Polewka żurawinowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polewka żurawinowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
143 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.2 litra

1 sztuka

25 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

1 szklanka

1 szklanka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wodę i dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Polewka żurawinowa - Krok 1

Krok 2

Połącz żurawinę z chrzanem i masłem, chwilę poduś.

Polewka żurawinowa - Krok 2

Krok 3

Zalej żurawinę wrzącym wywarem. Gotuj około 25 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Polewka żurawinowa - Krok 3

Krok 4

Przetrzyj po zagotowaniu.

Polewka żurawinowa - Krok 4

Krok 5

Mąkę wymieszaj z śmietaną. Dodaj do zupy. Chwilę pogotuj.

Polewka żurawinowa - Krok 5

Krok 6

Wlej wino, zagotuj i dopraw. Polewkę żurawinową podawaj z grzankami zaraz po przygotowaniu.

Polewka żurawinowa - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polewka żurawinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polewka żurawinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polewka żurawinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polewka żurawinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polewka żurawinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polewka żurawinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polewka żurawinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polewka żurawinowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka ziemniaczana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polewka żurawinowaPolewka żurawinowa

Zagotuj wodę i dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr.