Składniki
500 gramów
20 gramów
500 gramów
1 sztuka
4 ziarna
0.5 łyżeczki
3 listków
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
3 łyżki
5 łyżek
ciasto:
1 kilogram
2 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę do uszek wigilijnych z kapustą i grzybami wypłucz z nadmiaru soli i kwasu, a następnie drobno poszatkuj nożem. Grzyby zalej wrzątkiem odstaw na bok, aby zmiękły, a gdy wystygną – drobno posiekaj (zachowaj zalewę). Cebulę pokrój w kosteczkę, grzyby w cienkie pół plastry.
Krok 2
Cebulę i grzyby podsmaż na oleju rzepakowym, dodaj do nich kapustę i posiekane suszone grzyby razem z zalewą, dolej 300 ml wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy.
Krok 3
Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 minut. Na koniec kapustę dopraw do smaku przyprawami Knorr. Wszystko razem gotuj jeszcze do momentu aż z kapusty odparuje prawie cała woda – około 30 minut.
Krok 4
Na koniec kapustę pomieszaj z olejem z pestek dyni. Farsz do uszek z kapustą i grzybami wystudź, jeśli jest w nim nadal dużo płynu, postaraj się go związać, dodając kilka łyżek bułki tartej.
Krok 5
Podczas gdy farsz będzie się dusić przygotuj ciasto, w tym celu w misce połącz około 700 g mąki z ciepłą wodą i solą. Wyrób ciasto, powinno być gładkie i elastyczne, zawiń je w folię i odstaw na bok do momentu, aż farsz będzie gotowy.
Krok 6
Gotowe ciasto na uszka z grzybami i kapustą podziel na części na stolnicy podsypanej mąką, rozwałkuj na cienki placek i przy pomocy małej szklanki wytnij z niego krążki.
Krok 7
Na każdy krążek z ciasta nałóż łyżeczką farsz grzybowy z kapustą, sklej krawędzie ciasta składając je na pół i ściskając np. widelcem, a następnie połącz ze sobą brzegi pieroga formując uszka. Gotowe uszka gotuj we wrzącej wodzie około 2-3 minuty mieszając delikatnie wodę tak aby uszka się nie posklejały.
Dobra rada:
Do farszu uszek wigilijnych z kapustą i grzybami możesz też dodać np. wędzoną śliwkę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Uszka z kapustą i grzybami
Świąteczny barszcz czerwony tradycyjnie podawany jest z aromatycznymi uszkami. Ich nadzienie stanowią leśne grzyby oraz kapusta kiszona, które doskonale wpisują się w klasyczne menu wigilijne. Jeśli chcesz przygotować kolację w prawdziwie polskim stylu, poświęć nieco czasu i zrób uszka z kapustą i grzybami, które świetnie komponują się nie tylko z barszczem, ale mogą także być samodzielnym daniem. Pamiętaj jedynie, że przygotowanie uszek wigilijnych z kapustą i grzybami wymaga nieco cierpliwości. Warto więc do pomocy zaangażować pozostałych członków rodziny, aby usprawnić przyrządzanie minipierożków z farszem z kapusty i grzybów.
Dla kogo?
Uszka wigilijne z kapustą i grzybami to doskonała propozycja dla każdego, kto ceni smak tradycyjnych, potraw. Nasz przepis na uszka z kapustą i grzybami polecamy nie tylko doświadczonym kucharzom, ale także amatorom kulinarnym. Może wydawać się, że przygotowanie tej potrawy jest bardzo wymagające – nic bardziej mylnego. Nasz przepis na uszka wigilijne z kapustą i grzybami wykonasz nawet jeśli na co dzień nie masz zbyt często do czynienia z gotowaniem! Co więcej, przygotowanie porcji uszek z grzybami i kapustą na Wigilię dla sześciu osób zajmie zaledwie 65 minut.
Na jaką okazję?
Uszka z kapustą i grzybami to idealna propozycja na wigilijny stół, ale nie tylko. Możesz przygotować je także na rodzinny obiad w gronie najbliższych. Aromatycznym uszkom z grzybami i kapustą nikt się nie oprze, a zwłaszcza, gdy podasz je z miseczką gorącego, mocno czerwonego barszczu. Z pewnością ktoś poprosi o dokładkę tych małych i pysznych pierożków.
Czy wiesz, że…?
Uszka, inaczej nazywane kreplech, znane są także w kuchni żydowskiej. Podawane są podczas święta Sukkot, wraz z tradycyjnie gotowanym zakwaszanym barszczem czerwonym. Innym rodzajem pierogów są pielmieni – wypełnione luźnym farszem mięsnym pierożki są potrawą charakterystyczną dla kuchni rosyjskiej.
Dla urozmaicenia:
Co powiesz na kulinarne eksperymenty? Doskonałym dodatkiem do wigilijnego farszu dla uszek będą wędzone śliwki. Zmodyfikować możesz też wygląd uszek z kapustą i grzybami – jeśli chcesz, ciasto możesz uformować w dowolny sposób. Ugotowane wcześniej uszka możesz także podsmażyć na maśle z dodatkiem ulubionych przypraw.