
Składniki
1 kilogram
0.4 kilograma
1 łyżeczka
0.5 kilograma
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1.25 szklanki
2 sztuki
1 sztuka
1.5 łyżeczki
4 sztuki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa oczyść, obierz i pokrój na kawałki średniej wielkości. Połowę pomidorów wymieszaj z ziemniakami, cebulą, bakłażanem i suszonym koperkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
Przełóż warzywa na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia, na wierzchu ułóż resztę pomidorów. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Krok 3
Udziec barani oczyść, naszpikuj go czosnkiem, natrzyj sokiem z cytryny, suszonym oregano, posyp pieprzem i solą.
Krok 4
Mięso ułóż na podpieczonych warzywach, podgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni i zapiekaj mięso 30 minut.
Krok 5
Zmniejsz temperaturę do 170 stopni i trzymaj potrawę w piekarniku jeszcze około 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając je tworzącym się sosem.
Krok 6
Upieczone mięso wyjmij z piekarnika, przykryj folią aluminiową i odstaw na 15 minut, a następnie pokrój na porcje. Podawaj z warzywami, w których udziec się zapiekł.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej