
Składniki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 szczypty
1 sztuka
1 łyżeczka
4 sztuki
50 dekagramów
1 łyżka
4 sztuki
6 sztuk
4 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fileta umyć,osuszyć,od wewnętrznej strony skropić sokiem z cytryny,a z zewnątrz oprószyć solą i skórką z cytryny.Przykryć i na 15 minut wstawić do lodówki.
Krok 2
Do rozgrzanego rondla z grubym dnem wlać 2 łyżki wody,włożyć połamany szpinak i powoli podgrzać,aż się rozmrozi i lekko odparuje.Doprawić go do smaku cukrem,pieprzem,solą,gałką muszkatołową,sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Wlać śmietanę wymieszaną z mąką i mieszając,podgrzewać,aż szpinak zgęstnieje.Zdjąć z ognia.
Krok 3
Mały żaroodporny półmisek wysmarować masłem.Flet luźno zrolować,każdą roladkę spiąć wykałaczką i wstawić w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.Przykryć masą szpinakową.Na wierzch wbić jajeczka przepiórcze,posypać danie parmezanem i zapiekać 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni C.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej