Składniki
280 gramów
1 łyżka
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżka
farsz:
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
3 sztuki
0.5 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak umyj i odsącz. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno, a następnie zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj liście szpinaku i smaż chwilę, do momentu, gdy wszystkie zmiękną.
Krok 2
Do szpinaku dodaj zmielony twaróg oraz pieprz Knorr i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.
Krok 3
W misce połącz mąkę, wodę, jajko, oliwę oraz tymianek Knorr i wyrób jednolite ciasto.
Krok 4
Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj porcję ciasta i wytnij kółka o średnicy szklanki.
Krok 5
Na każdy krążek nałóż porcję szpinaku i zlepiaj, jak tradycyjne pierogi. Gotuj je we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Podawaj np. z jogurtem naturalnym.
Dobra rada:
Takie fit pierogi możesz przygotować również z innym nadzieniem, np. z soczewicą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste
Pierogi – danie, którego nie da się nie kochać! Już samo ich lepienie kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. A może czas tę wspaniałą tradycję połączyć z najnowszymi trendami? Odpowiedzią na to są pierogi ze szpinakiem pełnoziarniste. To co, lepimy?
Dla kogo? Dla wszystkich tych, którzy lubią eksperymentować i modyfikować znane przepisy. To także świetna opcja dla osób dbających o linię. Fit pierogi? Oczywiście!
Na jaką okazję? To świetna propozycja na rodzinny obiad. Zaskocz swoją mamę lub babcię nowoczesną wersją podania pierogów. Ale jak to – bez białej mąki i ziemniaka w nadzieniu? Da się! Czas na nowości!
Dla urozmaicenia: Pierogi pełnoziarniste możesz przygotować także z innym nadzieniem, np. z soczewicą. Grunt, aby było zdrowo i smacznie!
Czy wiesz, że? Większość z nas myśli o pierogach jako o typowym polskim daniu. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że ich ojczyzną są Chiny. W naszym kraju tradycja wyrabiania pierogów pojawiła się w XIII wieku i trwa do dziś.
Pierogi na obiad? Od razu buzia się śmieje!