Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

2 szklanki

2 łyżki

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ścieramy na tarce ziemniaki, trochę je odsączamy. Ścieramy cebulę dajemy do ziemniaków, do tego wyciskamy czosnek. Wbijamy jajko, mieszamy całość, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz. Mieszamy. Rozgrzewamy olej smażymy porcjami duże placki.

Krok 2

Kurczaka obieramy z kości i kroimy na drobne kawałki. Pieczarki i cebule kroimy drobno i smażymy na oleju. Mieszamy z kurczakiem. Fix mieszamy z 300 ml wody, łyżką śmietany, wlewamy do mięsa i pieczarek. Dusimy razem aż trochę sos odparuje.

Krok 3

Naczynie smarujemy tłuszczem, na dno dajemy jeden duży placek, smarujemy musztarda, wykładamy farsz, przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy musztarda i posypujemy serem startym.

Krok 4

Zapiekamy ok 15 minut do stopienia się sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane placki ziemniaczane pod strogonoffem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej