Królik duszony w winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Królik duszony w winie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

6 sztuk

null

null

2 sztuki

50 gramów

2 sztuki

2 sztuki

100 gramów

3 plastry

2 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój wzdłuż na ćwiartki i raz w poprzek. Następnie posól i zostaw na godzinę.

Krok 2

Pokrój bekon i podsmaż, a następnie dodaj masło i na tym obrumień królika.

Krok 3

Obierz pomidory, wraz z czosnkiem i tymiankiem dodaj do królika.

Krok 4

Dolej wino i gotuj, aż wino zredukuje się do połowy. Dodaj tyle wody do buliony, aby pokryć królika. Duś przez 30 minut.

Krok 5

Paprykę pokrój w paski, odsącz bakłażany.

Krok 6

Dodaj odsączone bakłażany i gotuj kolejne 20 minut, po czym dodaj paprykę pokrojoną w paski.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej