Ryba w cieście naleśnikowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

200 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 słoik

100 gramów

50 mililitrów

1 łyżka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i paprykę zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie cebulę obierz, pokrój w grube plastry, a paprykę w długie i grube na około 1 cm paski. Otwórz puszkę ananasów, sok przelej do garnka, owoce pokrój na małe cząstki, na tarce zetrzyj imbir.

Ryba w cieście naleśnikowym - Krok 1

Krok 2

Do soku dodaj ketchup, imbir, ocet jabłkowy, 2 łyżki sosu sojowego, całość zagotuj.

Ryba w cieście naleśnikowym - Krok 2

Krok 3

Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w kilku łyżkach wody, powoli wlewając zawiesinę do gotującego się sosu. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje. Do sosu wrzuć ananasa, paprykę i cebulę. Sos zagotuj jeszcze raz i odstaw na bok.

Ryba w cieście naleśnikowym - Krok 3

Krok 4

W mice wymieszaj ziarno sezamu, czarnuszki i słonecznika. Rybę pokrój w porcje około 80 g, posiekaj natkę kolendry.

Ryba w cieście naleśnikowym - Krok 4

Krok 5

W kolejnej misce pomieszaj mąkę, przyprawę Knorr do ryby, natkę kolendry, dwie łyżki sosu rybnego, dwie łyżki oleju sezamowego, jajo i wodę. Powstałe ciasto powinno być dość gęste, w razie potrzeby gęstość reguluj dodając więcej mąki lub wody.

Ryba w cieście naleśnikowym - Krok 5

Krok 6

Kawałki ryby zanurz w cieście, oprósz z wierzchu mieszanką sezamu. Smaż na rozgrzanym oleju około 2 minuty z każdej strony. Po smażeniu rybę ułóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe kawałki dorsza ułóż na półmisku. Podawaj z gotowym sosem słodko kwaśnym

Ryba w cieście naleśnikowym - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sosu można dodać trochę grzybów mung.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba w cieście naleśnikowymRyba w cieście naleśnikowym

Soczysta ryba i delikatne ciasto – brzmi jak danie, któremu nie sposób się oprzeć. Rybę w cieście naleśnikowym zanurz w wielobarwnym sosie i obserwuj, jak szybko znika z talerzy. W twojej kuchni dawno nie było tak kolorowo!

Dla kogo?

Ryba w cieśnie naleśnikowym to sprawdzony sposób na to, by przekonać do ryb największych sceptyków. Nareszcie wykorzystasz wszystkie pachnące przyprawy, które przechowujesz w spiżarce od dawna, bo wcześniej nie było sposobności, by je wypróbować.

Na jaką okazję?

Czy podczas świąt przejadł ci się już smażony karp w bułce tartej? Nowy sposób na rybę w cieśnie szturmem podbije każdy świąteczny stół.

Czy wiesz, że?

Dzięki gazowanej wodzie mineralnej ciasto naleśnikowe będzie zdecydowanie pulchniejsze. Do wymieszania składników nie potrzebujesz miksera – wystarczy trzepaczka.

Dla urozmaicenia:

Oprócz dorsza możesz użyć także filetu z soli, mintaja lub halibuta.