
Składniki
1 kilogram
0.4 kilograma
1 łyżeczka
0.5 kilograma
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1.25 szklanki
2 sztuki
1 sztuka
1.5 łyżeczki
4 sztuki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa oczyść, obierz i pokrój na kawałki średniej wielkości. Połowę pomidorów wymieszaj z ziemniakami, cebulą, bakłażanem i suszonym koperkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
Przełóż warzywa na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia, na wierzchu ułóż resztę pomidorów. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Krok 3
Udziec barani oczyść, naszpikuj go czosnkiem, natrzyj sokiem z cytryny, suszonym oregano, posyp pieprzem i solą.
Krok 4
Mięso ułóż na podpieczonych warzywach, podgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni i zapiekaj mięso 30 minut.
Krok 5
Zmniejsz temperaturę do 170 stopni i trzymaj potrawę w piekarniku jeszcze około 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając je tworzącym się sosem.
Krok 6
Upieczone mięso wyjmij z piekarnika, przykryj folią aluminiową i odstaw na 15 minut, a następnie pokrój na porcje. Podawaj z warzywami, w których udziec się zapiekł.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej