
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżeczki
0.5 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryby opłucz pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osusz za pomocą ręcznika kuchennego (pstrągi mają na skórze naturalny śluz, to całkiem normalne, nie świadczy o tym, że ryba jest nieświeża). Rozgrzej piekarnik do 200 ºC (grzanie góra – dół).
Krok 2
Pokrój papryczkę, cytrynę i czosnek na plasterki. Ryby przełóż do formy do pieczenia/na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (byle nie folią – przykleją się). Można ryby upiec również, układając je na drobno pokrojonych surowych lub zblanszowanych warzywach. Do środka ryby wsyp po 1 łyżeczce przyprawy do ryb, a następnie rozłóż równomiernie plastry czosnku i papryczki (papryka może być z ziarnami).
Krok 3
Natnij z wierzchu skórę ryby w kilku miejscach (przecinając skórę do mięsa) i w powstałe szczeliny włóż plastry cytryny. Z wierzchu posyp dodatkowo przyprawą do ryb.
Krok 4
Piecz przez 20 minut na środkowej półce piekarnika. Podawaj gorące
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do ryby Knorr bez dodatku soli
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































