
Składniki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 szczypty
1 sztuka
1 łyżeczka
4 sztuki
50 dekagramów
1 łyżka
4 sztuki
6 sztuk
4 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fileta umyć,osuszyć,od wewnętrznej strony skropić sokiem z cytryny,a z zewnątrz oprószyć solą i skórką z cytryny.Przykryć i na 15 minut wstawić do lodówki.
Krok 2
Do rozgrzanego rondla z grubym dnem wlać 2 łyżki wody,włożyć połamany szpinak i powoli podgrzać,aż się rozmrozi i lekko odparuje.Doprawić go do smaku cukrem,pieprzem,solą,gałką muszkatołową,sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Wlać śmietanę wymieszaną z mąką i mieszając,podgrzewać,aż szpinak zgęstnieje.Zdjąć z ognia.
Krok 3
Mały żaroodporny półmisek wysmarować masłem.Flet luźno zrolować,każdą roladkę spiąć wykałaczką i wstawić w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.Przykryć masą szpinakową.Na wierzch wbić jajeczka przepiórcze,posypać danie parmezanem i zapiekać 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni C.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej