
Składniki
500 gramów
20 gramów
500 gramów
1 sztuka
4 ziarna
0.5 łyżeczki
3 listków
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
3 łyżki
5 łyżek
ciasto:
1 kilogram
2 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę wypłucz z nadmiaru soli i kwasu, drobno poszatkuj nożem. Grzyby zalej wrzątkiem odstaw na bok aby zmiękły, gdy wystygną drobno posiekaj (zachowaj zalewę). Cebulę pokrój w kosteczkę, grzyby w cienkie pół plastry.

Krok 2
Cebulę i grzyby podsmaż na oleju rzepakowym, dodaj do nich kapustę i posiekane suszone grzyby razem z zalewą, dolej 300 ml wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy.

Krok 3
Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 minut. Na koniec kapustę dopraw do smaku przyprawami Knorr. Wszystko razem gotuj jeszcze do momentu aż z kapusty odparuje prawie cała woda - około 30 minut.

Krok 4
Na koniec kapustę pomieszaj z olejem z pestek dyni. Farsz wystudź, jeśli jest w nim nadal dużo płynu postaraj się go związać dodając kilka łyżek bułki tartej.

Krok 5
Podczas gdy farsz będzie się dusić przygotuj ciasto, w tym celu w misce połącz około 700 g mąki z ciepłą wodą i solą. Wyrób ciasto, powinno być gładkie i elastyczne, zawiń je w folię i odstaw na bok do momentu aż farsz będzie gotowy.

Krok 6
Gotowe ciasto podziel na części na stolnicy podsypanej mąką, rozwałkuj na cienki placek, przy pomocy szklanki wytnij z niego krążki.

Krok 7
Na każdy krążek z ciasta nałóż łyżeczką farsz grzybowy z kapustą, sklej krawędzie ciasta składając je na pół i ściskając np. widelcem, a następnie połącz ze sobą brzegi pieroga formując uszka. Gotowe uszka gotuj we wrzącej wodzie około 2-3 minuty mieszając delikatnie wodę tak aby uszka się nie posklejały.


Dobra rada:
Do farszu możesz też dodać np. wędzoną śliwkę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Uszka z kapustą i grzybami
Świąteczny barszcz czerwony tradycyjnie podawany jest z aromatycznymi uszkami. Ich nadzienie stanowią leśne grzyby oraz kapusta kiszona, które doskonale wpisują się w klasyczne menu wigilijne. Jeśli chcesz przygotować kolację w prawdziwie polskim stylu, poświęć nieco czasu i zrób uszka z kapustą i grzybami, które świetnie komponują się nie tylko z barszczem, ale mogą także być samodzielnym daniem. Pamiętaj jedynie, że przygotowanie uszek wymaga nieco cierpliwości. Warto więc do pomocy zaangażować pozostałych członków rodziny, aby usprawnić przyrządzanie minipierożków z farszem z kapusty i grzybów.
Dla kogo?
Uszka wigilijne z kapustą i grzybami to doskonała propozycja dla każdego, kto ceni smak tradycyjnych, potraw. Nasz przepis na uszka z kapustą i grzybami polecamy nie tylko doświadczonym kucharzom, ale także amatorom kulinarnym. Może wydawać się, że przygotowanie tej potrawy jest bardzo wymagające – nic bardziej mylnego. Nasza receptura na uszka wigilijne z kapustą i grzybami wykonasz nawet jeśli na co dzień nie masz zbyt często do czynienia z gotowaniem! Co więcej, przygotowanie porcji dla sześciu osób zajmie zaledwie 65min.
Na jaką okazję?
Uszka z kapustą i grzybami to idealna propozycja na wigilijny stół, ale nie tylko. Możesz przygotować je także na rodzinny obiad w gronie najbliższych.
Czy wiesz, że…?
Uszka, inaczej nazywane kreplech, znane są także w kuchni żydowskiej. Podawane są podczas święta Sukkot, wraz z tradycyjnie gotowanym zakwaszanym barszczem czerwonym.
Dla urozmaicenia:
Co powiesz na kulinarne eksperymenty? Doskonałym dodatkiem do wigilijnego farszu dla uszek będą wędzone śliwki. Zmodyfikować możesz też wygląd uszek – jeśli chcesz, ciasto możesz uformować w dowolny sposób.