Ziołowe pstrągi z rusztu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziołowe pstrągi z rusztu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

163 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

211 osób wydrukowało

Pobierz pdf

184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pstrągi dokładnie umyj i osusz.

Ziołowe pstrągi z rusztu - Krok 1

Krok 2

Sokiem z jednej cytryny skrop ryby z zewnątrz i w środku, a następnie posyp je przyprawą Knorr i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Ziołowe pstrągi z rusztu - Krok 2

Krok 3

Do środka ryb włóż po kilka gałązek natki pietruszki i koperku, po czym zawiń każdą w folię aluminiową i pozostaw na 1 godzinę.

Ziołowe pstrągi z rusztu - Krok 3

Krok 4

Piecz ryby w piekarniku przez 20 minut w folii, następnie rozwiń ją i piecz kolejne 10 minut. Podawaj z cząstkami cytryny.

Ziołowe pstrągi z rusztu - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziołowe pstrągi z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziołowe pstrągi z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziołowe pstrągi z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziołowe pstrągi z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziołowe pstrągi z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziołowe pstrągi z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziołowe pstrągi z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziołowe pstrągi z rusztu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziołowe pstrągi z rusztuZiołowe pstrągi z rusztu

Ziołowe pstrągi z rusztu – przyrządzisz je na grillu lub w piekarniku, świetnie sprawdzą się na kolację ze znajomymi albo na obiad. Są doskonałym dowodem na to, że przygotowanie świeżej ryby może być bardzo proste i nie musi być czasochłonne. Pstrągi umyj, osusz, a w razie potrzeby zrób w nich podłużne nacięcia. Nie musisz ich filetować, z łatwością zrobisz to po upieczeniu. Natrzyj je przyprawami i sokiem z cytryny, dokładnie, by nabrały smaku. Nadziej świeżą pietruszką i koperkiem. Nadawać się będą także kolendra czy rozmaryn. Wybierz swoje ulubione zioła, które będą pasowały do delikatnego mięsa z pstrąga. Odłóż ryby na jakiś czas, a następnie upiecz w folii aluminiowej. Pod koniec pieczenia odwiń ją, by ryby lekko się zarumieniły. Serwuj je z cząstkami cytryny, a jeśli chcesz, kawałki tych owoców włóż w nacięcia ryb przed pieczeniem. Do pstrągów doskonale będą pasowały frytki i pieczone warzywa albo sałatka ziemniaczana. Sprawdź nasz przepis na ziołowe pstrągi z rusztu – przekonaj się, jak szybko i łatwo je przyrządzisz.