Jak przyrządzić jesiotra na Wigilię? Jak go usmażyć lub upiec?
Ryba zawsze pojawia się na wigilijnym stole jako jedno z dwunastu dań. Przeważnie jest to karp, ale może w tym roku będziecie oryginalni i spróbujecie czegoś nowego? Proponujemy jesiotra. W Polsce jesiotr nie występuje w naturalnych warunkach. Wyginął w wyniku zmian środowiskowych i masowego odłowu ryb. Jesiotr jest u nas rybą hodowlaną. Chcecie wiedzieć, jak przyrządzić jesiotra na Wigilię? Jak go usmażyć lub upiec?
Jesiotr – co to za ryba?
Jesiotr to ryba, która większość życia spędza w wodach słonych i słonawych. Tylko na czas tarła wpływa do rzek. Może urosnąć nawet do 2 metrów! Jesiotr jest bardzo smaczną rybą, praktycznie nie ma ości, dlatego spokojnie można go zaserwować również dzieciom.
Mięso jesiotra jest smaczne i delikatne, cenione na całym świecie, chociaż w Polsce spożywane jest dość rzadko. Tę rybę można piec, smażyć, grillować, gotować, wędzić i marynować.
Jak usmażyć jesiotra na patelni?
Chcesz zrobić jesiotra na patelni? Potrzebne składniki to:
- 4 dzwonki z jesiotra
- 1 łyżka pszennej mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)
- Sól
- Pieprz ziołowy
Jak przygotować jesiotra na patelni?
Jeżeli nie chcecie jesiotra piec, możecie go usmażyć na patelni. Dzwonki umyjcie i osuszcie papierowym ręcznikiem, żeby panierka nie spłynęła. Posypcie je do smaku solą i pieprzem ziołowym. Potem obtoczcie kolejno w mące, rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smażcie na rozgrzanym oleju na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia. Możecie przyrządzić smażonego jesiotra podobnie jak karpia.
Jak zrobić jesiotra w piekarniku?
Do tego przepisu potrzebujecie jesiotra, soli i pieprzu (do smaku), oliwy, soku z cytryny, 1 cebuli i 5 dag masła. Wypatroszonego jesiotra pokrójcie na kawałki, umyjcie i osuszcie. Posypcie oliwą, solą i pieprzem, a potem skropcie oliwą. Kawałki ryby obłóżcie pokrojoną w kostkę cebulą i odstawcie na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie posmarujcie naczynie żaroodporne masłem, ułóżcie w nim kawałki jesiotra, na wierzch połóżcie kawałki masła. Pieczcie około 40 minut w 200°C.
Jakie inne ryby na Wigilię?
Jeżeli chcecie pozostać przy bardziej tradycyjnych rybach, możecie zrobić:
Jesiotr na Wigilię
Ryby na wigilijnym stole nie może zabraknąć. Może tym razem warto zastąpić karpia jesiotrem? Albo przygotować obie ryby do wyboru? Teraz wiecie już, jak przyrządzić jesiotra na Wigilię, jak upiec go w piekarniku, a jak usmażyć na patelni, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by zagościł w Waszym świątecznym menu. Każdy chociaż raz w życiu powinien skosztować tego rzadko spotykanego mięsa. Wasi goście będą zaskoczeni, zadowoleni i najedzeni, a o to przecież chodzi.
Komentarze (0)