Pstrąg pieczony bez soli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg pieczony bez soli

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

1

16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżeczki

0.5 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryby opłucz pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osusz za pomocą ręcznika kuchennego (pstrągi mają na skórze naturalny śluz, to całkiem normalne, nie świadczy o tym, że ryba jest nieświeża). Rozgrzej piekarnik do 200 ºC (grzanie góra – dół).

Krok 2

Pokrój papryczkę, cytrynę i czosnek na plasterki. Ryby przełóż do formy do pieczenia/na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (byle nie folią – przykleją się). Można ryby upiec również, układając je na drobno pokrojonych surowych lub zblanszowanych warzywach. Do środka ryby wsyp po 1 łyżeczce przyprawy do ryb, a następnie rozłóż równomiernie plastry czosnku i papryczki (papryka może być z ziarnami).

Krok 3

Natnij z wierzchu skórę ryby w kilku miejscach (przecinając skórę do mięsa) i w powstałe szczeliny włóż plastry cytryny. Z wierzchu posyp dodatkowo przyprawą do ryb.

Krok 4

Piecz przez 20 minut na środkowej półce piekarnika. Podawaj gorące

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg pieczony bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg pieczony bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg pieczony bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg pieczony bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg pieczony bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg pieczony bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg pieczony bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg pieczony bez soli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej