Jak zrobić kutię na Wigilię? Jak ja podawać: na zimno czy na ciepło?
Najpopularniejszą słodką potrawą świąteczną jest kutia. Jak zrobić kutię i czy podawać ja na zimno lub słodko? Wszystkiego dowiecie się z tego artykułu. Kutia składa się głównie z pszenicy i maku. Dodaje się do niej bakalie, mleko lub śmietankę i miód. Współcześnie często dokładamy do niej skórkę pomarańczową, suszone morele czy też migdały.
Skąd pochodzi kutia?
Tradycja przygotowywania kutii pochodzi z kuchni białoruskiej, ukraińskiej, litewskiej i rosyjskiej. W Polsce kutię robiły gospodynie we wschodniej części kraju. Obecnie przyrządza się ją na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie, Podkarpaciu, a także przez Kresowian i ich potomków w różnych częściach kraju. Nazwa pochodzi od ukraińskiego słowa „kókkos”, co oznacza pestkę, ziarno. Etymologia ludowa wskazuje na słowo „kut”, co oznaczą kąt. Kutia jest jedną z 12 potraw, przygotowywanych na wieczerzę Wigilijną. Jada się ją w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Dawniej kutię podawano też w czasie Dziadów i na stypach.
Jak się robi kutię?
Do zrobienia kutii potrzebujecie:
- 200 g pszenicy
- 300 g maku
- 200 dag miodu
- 100 g rodzynek
- 10 sztuk suszonych śliwek lub moreli
- 100 g migdałów
- 100 g orzechów włoskich
- Soku z połowy cytryny
- Laskę wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- 10 g suszonych fig
Jak zrobić kutię na Wigilię?
Przepis na kutię jest prosty, jednak przygotowanie jej jest dosyć czasochłonne, ale jej smak wynagradza cały wysiłek.
- Pszenicę umyjcie i namoczcie na noc w wodzie.
- Następnego dnia ugotujcie, odsączcie z wody i ostudźcie.
- Mak opłuczcie, zalejcie wrzątkiem i zostawcie na 2-3 godziny.
- Po napęcznieniu odsączcie go z wody i dwa razy zmielcie w maszynce.
- Posiekajcie bakalie i orzechy.
- Podgrzany miód wymieszajcie z makiem.
- Dodajcie pszenicę, orzechy i bakalie, sok z cytryny i miąższ z laski wanilii.
- Wymieszajcie wszystko razem i odstawcie na około pół godziny do lodówki.
- Udekorujcie kutię uprażonymi migdałami, skórką pomarańczy i kawałeczkami fig.
Jak podawać kutię?
Jak powinna być podawana kutia? Na zimno, czy na ciepło? Prawda jest taka, że zależy to tylko i wyłącznie od Was. Możecie śmiało podać ją na zimno. A jeśli wolicie wersję na ciepło, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przed podaniem podgrzać ją w piekarniku. Ewentualnie w mikrofalówce, jeśli zależy Wam na czasie.
Jak ugotować kutię?
Poznajcie kilka porad i trików, które przydadzą Wam się podczas przygotowywania kutii:
- Pszenica na kutię powinna być pozbawiona łusek.
- Po wypłukaniu pszenicy, zalejcie ją na noc wrzątkiem.
- Rano pszenicę odcedźcie, zalejcie wodą i gotujcie kilka godzin do miękkości.
- Mak wypłuczcie z piasku i wszelkich nieczystości.
- Mak również namoczcie na noc we wrzątku.
- Zmielcie mak 2, a nawet 3 razy.
- Zamiast mleka, możecie użyć śmietanki.
Kutia na Wigilię
Wiecie już teraz, jak zrobić kutię na Wigilię oraz czy podawać ją na zimno, czy na ciepło. Wskazówki zawarte w tym artykule z pewnością pozwolą Wam przygotować to pyszne danie na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia. Aby stół bożonarodzeniowy uginał się od słodkości, przygotujcie także wyśmienity placek z galaretką oraz pierniki! Życzymy smacznego!
Komentarze (0)