Baranina w warzywach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Baranina w warzywach

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.4 kilograma

1 łyżeczka

0.5 kilograma

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1.25 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

1.5 łyżeczki

4 sztuki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa oczyść, obierz i pokrój na kawałki średniej wielkości. Połowę pomidorów wymieszaj z ziemniakami, cebulą, bakłażanem i suszonym koperkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

Przełóż warzywa na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia, na wierzchu ułóż resztę pomidorów. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.

Krok 3

Udziec barani oczyść, naszpikuj go czosnkiem, natrzyj sokiem z cytryny, suszonym oregano, posyp pieprzem i solą.

Krok 4

Mięso ułóż na podpieczonych warzywach, podgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni i zapiekaj mięso 30 minut.

Krok 5

Zmniejsz temperaturę do 170 stopni i trzymaj potrawę w piekarniku jeszcze około 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając je tworzącym się sosem.

Krok 6

Upieczone mięso wyjmij z piekarnika, przykryj folią aluminiową i odstaw na 15 minut, a następnie pokrój na porcje. Podawaj z warzywami, w których udziec się zapiekł.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baranina w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baranina w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baranina w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baranina w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baranina w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baranina w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baranina w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baranina w warzywach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej