Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

1101 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

873 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

869 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

400 gramów

100 gramów

50 gramów

100 gramów

200 mililitrów

50 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umieść całość w żaroodpornym naczyniu. Posyp z wierzchu startym serem i nakryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku w temperaturze 190°C przez około 40 minut.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Pokrój grzyby w ćwiartki, mięso w nieduże kawałki, ziemniaki i cebulę w plastry.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Rozmieszaj Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr z wodą i śmietaną, wymieszaj z szpinakiem.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser się lekko zrumienił.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • piotr czechow

    piotr czechow , 02.03.2020

    przepis bardzo słabo objaśniony kolejność czynności niewłaściwa, a ziemniaki warto napisać że wcześniej obgotowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Łukasz Sier

    Justyna Łukasz Sier , 13.04.2017

    Niebo w gębie!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ada Skudło

    Ada Skudło , 25.02.2016

    czy ziemniaki mają być twardawe ? bo wszystko si pychota ale ziemniaki jakies takie twarde ale zjadliwe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kimchi
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiemZapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Poszukujesz przepisu na danie obiadowe z mięsem i warzywami? Dobrym sposobem będzie przygotowanie ziemniaczanej zapiekanki ze szpinakiem, w której znajdzie się także mięso z kurczaka oraz ser. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej potrawy jest pokrojenie w grube plastry obranych ziemniaków oraz cebuli. Mięso z piersi kurczaka podziel na nieduże kawałki, a pieczarki posiekaj na ćwiartki. Wszystkie składniki połączy ze sobą błyskawiczny sos serowy, który nada całości kremowej konsystencji. Rozpuść go w wodzie, dodaj kwaśną śmietanę, a następnie wymieszaj ze szpinakiem – sprawdzi się zarówno ten mrożony, jak i jego świeże liście. Na koniec połącz szpinakowy sos z warzywami oraz kurczakiem i przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj twardy ser żółty, np. ementaler i posyp nim wierzch zapiekanki. Przed wstawieniem do piekarnika przykryj naczynie folią aluminiową, aby zapiekanka nie przesuszyła się podczas pieczenia. Gotowe danie serwuj na ciepło. Sprawdź, jakie to łatwe.