Składniki
500 gramów
20 gramów
500 gramów
1 sztuka
0.5 łyżeczki
4 ziarna
3 listków
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
3 łyżki
5 łyżek
ciasto:
1 kilogram
2 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę wypłucz z nadmiaru soli i kwasu, drobno poszatkuj nożem. Grzyby zalej wrzątkiem odstaw na bok aby zmiękły, gdy wystygną drobno posiekaj (zachowaj zalewę). Cebulę pokrój w kosteczkę, grzyby w cienkie pół plastry.
Krok 2
Cebulę i grzyby podsmaż na oleju rzepakowym, dodaj do nich kapustę i posiekane suszone grzyby razem z zalewą, dolej 300 ml wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy.
Krok 3
Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 minut. Na koniec kapustę dopraw do smaku suszoną cebulą, czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Wszystko razem gotuj jeszcze do momentu aż z kapusty odparuje prawie cała woda - około 30 minut.
Krok 4
Na koniec kapustę pomieszaj z olejem z pestek dyni. Farsz wystudź, jeśli jest w nim nadal dużo płynu postaraj się go związać dodając kilka łyżek bułki tartej.
Krok 5
Podczas gdy farsz będzie się dusić przygotuj ciasto, w tym celu w misce połącz około 700 g mąki z ciepłą wodą i solą. Wyrób ciasto, powinno być gładkie i elastyczne, zawiń je w folię i odstaw na bok do momentu aż farsz będzie gotowy.
Krok 6
Gotowe ciasto podziel na części na stolnicy podsypanej mąką, rozwałkuj na cienki placek, przy pomocy szklanki wytnij z niego krążki.
Krok 7
Na każdy krążek z ciasta nałóż łyżeczką farsz grzybowy z kapustą, sklej krawędzie ciasta składając je na pół i ściskając np. widelcem, a następnie połącz ze sobą brzegi pieroga formując uszka. Gotowe uszka gotuj we wrzącej wodzie około 2-3 minuty mieszając delikatnie wodę tak aby uszka się nie posklejały.
Dobra rada:
Do farszu możesz też dodać np. wędzoną śliwkę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Uszka z kapustą i grzybami
Świąteczny barszcz czerwony tradycyjnie podawany jest z aromatycznymi uszkami. Ich nadzienie stanowią leśne grzyby oraz kapusta kiszona, które doskonale wpisują się w klasyczne menu wigilijne. Jeśli chcecie przygotować kolację z prawdziwie polskim stylu, poświęćcie nieco czasu i zróbcie uszka z kapustą i grzybami, które świetnie komponują się nie tylko z barszczem, ale mogą także być samodzielnym daniem. Pamiętajcie jedynie, że przygotowanie uszek wymaga nieco cierpliwości. Warto więc do pomocy zaangażować pozostałych członków rodziny, aby usprawnić przyrządzanie minipierożków z farszem z kapusty i grzybów.
Dla kogo?
Dla każdego, kto ceni smak tradycyjnych, wigilijnych potraw.
Na jaką okazję?
Uszka z kapustą i grzybami to idealna propozycja na wigilijny stół. Możecie przygotować je także na uroczysty świąteczny obiad.
Czy wiesz, że?
Uszka, inaczej nazywane kreplech, znane są także w kuchni żydowskiej. Podawane są podczas święta Sukkot, wraz z tradycyjnie gotowanym zakwaszanym barszczem czerwonym.
Dla urozmaicenia:
Doskonałym dodatkiem do wigilijnego farszu dla uszek będą wędzone śliwki.