Składniki
280 gramów
1 łyżka
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżka
farsz:
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
3 sztuki
0.5 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak umyj i odsącz. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno, a następnie zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj liście szpinaku i smaż chwilę, do momentu, gdy wszystkie zmiękną.
Krok 2
Do szpinaku dodaj zmielony twaróg oraz pieprz Knorr i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.
Krok 3
W misce połącz mąkę, wodę, jajko, oliwę oraz tymianek Knorr i wyrób jednolite ciasto.
Krok 4
Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj porcję ciasta i wytnij kółka o średnicy szklanki.
Krok 5
Na każdy krążek nałóż porcję szpinaku i zlepiaj, jak tradycyjne pierogi. Gotuj je we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Podawaj np. z jogurtem naturalnym.
Dobra rada:
Takie fit pierogi możesz przygotować również z innym nadzieniem, np. z soczewicą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste
Pierogi – danie, którego nie da się nie kochać! Już samo ich lepienie kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. A może czas tę wspaniałą tradycję połączyć z najnowszymi trendami? Odpowiedzią na to są pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste. To co, lepimy?
Dla kogo? Dla wszystkich tych, którzy lubią eksperymentować i modyfikować znane przepisy. To także świetna opcja dla osób dbających o linię. Fit pierogi? Oczywiście!
Na jaką okazję? To świetna propozycja na rodzinny obiad. Zaskocz swoją mamę lub babcię nowoczesną wersją podania pierogów. Ale jak to – bez białej mąki i ziemniaka w nadzieniu? Da się! Czas na nowości!
Dla urozmaicenia: Pierogi pełnoziarniste możesz przygotować także z innym nadzieniem, np. z soczewicą. Grunt, aby było zdrowo i smacznie!
Czy wiesz, że? Większość z nas myśli o pierogach jako o typowym polskim daniu. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że ich ojczyzną są Chiny. W naszym kraju tradycja wyrabiania pierogów pojawiła się w XIII wieku i trwa do dziś.
Pierogi na obiad? Od razu buzia się śmieje!