Królik duszony w winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Królik duszony w winie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

6 sztuk

null

null

2 sztuki

50 gramów

2 sztuki

2 sztuki

100 gramów

3 plastry

2 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój wzdłuż na ćwiartki i raz w poprzek. Następnie posól i zostaw na godzinę.

Krok 2

Pokrój bekon i podsmaż, a następnie dodaj masło i na tym obrumień królika.

Krok 3

Obierz pomidory, wraz z czosnkiem i tymiankiem dodaj do królika.

Krok 4

Dolej wino i gotuj, aż wino zredukuje się do połowy. Dodaj tyle wody do buliony, aby pokryć królika. Duś przez 30 minut.

Krok 5

Paprykę pokrój w paski, odsącz bakłażany.

Krok 6

Dodaj odsączone bakłażany i gotuj kolejne 20 minut, po czym dodaj paprykę pokrojoną w paski.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Królik duszony w winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej