Placki ziemniaczane z krewetkami - przepis | Przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane z krewetkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
258 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

20 gramów

1 sztuka

1 łyżka

180 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr według przepisu na opakowaniu, mieszając go z jajkiem i wodą. Pokrój krewetki w małe kawałki, a cebulę posiekaj. Dodaj je do Fixu Knorr wraz z imbirem, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Całość wymieszaj, a ciasto odstaw na 10 minut, aby zgęstniało.

Placki ziemniaczane z krewetkami - Krok 1

Krok 2

Ciasto nakładaj na rozgrzany tłuszcz, formując małe placki. Smaż je na złoty kolor.

Placki ziemniaczane z krewetkami - Krok 2

Krok 3

Usmażone placki układaj na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placki ziemniaczane z krewetkami - Krok 3

Krok 4

Na koniec udekoruj danie szczypiorkiem.

Placki ziemniaczane z krewetkami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane z krewetkamiPlacki ziemniaczane z krewetkami

Przygotuj Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr według przepisu na opakowaniu, mieszając go z jajkiem i wodą. Pokrój krewetki w małe kawałki, a cebulę posiekaj. Dodaj je do Fixu Knorr wraz z imbirem, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Całość wymieszaj, a ciasto odstaw na 10 minut, aby zgęstniało.