Dorada pieczona z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorada pieczona z czosnkiem

Autor: nati_cook Natalia

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 garść

1 garść

3 łyżki

2 garść

1 sztuka

1 plaster

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Doradę wypatroszyć, umyć, usnąć łuski. Ponownie przepłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem ponacinać skórę w kilku miejscach.

Krok 2

Czosnek obrać i drobno pokroić, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, koperekiem, dwoma łyżkami oliwy i przyprawą Knorr Bez dodatku soli. Rybę natrzeć powstałą mieszanką.

Krok 3

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Rybę ułożyć do naczynia żaroodpornego i pieć przez 30 minut.

Krok 4

Ogórek i pomidor pokroić, dodać mix warzyw, łyżkę oliwy i wymieszać.

Krok 5

Każdą doradę posypać koperkiem, dodać półplasterka cytryny i podawać ze świeżą sałatą. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorada pieczona z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorada pieczona z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorada pieczona z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorada pieczona z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorada pieczona z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorada pieczona z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorada pieczona z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorada pieczona z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej