
Składniki
4 sztuki
1 łyżeczka
0.5 pęczka
0.5 pęczka
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pstrągi dokładnie umyj i osusz.

Krok 2
Sokiem z jednej cytryny skrop ryby z zewnątrz i w środku, a następnie posyp je przyprawą Knorr i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Krok 3
Do środka ryb włóż po kilka gałązek natki pietruszki i koperku, po czym zawiń każdą w folię aluminiową i pozostaw na 1 godzinę.

Krok 4
Piecz ryby w piekarniku przez 20 minut w folii, następnie rozwiń ją i piecz kolejne 10 minut. Podawaj z cząstkami cytryny.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziołowe pstrągi z rusztu
Ziołowe pstrągi z rusztu – przyrządzisz je na grillu lub w piekarniku, świetnie sprawdzą się na kolację ze znajomymi albo na obiad. Są doskonałym dowodem na to, że przygotowanie świeżej ryby może być bardzo proste i nie musi być czasochłonne. Pstrągi umyj, osusz, a w razie potrzeby zrób w nich podłużne nacięcia. Nie musisz ich filetować, z łatwością zrobisz to po upieczeniu. Natrzyj je przyprawami i sokiem z cytryny, dokładnie, by nabrały smaku. Nadziej świeżą pietruszką i koperkiem. Nadawać się będą także kolendra czy rozmaryn. Wybierz swoje ulubione zioła, które będą pasowały do delikatnego mięsa z pstrąga. Odłóż ryby na jakiś czas, a następnie upiecz w folii aluminiowej. Pod koniec pieczenia odwiń ją, by ryby lekko się zarumieniły. Serwuj je z cząstkami cytryny, a jeśli chcesz, kawałki tych owoców włóż w nacięcia ryb przed pieczeniem. Do pstrągów doskonale będą pasowały frytki i pieczone warzywa albo sałatka ziemniaczana. Sprawdź nasz przepis na ziołowe pstrągi z rusztu – przekonaj się, jak szybko i łatwo je przyrządzisz.































