Pierogi pełnoziarniste - z mąki pełnoziarnistej | Przepisy.pl pixel

Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
323 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

280 gramów

1 łyżka

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżka

farsz:

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

3 sztuki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak umyj i odsącz. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno, a następnie zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj liście szpinaku i smaż chwilę, do momentu, gdy wszystkie zmiękną.

Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - Krok 1

Krok 2

Do szpinaku dodaj zmielony twaróg oraz pieprz Knorr i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.

Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - Krok 2

Krok 3

W misce połącz mąkę, wodę, jajko, oliwę oraz tymianek Knorr i wyrób jednolite ciasto.

Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - Krok 3

Krok 4

Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj porcję ciasta i wytnij kółka o średnicy szklanki.

Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - Krok 4

Krok 5

Na każdy krążek nałóż porcję szpinaku i zlepiaj, jak tradycyjne pierogi. Gotuj je we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Podawaj np. z jogurtem naturalnym.

Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie fit pierogi możesz przygotować również z innym nadzieniem, np. z soczewicą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi ze szpinakiem pełnoziarnistePierogi ze szpinakiem pełnoziarniste

Pierogi – danie, którego nie da się nie kochać! Już samo ich lepienie kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. A może czas tę wspaniałą tradycję połączyć z najnowszymi trendami? Odpowiedzią na to są pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste. To co, lepimy?

Dla kogo? Dla wszystkich tych, którzy lubią eksperymentować i modyfikować znane przepisy. To także świetna opcja dla osób dbających o linię. Fit pierogi? Oczywiście!

Na jaką okazję? To świetna propozycja na rodzinny obiad. Zaskocz swoją mamę lub babcię nowoczesną wersją podania pierogów. Ale jak to – bez białej mąki i ziemniaka w nadzieniu? Da się! Czas na nowości!

Dla urozmaicenia: Pierogi pełnoziarniste możesz przygotować także z innym nadzieniem, np. z soczewicą. Grunt, aby było zdrowo i smacznie!

Czy wiesz, że? Większość z nas myśli o pierogach jako o typowym polskim daniu. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że ich ojczyzną są Chiny. W naszym kraju tradycja wyrabiania pierogów pojawiła się w XIII wieku i trwa do dziś.

Pierogi na obiad? Od razu buzia się śmieje!