Zupy na święta - Boże Narodzenie | Przepisy.pl

Przepisy na Zupy na święta

41 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (41)

Flaki wołowe
ratingratingratingratingrating

160

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Flaki wołowe należą do dań, które uznawane są za znak rozpoznawczy polskich kulinariów. Nic dziwn...
Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Czerwony barszcz z dodatkiem uszek to doskonale rozgrzewająca, aromatyczna potrawa, która gości n...
Flaki
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Flaki w wersji nieco orientalnej przypadną do gustu zarówno miłośnikom tej popularnej potrawy, ja...
Zupa grzybowa z łazankami
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Esencjonalna i aromatyczna zupa grzybowa udoskonali każdy rodzinny obiad i przyjęcie. Jest doskon...
Zupa rybna z karpia
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Zupa rybna ma w Polsce złą sławę, a zupełnie niesłusznie. To jeden z najbardziej aromatycznych i...
Zupa grzybowa po kasztelańsku
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Zupa grzybowa po kasztelańsku to dobry sposób na smaczne pierwsze danie. Sprawdzi się zarówno na...
Halaszle – rybna zupa z karpia
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Halaszle, czyli zupa rybna z karpia, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej. Wiele...
Flaczki wołowe
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Proponowane w tym przepisie flaki wołowe to dobra inspiracja na danie dla miłośników mięsnych sma...
Zupa grzybowa z kaszą
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Ta zupa to istny kociołek pyszności, leśne grzyby, pomidory, kasza pęczak, biała fasola – to wszy...
Barszcz świąteczny
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Nie byłoby świąt Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z własnoręcznie ulepionymi uszkami z f...
Zupa rybna
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa rybna to danie obecne niemal we wszystkich kuchniach świata. Przyrządzana z ryb rzecznych or...
Barszcz wigilijny
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Barszcz jest jedną z najpopularniejszych zup podawanych w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wywar...
Wigilijna zupa grzybowa
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Trudno sobie wyobrazić wigilijną kolację bez zupy grzybowej. Oprócz barszczu czerwonego, karpia i...
Barszcz na zakwasie
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Jeśli szukasz idealnej potrawy na niedzielny lub świąteczny obiad, koniecznie przygotuj barszcz w...
Zupa rybna wigilijna
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Zupa rybna ma swoich wiernych fanów, którzy sięgają po to danie nie tylko od święta. Przygotujesz...
Śledziowa zupa wigilijna
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Barszcz z gwiazdką
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie zupy? W takim razie, koniecznie wypróbuj przepis na ba...
Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Czy w kuchni da się połączyć klasykę z nowoczesnością? Odpowiedź na to pytanie jest banalnie pros...
Wigilijna zupa rybna
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć oczywiście ryby. Tradycyjnego karpika możesz w tym roku pr...
Gabriel - zupa grzybowa
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Pyszna, pachnąca suszonymi grzybami potrawa, która sprawdzi się nie tylko podczas świąt Bożego Na...
Barszcz żydowski
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Oprócz smażonego karpia i pierogów z kapustą, barszcz żydowski to doskonała propozycja na wigilij...
Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Barszcz to popularna zupa, przygotowywana na wiele sposobów. Jedną z najbardziej rozpowszechniony...
Barszcz postny czerwony
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Barszcz czerwony postny powstaje na bezmięsnym wywarze, dzięki czemu szczególnie często przyrządz...
Żur wigilijny z grzybami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy wszystko wokół staje się wyjątkowe. Dlatego też sięgamy w...
Kujawski barszcz czerwony
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Barszcz czerwony to potrawa popularna nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia – z powodzeniem m...
Maczanka grzybowa
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz intensywny smak grzybów, koniecznie wypróbuj przepis na smaczną maczankę grzybową. Z...
Jehudiel – żurek z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Metod przygotowania i podawaniu świątecznego żurku jest tyle, ile gospodyń. Pod nazwa Jehrudel kr...
Barszcz ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szukasz doskonałej w smaku potrawy wigilijnej? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na barsz...
Barszcz czerwony wigilijny
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Błyskawiczny, a do tego wyjątkowy w smaku. Na przygotowanie barszczu czerwonego wigilijnego zarez...
Barszcz czerwony z grzybami
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Barszcz czerwony z grzybami najczęściej jest podawany 24 grudnia podczas kolacji wigilijnej. Ale...
Postnica
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Garus
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Suszone owoce to nieodłączny składnik wigilijnego kompotu i świątecznych ciast. Teraz możesz ugot...

Ciekawostki i porady

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupy na świętaZupy na święta

Najważniejszą potrawą podawaną podczas śniadania wielkanocnego są gęste żurki i barszcze białe. Te dwie zupy są do siebie podobne w smaku, jednak subtelna różnica pojawia się w doborze składników do ich przygotowania. Klasycznie bazą do żurku jest zakwas mączny, np. żytni lub gryczany, natomiast do barszczu białego wykorzystuje się kwas warzywny, przykładowo z kiszonej kapusty. Dzięki gotowym mieszankom do zup w proszku nie musisz już dodawać do żurku ani barszczu żadnego zakwasu, gdyż esencja smaku tych potraw została zamknięta w saszetce. Klasyczny wielkanocny barszcz biały jest delikatnie kremowy dzięki użyciu śmietany, a jednocześnie pikantny od dużej ilości chrzanu – może to być gotowy ze słoiczka lub samodzielnie starty świeży korzeń. Wywar do barszczu gotuje się na włoszczyźnie z dodatkiem białej kiełbasy i przyprawia obficie majerankiem, a także świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotową zupę podawaj z jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki oraz plasterkami ugotowanej kiełbasy. Przyrządzając barszcz biały, do gotowania wywaru możesz użyć wędzonych żeberek wieprzowych zamiast kiełbasy. Intensywny smak i zapach wędzonego mięsa będzie mocno wyczuwalny w barszczu i nada mu wyrazisty charakter. W zależności od regionu, standardowy przepis na żurek jest nieco modyfikowany i dostosowywany do lokalnie dostępnych produktów oraz upodobań. I tak w żurku góralskim, oprócz popularnych warzyw, takich jak ziemniaki, por czy marchewka, znajdą się także suszone grzyby, najlepiej szlachetne borowiki. Bulion ugotuj na wędzonych żeberkach. Góralski żurek zamiast w misce, możesz podać w wydrążonym bochenku chleba – taki sposób serwowania sprawdzi się zwłaszcza na wielkanocny stół. Nieco podobny jest przepis na przygotowanie staropolskiego żurku z borowikami, jednak tę wykwintną zupę wyróżnia dodatek białego wytrawnego wina, świeżych grzybów oraz gałązki majeranku. Taki żurek serwuj z grubą kromką razowego chleba żytniego na zakwasie. Przygotowując tegoroczne śniadanie wielkanocne, skorzystaj z naszych przepisów na żurki i barszcze białe.