Ziołowe pstrągi z rusztu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

159 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

210 osób wydrukowało

Pobierz pdf

177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pstrągi dokładnie umyj i osusz.

Ziołowe pstrągi z rusztu - Krok 1

Krok 2

Sokiem z jednej cytryny skrop ryby z zewnątrz i w środku, a następnie posyp je przyprawą Knorr i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Ziołowe pstrągi z rusztu - Krok 2

Krok 3

Do środka ryb włóż po kilka gałązek natki pietruszki i koperku, po czym zawiń każdą w folię aluminiową i pozostaw na 1 godzinę.

Ziołowe pstrągi z rusztu - Krok 3

Krok 4

Piecz ryby w piekarniku przez 20 minut w folii, następnie rozwiń ją i piecz kolejne 10 minut. Podawaj z cząstkami cytryny.

Ziołowe pstrągi z rusztu - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziołowe pstrągi z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziołowe pstrągi z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziołowe pstrągi z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziołowe pstrągi z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziołowe pstrągi z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziołowe pstrągi z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziołowe pstrągi z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziołowe pstrągi z rusztuZiołowe pstrągi z rusztu

Ziołowe pstrągi z rusztu – przyrządzisz je na grillu lub w piekarniku, świetnie sprawdzą się na kolację ze znajomymi albo na obiad. Są doskonałym dowodem na to, że przygotowanie świeżej ryby może być bardzo proste i nie musi być czasochłonne. Pstrągi umyj, osusz, a w razie potrzeby zrób w nich podłużne nacięcia. Nie musisz ich filetować, z łatwością zrobisz to po upieczeniu. Natrzyj je przyprawami i sokiem z cytryny, dokładnie, by nabrały smaku. Nadziej świeżą pietruszką i koperkiem. Nadawać się będą także kolendra czy rozmaryn. Wybierz swoje ulubione zioła, które będą pasowały do delikatnego mięsa z pstrąga. Odłóż ryby na jakiś czas, a następnie upiecz w folii aluminiowej. Pod koniec pieczenia odwiń ją, by ryby lekko się zarumieniły. Serwuj je z cząstkami cytryny, a jeśli chcesz, kawałki tych owoców włóż w nacięcia ryb przed pieczeniem. Do pstrągów doskonale będą pasowały frytki i pieczone warzywa albo sałatka ziemniaczana. Sprawdź nasz przepis na ziołowe pstrągi z rusztu – przekonaj się, jak szybko i łatwo je przyrządzisz.