Uszka z kapustą i grzybami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

38 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

20 gramów

500 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

4 ziarna

3 listków

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżki

3 łyżki

5 łyżek

ciasto:

1 kilogram

2 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę wypłucz z nadmiaru soli i kwasu, drobno poszatkuj nożem. Grzyby zalej wrzątkiem odstaw na bok aby zmiękły, gdy wystygną drobno posiekaj (zachowaj zalewę). Cebulę pokrój w kosteczkę, grzyby w cienkie pół plastry.

Uszka z kapustą i grzybami - Krok 1

Krok 2

Cebulę i grzyby podsmaż na oleju rzepakowym, dodaj do nich kapustę i posiekane suszone grzyby razem z zalewą, dolej 300 ml wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy.

Uszka z kapustą i grzybami - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 minut. Na koniec kapustę dopraw do smaku suszoną cebulą, czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Wszystko razem gotuj jeszcze do momentu aż z kapusty odparuje prawie cała woda - około 30 minut.

Uszka z kapustą i grzybami - Krok 3

Krok 4

Na koniec kapustę pomieszaj z olejem z pestek dyni. Farsz wystudź, jeśli jest w nim nadal dużo płynu postaraj się go związać dodając kilka łyżek bułki tartej.

Uszka z kapustą i grzybami - Krok 4

Krok 5

Podczas gdy farsz będzie się dusić przygotuj ciasto, w tym celu w misce połącz około 700 g mąki z ciepłą wodą i solą. Wyrób ciasto, powinno być gładkie i elastyczne, zawiń je w folię i odstaw na bok do momentu aż farsz będzie gotowy.

Uszka z kapustą i grzybami - Krok 5

Krok 6

Gotowe ciasto podziel na części na stolnicy podsypanej mąką, rozwałkuj na cienki placek, przy pomocy szklanki wytnij z niego krążki.

Uszka z kapustą i grzybami - Krok 6

Krok 7

Na każdy krążek z ciasta nałóż łyżeczką farsz grzybowy z kapustą, sklej krawędzie ciasta składając je na pół i ściskając np. widelcem, a następnie połącz ze sobą brzegi pieroga formując uszka. Gotowe uszka gotuj we wrzącej wodzie około 2-3 minuty mieszając delikatnie wodę tak aby uszka się nie posklejały.

Uszka z kapustą i grzybami - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz też dodać np. wędzoną śliwkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Uszka z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Uszka z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Uszka z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Uszka z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Uszka z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Uszka z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Uszka z kapustą i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Uszka z kapustą i grzybamiUszka z kapustą i grzybami

Świąteczny barszcz czerwony tradycyjnie podawany jest z aromatycznymi uszkami. Ich nadzienie stanowią leśne grzyby oraz kapusta kiszona, które doskonale wpisują się w klasyczne menu wigilijne. Jeśli chcecie przygotować kolację z prawdziwie polskim stylu, poświęćcie nieco czasu i zróbcie uszka z kapustą i grzybami, które świetnie komponują się nie tylko z barszczem, ale mogą także być samodzielnym daniem. Pamiętajcie jedynie, że przygotowanie uszek wymaga nieco cierpliwości. Warto więc do pomocy zaangażować pozostałych członków rodziny, aby usprawnić przyrządzanie minipierożków z farszem z kapusty i grzybów.

Dla kogo?

Dla każdego, kto ceni smak tradycyjnych, wigilijnych potraw.

Na jaką okazję?

Uszka z kapustą i grzybami to idealna propozycja na wigilijny stół. Możecie przygotować je także na uroczysty świąteczny obiad.

Czy wiesz, że?

Uszka, inaczej nazywane kreplech, znane są także w kuchni żydowskiej. Podawane są podczas święta Sukkot, wraz z tradycyjnie gotowanym zakwaszanym barszczem czerwonym.

Dla urozmaicenia:

Doskonałym dodatkiem do wigilijnego farszu dla uszek będą wędzone śliwki.