nie czerniały, więc podajcie je jako ziemniaki paryskie. Bardzo elegancki dodatek do dania głównego. Za sprawą przepisu na portugalskie ziemniaki spróbujecie barwnej i aromatycznej kuchni południa Europy. Ziemniaki po bombajsku przyprawione orientalnymi dodatkami też będą cieszyć się dużym uznaniem wśród domowników. Chcecie wyczarować z nich poczęstunek o niebanalnym wyglądzie? Nożyk w ruch, a zapiekane ziemniaki będą wyglądać, jakby wyszły spod ręki profesjonalnego szefa kuchni.