Królik duszony w winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Królik duszony w winie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

6 sztuk

null

null

2 sztuki

50 gramów

2 sztuki

2 sztuki

100 gramów

3 plastry

2 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój wzdłuż na ćwiartki i raz w poprzek. Następnie posól i zostaw na godzinę.

Krok 2

Pokrój bekon i podsmaż, a następnie dodaj masło i na tym obrumień królika.

Krok 3

Obierz pomidory, wraz z czosnkiem i tymiankiem dodaj do królika.

Krok 4

Dolej wino i gotuj, aż wino zredukuje się do połowy. Dodaj tyle wody do buliony, aby pokryć królika. Duś przez 30 minut.

Krok 5

Paprykę pokrój w paski, odsącz bakłażany.

Krok 6

Dodaj odsączone bakłażany i gotuj kolejne 20 minut, po czym dodaj paprykę pokrojoną w paski.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej