Zupy na święta

17 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (17)

Krupnik domowy

161

łatwe

60 min.
Krupnik to popularna w kuchni polskiej zupa, która w przeszłości sporą popularnością cieszyła się...
Flaki wołowe

129

łatwe

90 min.
Flaki wołowe to popularna potrawa mięsna, która ma postać gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z je...
Flaki

39

łatwe

45 min.
Flaki w wersji nieco orientalnej przypadną do gustu zarówno miłośnikom tej popularnej potrawy, ja...
Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem

45

łatwe

60 min.
Czerwony barszcz z dodatkiem uszek to doskonale rozgrzewająca, aromatyczna potrawa, która gości n...
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

27

łatwe

60 min.
Jeśli jesienny spacer po lesie skończyliście z koszem grzybów, warto pomyśleć o ugotowaniu z nich...
Halaszle – rybna zupa z karpia

15

łatwe

60 min.
Halaszle, czyli zupa rybna z karpia, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej. Wiele...
Flaczki wołowe

25

łatwe

90 min.
Proponowane w tym przepisie flaki wołowe to dobra inspiracja na danie dla miłośników mięsnych sma...
Zupa rybna

26

łatwe

45 min.
Zupa rybna to danie obecne niemal we wszystkich kuchniach świata. Przyrządzana z ryb rzecznych or...
Barszcz czerwony z uszkami

14

średnie

60 min.
Barszcz czerwony to prawdziwy polski klasyk. Sprawdza się na wiele okazji i przygotowywany jest n...
Uszka z grzybami

26

trudne

90 min.
Uszka z grzybami są nie tylko dodatkiem do bożonarodzeniowego barszczu czerwonego. Sprawdzą się r...
Barszcz wigilijny

17

łatwe

90 min.
Barszcz jest jedną z najpopularniejszych zup podawanych w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wywar...
Wigilijna zupa grzybowa

10

łatwe

60 min.
Trudno sobie wyobrazić wigilijną kolację bez zupy grzybowej. Oprócz barszczu czerwonego, karpia i...
Barszcz na zakwasie

8

średnie

60 min.
Jeśli szukasz idealnej potrawy na niedzielny lub świąteczny obiad, koniecznie przygotuj barszcz w...
Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem

11

łatwe

90 min.
Potrawy z dziczyzny zazwyczaj zaliczane są do dań wykwintnych, przygotowywanych na wyjątkowe okol...
Barszcz żydowski

5

średnie

60 min.
Oprócz smażonego karpia i pierogów z kapustą, barszcz żydowski to doskonała propozycja na wigilij...
Postnica

5

średnie

60 min.
Barszcz czysty ze śliwkami

3

łatwe

15 min.
Barszcz czerwony to zupa znana w każdym polskim domu. Połączona z uszkami kojarzy nam się ze świę...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupy na świętaZupy na święta

Najważniejszą potrawą podawaną podczas śniadania wielkanocnego są gęste żurki i barszcze białe. Te dwie zupy są do siebie podobne w smaku, jednak subtelna różnica pojawia się w doborze składników do ich przygotowania. Klasycznie bazą do żurku jest zakwas mączny, np. żytni lub gryczany, natomiast do barszczu białego wykorzystuje się kwas warzywny, przykładowo z kiszonej kapusty. Dzięki gotowym mieszankom do zup w proszku nie musisz już dodawać do żurku ani barszczu żadnego zakwasu, gdyż esencja smaku tych potraw została zamknięta w saszetce. Klasyczny wielkanocny barszcz biały jest delikatnie kremowy dzięki użyciu śmietany, a jednocześnie pikantny od dużej ilości chrzanu – może to być gotowy ze słoiczka lub samodzielnie starty świeży korzeń. Wywar do barszczu gotuje się na włoszczyźnie z dodatkiem białej kiełbasy i przyprawia obficie majerankiem, a także świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotową zupę podawaj z jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki oraz plasterkami ugotowanej kiełbasy. Przyrządzając barszcz biały, do gotowania wywaru możesz użyć wędzonych żeberek wieprzowych zamiast kiełbasy. Intensywny smak i zapach wędzonego mięsa będzie mocno wyczuwalny w barszczu i nada mu wyrazisty charakter. W zależności od regionu, standardowy przepis na żurek jest nieco modyfikowany i dostosowywany do lokalnie dostępnych produktów oraz upodobań. I tak w żurku góralskim, oprócz popularnych warzyw, takich jak ziemniaki, por czy marchewka, znajdą się także suszone grzyby, najlepiej szlachetne borowiki. Bulion ugotuj na wędzonych żeberkach. Góralski żurek zamiast w misce, możesz podać w wydrążonym bochenku chleba – taki sposób serwowania sprawdzi się zwłaszcza na wielkanocny stół. Nieco podobny jest przepis na przygotowanie staropolskiego żurku z borowikami, jednak tę wykwintną zupę wyróżnia dodatek białego wytrawnego wina, świeżych grzybów oraz gałązki majeranku. Taki żurek serwuj z grubą kromką razowego chleba żytniego na zakwasie. Przygotowując tegoroczne śniadanie wielkanocne, skorzystaj z naszych przepisów na żurki i barszcze białe.