Pstrąg pieczony bez soli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg pieczony bez soli

Autor: Nerdy Cookin Aleksandra

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżeczki

0.5 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryby opłucz pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osusz za pomocą ręcznika kuchennego (pstrągi mają na skórze naturalny śluz, to całkiem normalne, nie świadczy o tym, że ryba jest nieświeża). Rozgrzej piekarnik do 200 ºC (grzanie góra – dół).

Krok 2

Pokrój papryczkę, cytrynę i czosnek na plasterki. Ryby przełóż do formy do pieczenia/na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (byle nie folią – przykleją się). Można ryby upiec również, układając je na drobno pokrojonych surowych lub zblanszowanych warzywach. Do środka ryby wsyp po 1 łyżeczce przyprawy do ryb, a następnie rozłóż równomiernie plastry czosnku i papryczki (papryka może być z ziarnami).

Krok 3

Natnij z wierzchu skórę ryby w kilku miejscach (przecinając skórę do mięsa) i w powstałe szczeliny włóż plastry cytryny. Z wierzchu posyp dodatkowo przyprawą do ryb.

Krok 4

Piecz przez 20 minut na środkowej półce piekarnika. Podawaj gorące

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg pieczony bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg pieczony bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg pieczony bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg pieczony bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg pieczony bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg pieczony bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg pieczony bez soli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg pieczony bez soli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Kulki mocy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej