Ryba w cieście naleśnikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba w cieście naleśnikowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

48 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

200 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 puszka

100 gramów

50 mililitrów

1 łyżka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i paprykę zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie cebulę obierz, pokrój w grube plastry, a paprykę w długie i grube na około 1 cm paski. Otwórz puszkę ananasów, sok przelej do garnka, owoce pokrój na małe cząstki, na tarce zetrzyj imbir.

Ryba w cieście naleśnikowym - Krok 1

Krok 2

Do soku dodaj ketchup, imbir, ocet jabłkowy, 2 łyżki sosu sojowego, całość zagotuj.

Ryba w cieście naleśnikowym - Krok 2

Krok 3

Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w kilku łyżkach wody, powoli wlewając zawiesinę do gotującego się sosu. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje. Do sosu wrzuć ananasa, paprykę i cebulę. Sos zagotuj jeszcze raz i odstaw na bok.

Ryba w cieście naleśnikowym - Krok 3

Krok 4

W mice wymieszaj ziarno sezamu, czarnuszki i słonecznika. Rybę pokrój w porcje około 80 g, posiekaj natkę kolendry.

Ryba w cieście naleśnikowym - Krok 4

Krok 5

W kolejnej misce pomieszaj mąkę, przyprawę Knorr do ryby, natkę kolendry, dwie łyżki sosu rybnego, dwie łyżki oleju sezamowego, jajo i wodę. Powstałe ciasto powinno być dość gęste, w razie potrzeby gęstość reguluj dodając więcej mąki lub wody.

Ryba w cieście naleśnikowym - Krok 5

Krok 6

Kawałki ryby zanurz w cieście, oprósz z wierzchu mieszanką sezamu. Smaż na rozgrzanym oleju około 2 minuty z każdej strony. Po smażeniu rybę ułóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe kawałki dorsza ułóż na półmisku. Podawaj z gotowym sosem słodko kwaśnym

Ryba w cieście naleśnikowym - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sosu można dodać trochę grzybów mung.

2

Opinie o przepisie

  • Beata Misilo

    Beata Misilo , 28.11.2020

    pycha palce lizac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Misilo

    Beata Misilo , 28.11.2020

    to danie z ryba jest przepyszne robilam na obiad z dodatkiem ryzu I wyszlo wysmienite

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba w cieście naleśnikowymRyba w cieście naleśnikowym

Soczysta ryba i delikatne ciasto – brzmi jak danie, któremu nie sposób się oprzeć. Rybę w cieście naleśnikowym zanurz w wielobarwnym sosie i obserwuj, jak szybko znika z talerzy. W twojej kuchni dawno nie było tak kolorowo!

Dla kogo?

Ryba w cieśnie naleśnikowym to sprawdzony sposób na to, by przekonać do ryb największych sceptyków. Nareszcie wykorzystasz wszystkie pachnące przyprawy, które przechowujesz w spiżarce od dawna, bo wcześniej nie było sposobności, by je wypróbować.

Na jaką okazję?

Czy podczas świąt przejadł ci się już smażony karp w bułce tartej? Nowy sposób na rybę w cieśnie szturmem podbije każdy świąteczny stół.

Czy wiesz, że?

Dzięki gazowanej wodzie mineralnej ciasto naleśnikowe będzie zdecydowanie pulchniejsze. Do wymieszania składników nie potrzebujesz miksera – wystarczy trzepaczka.

Dla urozmaicenia:

Oprócz dorsza możesz użyć także filetu z soli, mintaja lub halibuta.