
Składniki
4 sztuki
1 łyżeczka
0.5 pęczka
0.5 pęczka
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pstrągi dokładnie umyj i osusz.

Krok 2
Sokiem z jednej cytryny skrop ryby z zewnątrz i w środku, a następnie posyp je przyprawą Knorr i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Krok 3
Do środka ryb włóż po kilka gałązek natki pietruszki i koperku, po czym zawiń każdą w folię aluminiową i pozostaw na 1 godzinę.

Krok 4
Piecz ryby w piekarniku przez 20 minut w folii, następnie rozwiń ją i piecz kolejne 10 minut. Podawaj z cząstkami cytryny.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziołowe pstrągi z rusztu
Ziołowe pstrągi z rusztu – przyrządzisz je na grillu lub w piekarniku, świetnie sprawdzą się na kolację ze znajomymi albo na obiad. Są doskonałym dowodem na to, że przygotowanie świeżej ryby może być bardzo proste i nie musi być czasochłonne. Pstrągi umyj, osusz, a w razie potrzeby zrób w nich podłużne nacięcia. Nie musisz ich filetować, z łatwością zrobisz to po upieczeniu. Natrzyj je przyprawami i sokiem z cytryny, dokładnie, by nabrały smaku. Nadziej świeżą pietruszką i koperkiem. Nadawać się będą także kolendra czy rozmaryn. Wybierz swoje ulubione zioła, które będą pasowały do delikatnego mięsa z pstrąga. Odłóż ryby na jakiś czas, a następnie upiecz w folii aluminiowej. Pod koniec pieczenia odwiń ją, by ryby lekko się zarumieniły. Serwuj je z cząstkami cytryny, a jeśli chcesz, kawałki tych owoców włóż w nacięcia ryb przed pieczeniem. Do pstrągów doskonale będą pasowały frytki i pieczone warzywa albo sałatka ziemniaczana. Sprawdź nasz przepis na ziołowe pstrągi z rusztu – przekonaj się, jak szybko i łatwo je przyrządzisz.