Ryba bez ości – jaka na Wigilię (i nie tylko) sprawdzi się najlepiej?
Na wigilijnym stole musi pojawić się ryba. Tradycyjnie jest to karp, jednak nie każdy lubi tę rybę. Poza tym ma dużo ości, a to zniechęca do jej spożywania. Czym więc zastąpić karpia? Jaka ryba bez ości nadaje się na Wigilię i nie tylko? Jakie popularne, mniej ościste ryby mogą wylądować na Waszym wigilijnym talerzu? Przeczytajcie artykuł, a wszystkiego się dowiecie.
Jak ryba bez ości na Wigilię?
Podczas świąt Bożego Narodzenia, możecie zajadać się halibutem, mintajem, szczupakiem, łososiem, sandaczem, pstrągiem, dorszem lub też przepyszną tołpygą. Macie więc ogromny wybór. Ryby możecie smażyć, piec, grillować. Warto przygotować rybę w galarecie lub nawet zwykłe śledzie pod pierzynką. Pomysłów na wigilijne dania z rybą w roli głównej nie brakuje.
Jak ryba do smażenia bez ości?
Dorsz w porach to coś, co Was zachwyci. Do jego przygotowania potrzebujecie:
- 500 g fileta z dorsza
- 100 ml oliwy z oliwek
- 20 g masła
- 2 sztuki białych części pora
- 1 cytrynę
- 100 ml śmietanki 18%
- 1 pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczkę pieprzu cytrynowego
- Szczyptę pieprzu czarnego
- Szczyptę soli
Jak zrobić dorsza w porach?
Jeżeli szukacie ryby morskiej bez ości, to użyjcie fileta z dorsza. Macie ochotę na dorsza w porach? Pokrójcie drobno koperek. Pora przekrójcie na pół, umyjcie i pokrójcie w półplastry. Posiekajcie czosnek. Otrzyjcie ze skórki cytrynę i wyciśnijcie z niej sok. W misce wymieszajcie oliwę, sól, skórkę cytrynową, pieprz cytrynowy i część koperku. W tej marynacie obtoczcie filety z dorsza. Usmażcie dorsza z obu stron na oliwie z dodatkiem masła i odłóżcie na bok. Na tej samej patelni podsmażcie pora, posypcie go mąką, dodajcie sok z cytryny, czosnek i śmietanę. W tak powstałym sosie duście rybę, aż sos zgęstnieje. Doprawcie go solą i pieprzem oraz dodajcie resztę koperku. Palce lizać!
Sandacz na Wigilię
Na waszą uwagę zasługuje także sandacz z duszonymi warzywami. Sandacze występują w wodach czystych, dobrze natlenionych. Jest to ryba drapieżna, występująca w wodach zaporowych, jeziorach, rzekach nizinnych oraz w częściach przybrzeżnych Bałtyku. Możecie go spotkać na terenach całej Polski! To co, decydujecie się na przygotowanie sandacza na Wigilię?
Sandacz z duszonymi warzywami
Do przygotowania sandacza potrzebujecie:
- 600 g sandacza
- 1 opakowanie Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
- 3 obrane marchewki
- ½ selera korzeniowego
- 1 białą cebulę
- 200 ml słodkiej śmietanki 18%
- 1 łyżkę oleju
- Szczyptę pieprzu
Jak przygotować sandacza z duszonymi warzywami?
Marchew i seler zetrzyjcie na dużych oczkach tarki, a cebulę pokrójcie w plastry. Wszystkie warzywa podsmażcie na oleju przez około 7 minut, przyprawcie pieprzem i przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułóżcie kawałki ryby. Fix Knorr wymieszajcie ze śmietanką, polejcie sandacza z warzywami i pieczcie w 200 stopniach przez około 20 minut. I gotowe! Wiecie już, jakie ryby bez ości nadają się na Wigilię. Skorzystajcie z propozycji ich przyrządzenia na Przepisy.pl.
Komentarze (0)