Ryba w cieście naleśnikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ryba w cieście naleśnikowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

200 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 puszka

100 gramów

50 mililitrów

1 łyżka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i paprykę zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie cebulę obierz, pokrój w grube plastry, a paprykę w długie i grube na około 1 cm paski. Otwórz puszkę ananasów, sok przelej do garnka, owoce pokrój na małe cząstki, na tarce zetrzyj imbir.

Ryba w cieście naleśnikowym - Krok 1

Krok 2

Do soku dodaj ketchup, imbir, ocet jabłkowy, 2 łyżki sosu sojowego, całość zagotuj.

Ryba w cieście naleśnikowym - Krok 2

Krok 3

Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w kilku łyżkach wody, powoli wlewając zawiesinę do gotującego się sosu. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje. Do sosu wrzuć ananasa, paprykę i cebulę. Sos zagotuj jeszcze raz i odstaw na bok.

Ryba w cieście naleśnikowym - Krok 3

Krok 4

W mice wymieszaj ziarno sezamu, czarnuszki i słonecznika. Rybę pokrój w porcje około 80 g, posiekaj natkę kolendry.

Ryba w cieście naleśnikowym - Krok 4

Krok 5

W kolejnej misce pomieszaj mąkę, przyprawę Knorr do ryby, natkę kolendry, dwie łyżki sosu rybnego, dwie łyżki oleju sezamowego, jajo i wodę. Powstałe ciasto powinno być dość gęste, w razie potrzeby gęstość reguluj dodając więcej mąki lub wody.

Ryba w cieście naleśnikowym - Krok 5

Krok 6

Kawałki ryby zanurz w cieście, oprósz z wierzchu mieszanką sezamu. Smaż na rozgrzanym oleju około 2 minuty z każdej strony. Po smażeniu rybę ułóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe kawałki dorsza ułóż na półmisku. Podawaj z gotowym sosem słodko kwaśnym

Ryba w cieście naleśnikowym - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sosu można dodać trochę grzybów mung.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba w cieście naleśnikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba w cieście naleśnikowymRyba w cieście naleśnikowym

Soczysta ryba i delikatne ciasto – brzmi jak danie, któremu nie sposób się oprzeć. Rybę w cieście naleśnikowym zanurz w wielobarwnym sosie i obserwuj, jak szybko znika z talerzy. W twojej kuchni dawno nie było tak kolorowo!

Dla kogo?

Ryba w cieśnie naleśnikowym to sprawdzony sposób na to, by przekonać do ryb największych sceptyków. Nareszcie wykorzystasz wszystkie pachnące przyprawy, które przechowujesz w spiżarce od dawna, bo wcześniej nie było sposobności, by je wypróbować.

Na jaką okazję?

Czy podczas świąt przejadł ci się już smażony karp w bułce tartej? Nowy sposób na rybę w cieśnie szturmem podbije każdy świąteczny stół.

Czy wiesz, że?

Dzięki gazowanej wodzie mineralnej ciasto naleśnikowe będzie zdecydowanie pulchniejsze. Do wymieszania składników nie potrzebujesz miksera – wystarczy trzepaczka.

Dla urozmaicenia:

Oprócz dorsza możesz użyć także filetu z soli, mintaja lub halibuta.