Baranina w warzywach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Baranina w warzywach

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.4 kilograma

1 łyżeczka

0.5 kilograma

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1.25 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

1.5 łyżeczki

4 sztuki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa oczyść, obierz i pokrój na kawałki średniej wielkości. Połowę pomidorów wymieszaj z ziemniakami, cebulą, bakłażanem i suszonym koperkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

Przełóż warzywa na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia, na wierzchu ułóż resztę pomidorów. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.

Krok 3

Udziec barani oczyść, naszpikuj go czosnkiem, natrzyj sokiem z cytryny, suszonym oregano, posyp pieprzem i solą.

Krok 4

Mięso ułóż na podpieczonych warzywach, podgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni i zapiekaj mięso 30 minut.

Krok 5

Zmniejsz temperaturę do 170 stopni i trzymaj potrawę w piekarniku jeszcze około 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając je tworzącym się sosem.

Krok 6

Upieczone mięso wyjmij z piekarnika, przykryj folią aluminiową i odstaw na 15 minut, a następnie pokrój na porcje. Podawaj z warzywami, w których udziec się zapiekł.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baranina w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baranina w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baranina w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baranina w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baranina w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baranina w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baranina w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baranina w warzywach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej