Dania z pstrągiem

45 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (45)

Pieczony pstrąg z chrupiącymi łódeczkami ziemniaczanymi ze szpinakiem

69

łatwe

30 min.
Pieczony pstrąg w towarzystwie ziemniaków nadziewanych szpinakiem. Koniecznie wypróbuj ten przepi...
Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO

70

łatwe

45 min.
Placki warzywne przygotowywane na wzór tych tradycyjnych, ziemniaczanych, są ciekawą propozycją n...
Pieczony pstrąg

24

łatwe

60 min.
Połączenie delikatnej ryby z pysznym boczkiem podbije twoje podniebienie. Jeśli dotychczas serwow...
Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą

21

średnie

90 min.
Jeśli szukasz propozycji na smaczną rybę na Boże Narodzenie, to jesteś w odpowiednim miejscu. Wyp...
Pstrąg z grilla

19

łatwe

35 min.
Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką

8

łatwe

30 min.
Aby przyrządzić smaczną rybę z grilla, na początek przygotuj wypatroszone pstrągi średniej wielko...
Kapusta z grzybami

7

łatwe

60 min.
Swoją popularność zawdzięcza aromatowi suszonych grzybów i delikatnej kwaśnej nucie. Kapusta wigi...
Pstrąg faszerowany warzywami

10

średnie

60 min.
Pstrąg należy do najszlachetniejszych ryb słodkowodnych – jego mięso jest delikatne, chude i wyją...
Pstrąg z cytryną i koperkiem

11

łatwe

45 min.
Pstrąg jest jedną z najchętniej spożywanych ryb słodkowodnych w Polsce. Nic w tym dziwnego, jego...
Pstrąg zapiekany

8

łatwe

45 min.
Pstrąg jest wyśmienitą rybą – poznaj sposób przygotowania, który wydobędzie z niego pełnię smaku...
Ziołowe pstrągi z rusztu

16

łatwe

90 min.
Ziołowe pstrągi z rusztu – przyrządzisz je na grillu lub w piekarniku, świetnie sprawdzą się na k...
Pstrąg w migdałach

11

średnie

30 min.
Pstrąg cechuje się tym, że jego mięso jest bardzo delikatne, doskonale łączy się zatem z różnymi...
Sałatka z fasolka szparagową i wędzonym pstrągiem

8

łatwe

15 min.
Wędzony pstrąg często kojarzy się z pysznym posiłkiem po całym dniu górskich wędrówek lub nadmors...
Sałatka Cezar z wędzonym pstrągiem

5

łatwe

15 min.
Sałatkę Cezar serwuje się zazwyczaj z kurczakiem. Jeśli chcesz ją jednak nieco odmienić, dobrą al...
Pstrąg pikantny

3

średnie

30 min.
Grillowany pstrąg z kaparami

3

łatwe

45 min.
Grill to idealna okazja do przygotowania smacznych przekąsek na świeżym powietrzu. Z reguły na ru...
Grillowany pstrąg

5

łatwe

45 min.
Grillowany pstrąg to propozycja na prostą i zarazem wyśmienitą potrawę, która zachwyci każdego sw...
Pstrąg pieczony z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

3

łatwe

45 min.
Ryby zdecydowanie zbyt rzadko goszczą w menu Polaków. Starajmy się to zmienić. Na dzisiejszy obia...
Pomidorowe pstrągi

(-)

łatwe

60 min.
Pstrąg po polsku II

(-)

łatwe

45 min.
Pstrąg z wody

(-)

łatwe

45 min.
Pstrąg saute

(-)

łatwe

45 min.
Pstrąg z ziołami

(-)

średnie

30 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z pstrągiemDania z pstrągiem

Pstrąg potokowy jest rybą o smacznym, delikatnym mięsie. Istnieje również jego odmiana tęczowa, zwana łososiową, która wyróżnia się lekko różowym kolorem. Zwyczajowo pstrąg serwowany jest w całości. Zastanawiasz się, w jaki sposób go podać? Prostym i uniwersalnym sposobem będzie upieczenie go w folii spożywczej. Nadziej go obficie kawałkami cytryny oraz pietruszką. Te dodatki bardzo dobrze komponują się z wieloma rybami, podkreślą smak dania i nie zdominują go. Na farsz nadają się również warzywa, takie jak seler naciowy czy kapusta. Lubisz bardziej pikantne dania? Zamarynuj pstrąga na ostro. W tym celu połącz ulubione przyprawy, na przykład paprykę lub pieprz cayenne z olejem albo oliwą, i pozostaw w nich rybę przez kilka godzin. Podawaj z ziemniakami zapiekanymi w ziołach, kremowym risotto lub domowymi frytkami. Pstrąg nadaje się także do pieczenia na grillu. Korzystając z tego sposobu, zawiń go w folię spożywczą lub użyj specjalnego rusztu do ryb. Jeśli lubisz jadać ryby w postaci filetów, wypróbuj sposobu na filety z pstrąga w migdałach. Chrupiące orzechy bardzo urozmaicają delikatne danie. Dodaj do nich sok z cytryny oraz pietruszkę (sprawdzi się też kolendra) i przygotuj aromatyczny sos. Tak przyrządzona ryba stanowi ciekawą przystawkę, którą zaserwujesz zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smaczną przekąskę przygotujesz także, używając pstrąga wędzonego. Bardzo dobrze pasuje jako samodzielny dodatek do chleba lub jako składnik różnych past. Drobne kawałki oddziel od ości i zmieszaj z majonezem lub twarogiem. Wykorzystaj do smarowania kanapek lub nadziewania efektownych wytrawnych babeczek. Udekoruj je gałązką koperku, czerwoną papryką, jajkiem przepiórczym lub posyp posiekanymi ziołami, na przykład bazylią. Pstrąg grillowany z łódeczkami ziemniaczanymi, pstrąg w migdałach czy faszerowany kapustą? Znajdź swój ulubiony przepis na tę delikatną rybę – sprawdź nasze przepisy, propozycje oraz porady szefa kuchni, a następnie podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego.