Przepisy na Pstrąga | Przepisy.pl pixel

Dania z Pstrągiem

41 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z pstrągiemDania z pstrągiem

Pstrąg potokowy jest rybą o smacznym, delikatnym mięsie. Istnieje również jego odmiana tęczowa, zwana łososiową, która wyróżnia się lekko różowym kolorem. Zwyczajowo pstrąg serwowany jest w całości. Zastanawiasz się, w jaki sposób go podać? Prostym i uniwersalnym sposobem będzie upieczenie go w folii spożywczej. Nadziej go obficie kawałkami cytryny oraz pietruszką. Te dodatki bardzo dobrze komponują się z wieloma rybami, podkreślą smak dania i nie zdominują go. Na farsz nadają się również warzywa, takie jak seler naciowy czy kapusta. Lubisz bardziej pikantne dania? Zamarynuj pstrąga na ostro. W tym celu połącz ulubione przyprawy, na przykład paprykę lub pieprz cayenne z olejem albo oliwą, i pozostaw w nich rybę przez kilka godzin. Podawaj z ziemniakami zapiekanymi w ziołach, kremowym risotto lub domowymi frytkami. Pstrąg nadaje się także do pieczenia na grillu. Korzystając z tego sposobu, zawiń go w folię spożywczą lub użyj specjalnego rusztu do ryb. Jeśli lubisz jadać ryby w postaci filetów, wypróbuj sposobu na filety z pstrąga w migdałach. Chrupiące orzechy bardzo urozmaicają delikatne danie. Dodaj do nich sok z cytryny oraz pietruszkę (sprawdzi się też kolendra) i przygotuj aromatyczny sos. Tak przyrządzona ryba stanowi ciekawą przystawkę, którą zaserwujesz zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smaczną przekąskę przygotujesz także, używając pstrąga wędzonego. Bardzo dobrze pasuje jako samodzielny dodatek do chleba lub jako składnik różnych past. Drobne kawałki oddziel od ości i zmieszaj z majonezem lub twarogiem. Wykorzystaj do smarowania kanapek lub nadziewania efektownych wytrawnych babeczek. Udekoruj je gałązką koperku, czerwoną papryką, jajkiem przepiórczym lub posyp posiekanymi ziołami, na przykład bazylią. Pstrąg grillowany z łódeczkami ziemniaczanymi, pstrąg w migdałach czy faszerowany kapustą? Znajdź swój ulubiony przepis na tę delikatną rybę – sprawdź nasze przepisy, propozycje oraz porady szefa kuchni, a następnie podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego.