Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

2 szklanki

2 łyżki

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ścieramy na tarce ziemniaki, trochę je odsączamy. Ścieramy cebulę dajemy do ziemniaków, do tego wyciskamy czosnek. Wbijamy jajko, mieszamy całość, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz. Mieszamy. Rozgrzewamy olej smażymy porcjami duże placki.

Krok 2

Kurczaka obieramy z kości i kroimy na drobne kawałki. Pieczarki i cebule kroimy drobno i smażymy na oleju. Mieszamy z kurczakiem. Fix mieszamy z 300 ml wody, łyżką śmietany, wlewamy do mięsa i pieczarek. Dusimy razem aż trochę sos odparuje.

Krok 3

Naczynie smarujemy tłuszczem, na dno dajemy jeden duży placek, smarujemy musztarda, wykładamy farsz, przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy musztarda i posypujemy serem startym.

Krok 4

Zapiekamy ok 15 minut do stopienia się sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placki ziemniaczane
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej