Polewka żurawinowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polewka żurawinowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.2 litra

1 sztuka

25 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

1 szklanka

1 szklanka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wodę i dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Polewka żurawinowa - Krok 1

Krok 2

Połącz żurawinę z chrzanem i masłem, chwilę poduś.

Polewka żurawinowa - Krok 2

Krok 3

Zalej żurawinę wrzącym wywarem. Gotuj około 25 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Polewka żurawinowa - Krok 3

Krok 4

Przetrzyj po zagotowaniu.

Polewka żurawinowa - Krok 4

Krok 5

Mąkę wymieszaj z śmietaną. Dodaj do zupy. Chwilę pogotuj.

Polewka żurawinowa - Krok 5

Krok 6

Wlej wino, zagotuj i dopraw. Polewkę żurawinową podawaj z grzankami zaraz po przygotowaniu.

Polewka żurawinowa - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polewka żurawinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polewka żurawinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polewka żurawinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polewka żurawinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polewka żurawinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polewka żurawinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polewka żurawinowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polewka żurawinowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ziemniaki gratin
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polewka żurawinowaPolewka żurawinowa

Zagotuj wodę i dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr.