Placki ziemniaczane z krewetkami - przepis | Przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane z krewetkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
257 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

20 gramów

1 sztuka

1 łyżka

180 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr według przepisu na opakowaniu, mieszając go z jajkiem i wodą. Pokrój krewetki w małe kawałki, a cebulę posiekaj. Dodaj je do Fixu Knorr wraz z imbirem, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Całość wymieszaj, a ciasto odstaw na 10 minut, aby zgęstniało.

Placki ziemniaczane z krewetkami - Krok 1

Krok 2

Ciasto nakładaj na rozgrzany tłuszcz, formując małe placki. Smaż je na złoty kolor.

Placki ziemniaczane z krewetkami - Krok 2

Krok 3

Usmażone placki układaj na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placki ziemniaczane z krewetkami - Krok 3

Krok 4

Na koniec udekoruj danie szczypiorkiem.

Placki ziemniaczane z krewetkami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane z krewetkamiPlacki ziemniaczane z krewetkami

Przygotuj Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr według przepisu na opakowaniu, mieszając go z jajkiem i wodą. Pokrój krewetki w małe kawałki, a cebulę posiekaj. Dodaj je do Fixu Knorr wraz z imbirem, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Całość wymieszaj, a ciasto odstaw na 10 minut, aby zgęstniało.