Jak przechowywać uszka i pierogi do Wigilii?

Rozkładacie sobie w czasie przygotowywanie potraw na Wigilię? Jeśli nie, warto pomyśleć o takim planowaniu, by nie zostawić wszystkiego na ostatni dzień. Przecież nie chcecie być zmęczeni i bez humoru w Święta, prawda? Pierogi z kapustą i grzybami i uszka do barszczu to potrawy, które śmiało możecie przygotować nawet kilka tygodni wcześniej. Poznajcie dobry sposób na przechowanie uszek i pierogów do Wigilii.

Jak przechować uszka do Wigilii?

Lepienie uszek jest czasochłonne. Dlatego zabierzcie się za to odpowiednio wcześniej i w odpowiedni sposób przechowajcie do Wigilii. Uszka do barszczu możecie śmiało mrozić. W ich przygotowaniu pomoże Wam przepis na uszka z kapustą i grzybami. Wyróbcie ciasto, rozwałkujcie i wytnijcie szklanką kółka. Nałóżcie farsz i ulepcie uszka. Gotowe uszka możecie ułożyć na tacy i zamrozić. Potem przerzućcie je do foliowych torebek i przechowujcie w zamrażarce.

Jak przechować pierogi do Wigilii?

Sposób jest ten sam jak w przypadku uszek. W przygotowaniu ciasta pomoże Wam przepis na wigilijne pierogi w delikatnym cieście. Pamiętajcie jednak o jednak rzeczy: Mrozicie surowe ciasto, nie gotujecie!

Koniecznie musicie mieć tacki lub pojemniki do mrożenia obsypane mąką. Ułóżcie na nich pierogi i uszka tak, by się nie stykały, włóżcie je do zamrażalnika i poczekajcie, aż się zamrożą. Potem podzielcie swoje uszka i pierogi na porcje, przełóżcie do woreczków i dalej przechowujcie w zamrażarce. Dzięki temu, że produkty przełożycie do woreczków już po zamrożeniu, nie będą się sklejały i zachowają swój piękny kształt.

Jak zrobić pyszne uszka z kapustą i grzybami na Wigilię?

Składniki, których potrzebujecie:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 20 g suszonych grzybów
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Po 1 łyżeczce słodkiej papryki, granulowanego czosnku, suszonej cebuli, majeranku i lubczyku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • 5 łyżek bułki tartej

W jaki sposób przygotować farsz do uszek?

Kapustę wypłuczcie i poszatkujcie nożem. Grzyby zalejcie wrzątkiem i odstawcie, by zmiękły. Po ostygnięciu poszatkujcie je. Pokrójcie cebulę w kosteczkę, a pieczarki w półplasterki i podsmażcie je na oleju rzepakowym. Dołóżcie kapustę i suszone grzyby wraz z zalewą. Dodajcie 300 ml wody, liście laurowe i ziele angielskie. Duście pod przykryciem przez pół godziny. Wymieszajcie farsz z olejem z pestek dyni i zostawcie do ostygnięcia. Jeżeli będzie jeszcze zbyt dużo płynu, dodajcie kilka łyżek bułki tartej.

Jak zrobić ciasto do uszek?

Potrzebujecie 1 kilograma mąki, 2 szklanek ciepłej wody i szczypty soli. Połącz z wodą i solą 700 gramów mąki. Wyróbcie gładkie i elastyczne ciasto. Podzielcie je na części. Każdą z nich po kolei rozwałkujcie na posypanej mąką stolnicy. Szklanką wytnijcie krążki, a na każdy z nich nałóżcie farsz i sklejcie brzegi ciasta, jak w pierogach. Potem połączcie końce, formując uszka. Teraz możecie je zamrozić albo ugotować je w osolonej wodzie przez 2-3 minuty i podawać na świeżo.

 

Jak zrobić wigilijne pierogi z delikatnym ciastem?

Farsz możecie przygotować taki, jak do uszek. Natomiast do ciasta potrzebujecie:

  • 500 g mąki
  • 3 łyżki majonezu
  • 150 ml ciepłej wody

Z podanych składników wyróbcie ciasto, owińcie w folię aluminiową i odłóżcie na 20 minut w temperaturze pokojowej. Potem rozwałkujcie, wytnijcie krążki, nałóżcie farsz i ulepcie pierogi. Gotujcie 1-2 minuty w osolonej wodzie.

Pierogi na wigilię – jak przechować? Podsumowanie

Dowiedzieliście się już, jak przechowywać pierogi i uszka do Wigilii. Nie czekajcie więc na ostatni dzień z ich lepieniem. Dajcie sobie trochę luzu i czasu, zróbcie je wcześniej i zamroźcie je według wskazówek zawartych w artykule. Wrzućcie do osolonego wrzątku od razu po wyjęciu z zamrażarki! Będą tak samo pyszne, jakby były robione przed chwilą.