Złociste pałeczki z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złociste pałeczki z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

976 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

329 osób wydrukowało

Pobierz pdf

494 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki umyj, osusz a następnie natnij nożem skórę dookoła kostek.

Złociste pałeczki z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Osuszone pałki skrop oliwą, posyp równomiernie Przyprawą Knorr i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Złociste pałeczki z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Naczynie przykryj folią aluminiowa i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 50 minut. Aby pałki nabrały rumianego koloru, odkryj naczynie na 3 minuty przed końcem pieczenia i ponownie wstaw do piekarnika.

Złociste pałeczki z kurczaka - Krok 3
25

Opinie o przepisie

  • Angelika

    Angelika , 02.12.2021

    TAK* Uwielbiam ❤️ A oto moja wersja pałeczek: Pałki myjemy,osuszamy i przyprawiamy dowolnymi przyprawami(u mnie to przyprawa Knorr Kurczak Złocisty oraz ziołowa Kurczak po Staropolsku). Ścieramy dwa ząbki czosnku na tarce lub przeciskamy przez praskę,i nacieramy delikatnie mięso.Calosc skrapiamy oliwą i wkładamy do lodówki na 1h.W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Słoiczek koncentratu pomidorowego przekładamy do miseczki,dodajemy pół łyżeczki soli,pieprzu, pół łyżeczki cukru by nadać delikatnej słodyczy potrawie,dosypujemy szczyptę oregano,oraz czosnku granulowanego.Calosc mieszamy i przelewamy do rękawa do pieczenia,w którym umieszczamy nasze pałki.Zawinac,potrząsnąć by zatopić pałeczki i włożyć do naczynia żaroodpornego.Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni,przez 45 min i gotowe.Mozna podawać z ziemniaczkami i kapustą podsmażaną,lub wg swojego upodobania kulinarnego.Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Chmal

    Katarzyna Chmal , 01.03.2020

    Zamierzam dzisiaj zrobić takie pałeczki z kurczaka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kulinarne przeboje

    Kulinarne przeboje , 02.12.2014

    Zapraszam na pyszne bezy ;) http://kulinarneprzeboje.pl/2014/12/02/najlepsza-beza-przepis-na-bezy/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Raszka

    Adam Raszka , 02.12.2014

    SMACZNEGO!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Buraszewska

    Lucyna Buraszewska , 02.12.2014

    po co knorrr, lepiej naturalne przyprawy!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Besztak

    Bogusława Besztak , 02.12.2014

    Wszystko co żyje, nie chce być zjedzone. Tylko człowiek zabija dla przyjemności. Jeśli jesteśmy drapieżnikami, to zabijajmy tylko z głodu , zwierzęta czują , myślą i boją się tak jak człowiek, gdy ma być zabity i te hodowle , to nie do przyjęcia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kubicki

    Andrzej Kubicki , 02.12.2014

    Znaczy innych jadasz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Monko

    Irena Monko , 02.12.2014

    Tylko wygląda pięknie,ale niepotrzebnie dodany knorr.Te wszystkie przyprawy typu knorr,wegeta-to największe paskudztwo,żeby nie powiedzieć...trucizna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Monikowski

    Maciej Monikowski , 02.12.2014

    Wygląda niezwykle apetycznie :) mniamm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Besztak

    Bogusława Besztak , 01.12.2014

    Nie jadam swoich przyjaciół.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Motylińska

    Ewa Motylińska , 01.12.2014

    Pychotka!!! chyba jeszcze coś zjem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Niemiec

    Tomasz Niemiec , 01.12.2014

    Uprzejmie proszę o niepublikowanie tego typu postów po godzinie 18.00. Jestem na diecie i już mi skręca żołądek!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Kutzner

    Piotr Kutzner , 01.12.2014

    lubie gotować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kieda

    Andrzej Kieda , 01.12.2014

    Do wódeczki i piwunia w sam raz :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożenna Gębala

    Bożenna Gębala , 01.12.2014

    dodac przypraw wychodowanych we wlasnym ogrodku i niech sie Knorr schowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Kukuła

    Paweł Kukuła , 01.12.2014

    Przeciez to jest pieczone a nie smazone....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maryla Wiernicka

    Maryla Wiernicka , 01.12.2014

    plastikowe kurczaki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romek Dopadlo

    Romek Dopadlo , 01.12.2014

    na sam widok już mi ślinka leci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Mielczarek

    Janusz Mielczarek , 01.12.2014

    Lubię to smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Bomersbach

    Adam Bomersbach , 01.12.2014

    robię dużo lepsze i prostrze a tańsze bo z całego kurczaka,mięsko bardziej urozmajcone.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jurek Wlodarczyk

    Jurek Wlodarczyk , 01.12.2014

    Mirko oto szynka z szynkowara, proste i smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Kazimierczuk

    Elzbieta Kazimierczuk , 01.12.2014

    Mniam mniam,,znowu ,zajadacie ,dziewczyny ,nie dziwie sie ,proste ,a jak pyszne,,,smacznego,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Pietras-Kielar

    Genowefa Pietras-Kielar , 01.12.2014

    Koleżanko,jadłaś te udka???? dobre????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Besztak

    Bogusława Besztak , 01.12.2014

    Jacek czy to twoje papużki ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Czajka

    Roman Czajka , 01.12.2014

    jakie smakowite jedzonko choć dietetycy na pewno powiedzą że to niezdrowe bo smażone.ale ja takie własnie lubię.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pamiętaj, żeby być zalogowanym, jeśli chcesz, aby Twój komentarz wziął udział w konkursie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste pałeczki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste pałeczki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste pałeczki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste pałeczki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste pałeczki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste pałeczki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste pałeczki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złociste pałeczki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złociste pałeczki z kurczakaZłociste pałeczki z kurczaka

Przygotowanie złocistych pałek z kurczaka jest prostsze niż mogłoby się wydawać, co świetnie udowadnia poniższy przepis. Mięso na początek starannie umyj i osusz za pomocą jednorazowych ręczników kuchennych. Delikatnie natnij ostrym nożem skórkę dookoła kostek kurczaka. Mięso przełóż do miski i wymieszaj z oliwą i przyprawą do złotego kurczaka. Następnie umieść całość w naczyniu żaroodpornym. Ilość składników potrzebnych do zrobienia pałek z kurczaka w piekarniku policzysz na palcach jednej ręki – właśnie w prostocie tkwi sekret tego znakomitego dania. Przekonaj się, jak przyjemne może być przyrządzenie pysznego obiadu, wypróbowując przepis na pałki z kurczaka.

Dla kogo? Pieczone pałki z kurczaka przypadną do gustu wszystkim fanom mięsa drobiowego. Jego delikatny smak zostanie wzbogacony mieszanką przypraw, dzięki której każdy kęs będzie wywoływał zachwyt wszystkich smakoszów zebranych przy stole. Przepisem na pałki z kurczaka powinni zainteresować się kucharze, którzy lubią proste, ale efektowne gotowanie.

Na jaką okazję? Smakowity obiad dla całej rodziny? Z tym zadaniem pałki z kurczaka z piekarnika poradzą sobie celująco! Bez problemu dopasujesz ilość składników do liczby osób, którą planujesz nakarmić. Pieczone pałki z kurczaka śmiało podasz nawet podczas bardziej uroczystego świątecznego posiłku.

Czy wiesz, że? Zrobienie soczystych pałeczek z kurczaka nie jest trudne, lecz warto pamiętać o kilku wskazówkach. Ważne jest, aby wcześniej odpowiednio nagrzać piekarnik. Mięso na pieczone pałki z kurczaka powinno piec się owinięte folią aluminiową – dzięki takiemu zabiegowi nie wysuszy się w trakcie podgrzewania. Na kilka minut przed końcem pieczenia odkryj pałki z kurczaka – zyskają chrupiącą skórkę.

Dla urozmaicenia: Gotowe danie zaserwujesz na wiele różnych sposobów. Pałki z kurczaka podawaj udekorowane gałązką ziół, np. świeżego rozmarynu. Świetnym dodatkiem do pałek z piekarnika będą domowe frytki (dla odmiany wypróbuj wariantu z batatów) lub upieczone ziemniaki w mundurkach. Sprawdzi się również ugotowany na sypko ryż polany sosem o aksamitnej konsystencji, np. curry lub orzechowy.