Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

2 szklanki

2 łyżki

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ścieramy na tarce ziemniaki, trochę je odsączamy. Ścieramy cebulę dajemy do ziemniaków, do tego wyciskamy czosnek. Wbijamy jajko, mieszamy całość, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz. Mieszamy. Rozgrzewamy olej smażymy porcjami duże placki.

Krok 2

Kurczaka obieramy z kości i kroimy na drobne kawałki. Pieczarki i cebule kroimy drobno i smażymy na oleju. Mieszamy z kurczakiem. Fix mieszamy z 300 ml wody, łyżką śmietany, wlewamy do mięsa i pieczarek. Dusimy razem aż trochę sos odparuje.

Krok 3

Naczynie smarujemy tłuszczem, na dno dajemy jeden duży placek, smarujemy musztarda, wykładamy farsz, przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy musztarda i posypujemy serem startym.

Krok 4

Zapiekamy ok 15 minut do stopienia się sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej