Tradycyjne danie o wielu obliczach. Jadane są na słodko z cukrem i śmietaną. Niejeden smakosz ma słabość do placków ziemniaczanych z gulaszem lub aromatycznym sosem grzybowym. Sekretem potrawy pozostaje jednak wybór właściwego rodzaju bulw. Wyjaśniamy jakie ziemniaki na placki ziemniaczane wybrać, by zachwycały w każdym wydaniu.

Ziemniaki na placki ziemniaczane

Ziemniak ziemniakowi nierówny. Z tego względu wyróżnia się kilka ich typów. Należy o tym pamiętać, ponieważ każdy z nich ma swoje przeznaczenie kulinarne. Podstawowy podział ziemniaków wyróżnia ich trzy typy. Pierwszy z nich – typ A – to ziemniaki o małej zawartości skrobi, nadające się do sałatek, zup, czy hiszpańskiej wersji tortilli. Ziemniaki są twarde, nawet po ugotowaniu zachowują zwięzłą strukturę. Typ B określa się mianem ziemniaków ogólnoużytkowych. Cechują się umiarkowaną twardością, co sprawia, że są wyjątkowo uniwersalne. Miąższ pod wpływem działania temperatury jest miękki i wilgotny, z zewnątrz ziemniaki stają się chrupiące. Najbardziej mączyste ziemniaki (typu C) zawierają dużą ilość skrobi, a jasny miąższ szybko rozpada się.

Biorąc pod uwagę te właściwości, w plackach ziemniaczanych najlepiej sprawdzają się warzywa typu C oraz, w nieco mniejszym stopniu, B.

Jaka odmiana ziemniaków na placki ziemniaczane powinna znaleźć się w spiżarce? Dobrym wyborem będą Bryza, Ibis, Tajfun, Gracja, Gustaw, Aster, Beryl, Mila.

Ziemniaczane porady

  • W przypadku placków można zaryzykować stwierdzenie, że ziemniaki są jak wino – im starsze, tym lepsze. Młode warzywa zawierają znacznie więcej wody, co utrudnia smażenie zarumienionych placuszków o zwartej konsystencji.
  • Im mniej mąki w ziemniaczanej masie, tym placki będą bardziej chrupiące. Efekt ten można wzmocnić, dodając do ciasta płatki owsiane.
  • Pośpiech nie jest wskazany. Zanim umieścimy placki na patelni, upewnijmy się, że olej jest dobrze rozgrzany. Należy wybierać rodzaje tłuszczu o wysokim punkcie dymienia. W tej roli sprawdzi się olej rzepakowy.
  • Nie zwlekajmy z kolei z degustacją. Placki ziemniaczane najlepiej smakują podane od razu po zdjęciu z patelni. Smażąc większą porcję, dobrze będzie przechowywać je w gorącym piekarniku. Ułożone na talerzu jeden na drugim, tracą swoją chrupkość i stają się gumowate.

Pomysły na placki ziemniaczane

Potrawa może zrobić furorę nie tylko w domowej kuchni, ale także na bardziej eleganckich stołach. Podana w formie placków ziemniaczanych z krewetkami łączy tradycyjne smaki z szykownym akcentem. Warto pamiętać, by kilka krewetek pozostawić do dekoracji dania. Ziemniaczanej wykwintności ciąg dalszy – placki z sosem tzatziki z wędzonym łososiem nie tylko smakują doskonale, ale wyglądają jak specjał z renomowanej restauracji. Poradzą sobie z nimi nawet mniej doświadczeni kucharze. Placki ziemniaczane z cukinią wyróżniają się niezwykłą delikatnością. Trudno znaleźć kogoś, komu nie przypadłyby do gustu. Na tym nie wyczerpuje się temat warzywnych dodatków, ponieważ placki ziemniaczane z marchewką i boczkiem są kolejną smaczną alternatywą, która oczaruje domowników. Czy są tu fani bardziej tradycyjnych połączeń? Na naszej bulwiastej liście nie mogło zabraknąć placków po węgiersku z pieczarkami. Ziemniaki, grzyby i mięso to połączenie, które udaje się zawsze. Sporo osób miało okazję próbować placków z cukrem. W plackach ziemniaczanych z żurawiną i oscypkiem znajdziemy jeszcze bardziej intrygujące, słodkie akcenty. Wędzony ser w plackach ziemniaczanych po góralsku zapewnia kuszący wygląd i aromat. Kapelusze z głów, a patelnie w dłoń!