Uszka z kapustą i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Uszka z kapustą i grzybami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

43 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

20 gramów

500 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

4 ziarna

3 listków

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżki

3 łyżki

5 łyżek

ciasto:

1 kilogram

2 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę wypłucz z nadmiaru soli i kwasu, drobno poszatkuj nożem. Grzyby zalej wrzątkiem odstaw na bok aby zmiękły, gdy wystygną drobno posiekaj (zachowaj zalewę). Cebulę pokrój w kosteczkę, grzyby w cienkie pół plastry.

Uszka z kapustą i grzybami - Krok 1

Krok 2

Cebulę i grzyby podsmaż na oleju rzepakowym, dodaj do nich kapustę i posiekane suszone grzyby razem z zalewą, dolej 300 ml wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy.

Uszka z kapustą i grzybami - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 minut. Na koniec kapustę dopraw do smaku suszoną cebulą, czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Wszystko razem gotuj jeszcze do momentu aż z kapusty odparuje prawie cała woda - około 30 minut.

Uszka z kapustą i grzybami - Krok 3

Krok 4

Na koniec kapustę pomieszaj z olejem z pestek dyni. Farsz wystudź, jeśli jest w nim nadal dużo płynu postaraj się go związać dodając kilka łyżek bułki tartej.

Uszka z kapustą i grzybami - Krok 4

Krok 5

Podczas gdy farsz będzie się dusić przygotuj ciasto, w tym celu w misce połącz około 700 g mąki z ciepłą wodą i solą. Wyrób ciasto, powinno być gładkie i elastyczne, zawiń je w folię i odstaw na bok do momentu aż farsz będzie gotowy.

Uszka z kapustą i grzybami - Krok 5

Krok 6

Gotowe ciasto podziel na części na stolnicy podsypanej mąką, rozwałkuj na cienki placek, przy pomocy szklanki wytnij z niego krążki.

Uszka z kapustą i grzybami - Krok 6

Krok 7

Na każdy krążek z ciasta nałóż łyżeczką farsz grzybowy z kapustą, sklej krawędzie ciasta składając je na pół i ściskając np. widelcem, a następnie połącz ze sobą brzegi pieroga formując uszka. Gotowe uszka gotuj we wrzącej wodzie około 2-3 minuty mieszając delikatnie wodę tak aby uszka się nie posklejały.

Uszka z kapustą i grzybami - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz też dodać np. wędzoną śliwkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Uszka z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Uszka z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Uszka z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Uszka z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Uszka z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Uszka z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Uszka z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Uszka z kapustą i grzybamiUszka z kapustą i grzybami

Świąteczny barszcz czerwony tradycyjnie podawany jest z aromatycznymi uszkami. Ich nadzienie stanowią leśne grzyby oraz kapusta kiszona, które doskonale wpisują się w klasyczne menu wigilijne. Jeśli chcecie przygotować kolację z prawdziwie polskim stylu, poświęćcie nieco czasu i zróbcie uszka z kapustą i grzybami, które świetnie komponują się nie tylko z barszczem, ale mogą także być samodzielnym daniem. Pamiętajcie jedynie, że przygotowanie uszek wymaga nieco cierpliwości. Warto więc do pomocy zaangażować pozostałych członków rodziny, aby usprawnić przyrządzanie minipierożków z farszem z kapusty i grzybów.

Dla kogo?

Dla każdego, kto ceni smak tradycyjnych, wigilijnych potraw.

Na jaką okazję?

Uszka z kapustą i grzybami to idealna propozycja na wigilijny stół. Możecie przygotować je także na uroczysty świąteczny obiad.

Czy wiesz, że?

Uszka, inaczej nazywane kreplech, znane są także w kuchni żydowskiej. Podawane są podczas święta Sukkot, wraz z tradycyjnie gotowanym zakwaszanym barszczem czerwonym.

Dla urozmaicenia:

Doskonałym dodatkiem do wigilijnego farszu dla uszek będą wędzone śliwki.