
Składniki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 szczypty
1 sztuka
1 łyżeczka
4 sztuki
50 dekagramów
1 łyżka
4 sztuki
6 sztuk
4 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fileta umyć,osuszyć,od wewnętrznej strony skropić sokiem z cytryny,a z zewnątrz oprószyć solą i skórką z cytryny.Przykryć i na 15 minut wstawić do lodówki.
Krok 2
Do rozgrzanego rondla z grubym dnem wlać 2 łyżki wody,włożyć połamany szpinak i powoli podgrzać,aż się rozmrozi i lekko odparuje.Doprawić go do smaku cukrem,pieprzem,solą,gałką muszkatołową,sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Wlać śmietanę wymieszaną z mąką i mieszając,podgrzewać,aż szpinak zgęstnieje.Zdjąć z ognia.
Krok 3
Mały żaroodporny półmisek wysmarować masłem.Flet luźno zrolować,każdą roladkę spiąć wykałaczką i wstawić w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.Przykryć masą szpinakową.Na wierzch wbić jajeczka przepiórcze,posypać danie parmezanem i zapiekać 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni C.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























