Dania z Pstrągiem

45 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (45)

Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Placki warzywne przygotowywane na wzór tych tradycyjnych, ziemniaczanych, są ciekawą propozycją n...
Pieczony pstrąg
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Połączenie delikatnej ryby z pysznym boczkiem podbije twoje podniebienie. Jeśli dotychczas serwow...
Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Jeśli szukasz propozycji na smaczną rybę na Boże Narodzenie, to jesteś w odpowiednim miejscu. Wyp...
Pstrąg z grilla
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Aby przyrządzić smaczną rybę z grilla, na początek przygotuj wypatroszone pstrągi średniej wielko...
Kapusta z grzybami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Swoją popularność zawdzięcza aromatowi suszonych grzybów i delikatnej kwaśnej nucie. Kapusta wigi...
Pstrąg faszerowany warzywami
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Pstrąg należy do najszlachetniejszych ryb słodkowodnych – jego mięso jest delikatne, chude i wyją...
Pstrąg z cytryną i koperkiem
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pstrąg jest jedną z najchętniej spożywanych ryb słodkowodnych w Polsce. Nic w tym dziwnego, jego...
Pstrąg zapiekany
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pstrąg jest wyśmienitą rybą – poznaj sposób przygotowania, który wydobędzie z niego pełnię smaku...
Ziołowe pstrągi z rusztu
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Ziołowe pstrągi z rusztu – przyrządzisz je na grillu lub w piekarniku, świetnie sprawdzą się na k...
Pstrąg w migdałach
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Pstrąg cechuje się tym, że jego mięso jest bardzo delikatne, doskonale łączy się zatem z różnymi...
Sałatka Cezar z wędzonym pstrągiem
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatkę Cezar serwuje się zazwyczaj z kurczakiem. Jeśli chcesz ją jednak nieco odmienić, dobrą al...
Sałatka z fasolka szparagową i wędzonym pstrągiem
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wędzony pstrąg często kojarzy się z pysznym posiłkiem po całym dniu górskich wędrówek lub nadmors...
Pstrąg pikantny
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Grillowany pstrąg z kaparami
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Grill to idealna okazja do przygotowania smacznych przekąsek na świeżym powietrzu. Z reguły na ru...
Grillowany pstrąg
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Grillowany pstrąg to propozycja na prostą i zarazem wyśmienitą potrawę, która zachwyci każdego sw...
Pstrąg pieczony z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ryby zdecydowanie zbyt rzadko goszczą w menu Polaków. Starajmy się to zmienić. Na dzisiejszy obia...
Pomidorowe pstrągi
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pstrąg po polsku II
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pstrąg z wody
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pstrąg po polsku I
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pstrąg saute
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z pstrągiemDania z pstrągiem

Pstrąg potokowy jest rybą o smacznym, delikatnym mięsie. Istnieje również jego odmiana tęczowa, zwana łososiową, która wyróżnia się lekko różowym kolorem. Zwyczajowo pstrąg serwowany jest w całości. Zastanawiasz się, w jaki sposób go podać? Prostym i uniwersalnym sposobem będzie upieczenie go w folii spożywczej. Nadziej go obficie kawałkami cytryny oraz pietruszką. Te dodatki bardzo dobrze komponują się z wieloma rybami, podkreślą smak dania i nie zdominują go. Na farsz nadają się również warzywa, takie jak seler naciowy czy kapusta. Lubisz bardziej pikantne dania? Zamarynuj pstrąga na ostro. W tym celu połącz ulubione przyprawy, na przykład paprykę lub pieprz cayenne z olejem albo oliwą, i pozostaw w nich rybę przez kilka godzin. Podawaj z ziemniakami zapiekanymi w ziołach, kremowym risotto lub domowymi frytkami. Pstrąg nadaje się także do pieczenia na grillu. Korzystając z tego sposobu, zawiń go w folię spożywczą lub użyj specjalnego rusztu do ryb. Jeśli lubisz jadać ryby w postaci filetów, wypróbuj sposobu na filety z pstrąga w migdałach. Chrupiące orzechy bardzo urozmaicają delikatne danie. Dodaj do nich sok z cytryny oraz pietruszkę (sprawdzi się też kolendra) i przygotuj aromatyczny sos. Tak przyrządzona ryba stanowi ciekawą przystawkę, którą zaserwujesz zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smaczną przekąskę przygotujesz także, używając pstrąga wędzonego. Bardzo dobrze pasuje jako samodzielny dodatek do chleba lub jako składnik różnych past. Drobne kawałki oddziel od ości i zmieszaj z majonezem lub twarogiem. Wykorzystaj do smarowania kanapek lub nadziewania efektownych wytrawnych babeczek. Udekoruj je gałązką koperku, czerwoną papryką, jajkiem przepiórczym lub posyp posiekanymi ziołami, na przykład bazylią. Pstrąg grillowany z łódeczkami ziemniaczanymi, pstrąg w migdałach czy faszerowany kapustą? Znajdź swój ulubiony przepis na tę delikatną rybę – sprawdź nasze przepisy, propozycje oraz porady szefa kuchni, a następnie podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego.