Uszka z kapustą i grzybami - przepis na farsz | Przepisy.pl pixel

Uszka z kapustą i grzybami

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

214 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

20 gramów

500 gramów

1 sztuka

4 ziarna

0.5 łyżeczki

3 listków

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżki

3 łyżki

5 łyżek

ciasto:

1 kilogram

2 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę wypłucz z nadmiaru soli i kwasu, drobno poszatkuj nożem. Grzyby zalej wrzątkiem odstaw na bok aby zmiękły, gdy wystygną drobno posiekaj (zachowaj zalewę). Cebulę pokrój w kosteczkę, grzyby w cienkie pół plastry.

Uszka z kapustą i grzybami - Krok 1

Krok 2

Cebulę i grzyby podsmaż na oleju rzepakowym, dodaj do nich kapustę i posiekane suszone grzyby razem z zalewą, dolej 300 ml wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy.

Uszka z kapustą i grzybami - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 minut. Na koniec kapustę dopraw do smaku przyprawami Knorr. Wszystko razem gotuj jeszcze do momentu aż z kapusty odparuje prawie cała woda - około 30 minut.

Uszka z kapustą i grzybami - Krok 3

Krok 4

Na koniec kapustę pomieszaj z olejem z pestek dyni. Farsz wystudź, jeśli jest w nim nadal dużo płynu postaraj się go związać dodając kilka łyżek bułki tartej.

Uszka z kapustą i grzybami - Krok 4

Krok 5

Podczas gdy farsz będzie się dusić przygotuj ciasto, w tym celu w misce połącz około 700 g mąki z ciepłą wodą i solą. Wyrób ciasto, powinno być gładkie i elastyczne, zawiń je w folię i odstaw na bok do momentu aż farsz będzie gotowy.

Uszka z kapustą i grzybami - Krok 5

Krok 6

Gotowe ciasto podziel na części na stolnicy podsypanej mąką, rozwałkuj na cienki placek, przy pomocy szklanki wytnij z niego krążki.

Uszka z kapustą i grzybami - Krok 6

Krok 7

Na każdy krążek z ciasta nałóż łyżeczką farsz grzybowy z kapustą, sklej krawędzie ciasta składając je na pół i ściskając np. widelcem, a następnie połącz ze sobą brzegi pieroga formując uszka. Gotowe uszka gotuj we wrzącej wodzie około 2-3 minuty mieszając delikatnie wodę tak aby uszka się nie posklejały.

Uszka z kapustą i grzybami - Krok 7
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz też dodać np. wędzoną śliwkę.

4

Opinie o przepisie

  • Alicja

    Alicja , 19.12.2021

    TAK* do farszu dodałabym jeszcze odrobinę przyprawy w płynie Knorr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Mucha

    Anna Mucha , 05.12.2021

    Zdecydowanie dodałabym jeszcze kminku do kapusty :) Pół farszu wylądowałoby w uszkach a druga połowa u mnie w brzuchu :D nie wyobrażam sobie kapusty bez kminku!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Gaweł

    Anna Gaweł , 13.12.2020

    TAK* Najlepsze co jest w Świętach to uszka. Aż powąchałam telefon przy zdjęciu kroku 3. Dobrze, że święta już niedługo i na prawdę będzie można poczuć ten aromat w całym domu. Tak pachnie Boże Narodzenie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Sobejko

    Elżbieta Sobejko , 03.12.2020

    *TAK Barszcz z uszkami u nas na Wigilię jest obowiązkowo. Zawsze robiłam uszka tylko z grzybami, tym razem wypróbuję ten przepis i dodam kapustę kiszoną, która jest już ukiszona u nas w domu w beczce. Uszka z barszczem najlepiej smakują na Wigilię, w ciągu roku chociaż robione tak samo mają całkiem innym smak :) Myślę, że ten przepis będzie idealny i zagości u nas na długo :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Uszka z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Uszka z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Uszka z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Uszka z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Uszka z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Uszka z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Uszka z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Uszka z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Uszka z kapustą i grzybamiUszka z kapustą i grzybami

Świąteczny barszcz czerwony tradycyjnie podawany jest z aromatycznymi uszkami. Ich nadzienie stanowią leśne grzyby oraz kapusta kiszona, które doskonale wpisują się w klasyczne menu wigilijne. Jeśli chcesz przygotować kolację w prawdziwie polskim stylu, poświęć nieco czasu i zrób uszka z kapustą i grzybami, które świetnie komponują się nie tylko z barszczem, ale mogą także być samodzielnym daniem. Pamiętaj jedynie, że przygotowanie uszek wymaga nieco cierpliwości. Warto więc do pomocy zaangażować pozostałych członków rodziny, aby usprawnić przyrządzanie minipierożków z farszem z kapusty i grzybów.

Dla kogo?

Uszka wigilijne z kapustą i grzybami to doskonała propozycja dla każdego, kto ceni smak tradycyjnych, potraw. Nasz przepis na uszka z kapustą i grzybami polecamy nie tylko doświadczonym kucharzom, ale także amatorom kulinarnym. Może wydawać się, że przygotowanie tej potrawy jest bardzo wymagające – nic bardziej mylnego. Nasza receptura na uszka wigilijne z kapustą i grzybami wykonasz nawet jeśli na co dzień nie masz zbyt często do czynienia z gotowaniem! Co więcej, przygotowanie porcji dla sześciu osób zajmie zaledwie 65min.

Na jaką okazję?

Uszka z kapustą i grzybami to idealna propozycja na wigilijny stół, ale nie tylko. Możesz przygotować je także na rodzinny obiad w gronie najbliższych.

Czy wiesz, że…?

Uszka, inaczej nazywane kreplech, znane są także w kuchni żydowskiej. Podawane są podczas święta Sukkot, wraz z tradycyjnie gotowanym zakwaszanym barszczem czerwonym.

Dla urozmaicenia:

Co powiesz na kulinarne eksperymenty? Doskonałym dodatkiem do wigilijnego farszu dla uszek będą wędzone śliwki. Zmodyfikować możesz też wygląd uszek – jeśli chcesz, ciasto możesz uformować w dowolny sposób.