Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

203 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

280 gramów

1 łyżka

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżka

farsz:

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

3 sztuki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak umyj i odsącz. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno, a następnie zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj liście szpinaku i smaż chwilę, do momentu, gdy wszystkie zmiękną.

Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - Krok 1

Krok 2

Do szpinaku dodaj zmielony twaróg oraz pieprz Knorr i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.

Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - Krok 2

Krok 3

W misce połącz mąkę, wodę, jajko, oliwę oraz tymianek Knorr i wyrób jednolite ciasto.

Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - Krok 3

Krok 4

Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj porcję ciasta i wytnij kółka o średnicy szklanki.

Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - Krok 4

Krok 5

Na każdy krążek nałóż porcję szpinaku i zlepiaj, jak tradycyjne pierogi. Gotuj je we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Podawaj np. z jogurtem naturalnym.

Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie fit pierogi możesz przygotować również z innym nadzieniem, np. z soczewicą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Botwinka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi ze szpinakiem pełnoziarnistePierogi ze szpinakiem pełnoziarniste

Pierogi – danie, którego nie da się nie kochać! Już samo ich lepienie kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. A może czas tę wspaniałą tradycję połączyć z najnowszymi trendami? Odpowiedzią na to są pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste. To co, lepimy?

Dla kogo? Dla wszystkich tych, którzy lubią eksperymentować i modyfikować znane przepisy. To także świetna opcja dla osób dbających o linię. Fit pierogi? Oczywiście!

Na jaką okazję? To świetna propozycja na rodzinny obiad. Zaskocz swoją mamę lub babcię nowoczesną wersją podania pierogów. Ale jak to – bez białej mąki i ziemniaka w nadzieniu? Da się! Czas na nowości!

Dla urozmaicenia: Pierogi pełnoziarniste możesz przygotować także z innym nadzieniem, np. z soczewicą. Grunt, aby było zdrowo i smacznie!

Czy wiesz, że? Większość z nas myśli o pierogach jako o typowym polskim daniu. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że ich ojczyzną są Chiny. W naszym kraju tradycja wyrabiania pierogów pojawiła się w XIII wieku i trwa do dziś.

Pierogi na obiad? Od razu buzia się śmieje!