Przepisy na Zupy na święta

43 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (43)

Flaki wołowe
ratingratingratingratingrating

137

difficulty

łatwe

90 min.
Flaki wołowe należą do dań, które uznawane są za znak rozpoznawczy polskich kulinariów. Nic dziwn...
Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem
ratingratingratingratingrating

48

difficulty

łatwe

60 min.
Czerwony barszcz z dodatkiem uszek to doskonale rozgrzewająca, aromatyczna potrawa, która gości n...
Flaki
ratingratingratingratingrating

39

difficulty

łatwe

45 min.
Flaki w wersji nieco orientalnej przypadną do gustu zarówno miłośnikom tej popularnej potrawy, ja...
Zupa grzybowa z łazankami
ratingratingratingratingrating

33

difficulty

łatwe

90 min.
Esencjonalna i aromatyczna zupa grzybowa udoskonali każdy rodzinny obiad i przyjęcie. Jest doskon...
Zupa rybna z karpia
ratingratingratingratingrating

36

difficulty

średnie

60 min.
Zupa rybna ma w Polsce złą sławę, a zupełnie niesłusznie. To jeden z najbardziej aromatycznych i...
Zupa grzybowa po kasztelańsku
ratingratingratingratingrating

29

difficulty

średnie

60 min.
Zupa grzybowa po kasztelańsku to dobry sposób na smaczne pierwsze danie. Sprawdzi się zarówno na...
Halaszle – rybna zupa z karpia
ratingratingratingratingrating

15

difficulty

łatwe

60 min.
Halaszle, czyli zupa rybna z karpia, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej. Wiele...
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
ratingratingratingratingrating

27

difficulty

łatwe

60 min.
Jeśli jesienny spacer po lesie skończyliście z koszem grzybów, warto pomyśleć o ugotowaniu z nich...
Flaczki wołowe
ratingratingratingratingrating

26

difficulty

łatwe

90 min.
Proponowane w tym przepisie flaki wołowe to dobra inspiracja na danie dla miłośników mięsnych sma...
Zupa grzybowa z kaszą
ratingratingratingratingrating

11

difficulty

średnie

90 min.
Ta zupa to istny kociołek pyszności, leśne grzyby, pomidory, kasza pęczak, biała fasola – to wszy...
Barszcz świąteczny
ratingratingratingratingrating

11

difficulty

średnie

90 min.
Nie byłoby świąt Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z własnoręcznie ulepionymi uszkami z f...
Zupa rybna
ratingratingratingratingrating

26

difficulty

łatwe

45 min.
Zupa rybna to danie obecne niemal we wszystkich kuchniach świata. Przyrządzana z ryb rzecznych or...
Barszcz czerwony z uszkami
ratingratingratingratingrating

14

difficulty

średnie

60 min.
Barszcz czerwony to prawdziwy polski klasyk. Sprawdza się na wiele okazji i przygotowywany jest n...
Uszka z grzybami
ratingratingratingratingrating

26

difficulty

trudne

90 min.
Uszka z grzybami są nie tylko dodatkiem do bożonarodzeniowego barszczu czerwonego. Sprawdzą się r...
Barszcz wigilijny
ratingratingratingratingrating

18

difficulty

łatwe

90 min.
Barszcz jest jedną z najpopularniejszych zup podawanych w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wywar...
Wigilijna zupa grzybowa
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

60 min.
Trudno sobie wyobrazić wigilijną kolację bez zupy grzybowej. Oprócz barszczu czerwonego, karpia i...
Barszcz na zakwasie
ratingratingratingratingrating

8

difficulty

średnie

60 min.
Jeśli szukasz idealnej potrawy na niedzielny lub świąteczny obiad, koniecznie przygotuj barszcz w...
Zupa rybna wigilijna
ratingratingratingratingrating

13

difficulty

średnie

60 min.
Zupa rybna ma swoich wiernych fanów, którzy sięgają po to danie nie tylko od święta. Przygotujesz...
Śledziowa zupa wigilijna
ratingratingratingratingrating

15

difficulty

średnie

60 min.
Barszcz z gwiazdką
ratingratingratingratingrating

8

difficulty

łatwe

15 min.
Szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie zupy? W takim razie, koniecznie wypróbuj przepis na ba...
Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

łatwe

60 min.
Czy w kuchni da się połączyć klasykę z nowoczesnością? Odpowiedź na to pytanie jest banalnie pros...
Wigilijna zupa rybna
ratingratingratingratingrating

9

difficulty

średnie

60 min.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć oczywiście ryby. Tradycyjnego karpika możesz w tym roku pr...
Gabriel - zupa grzybowa
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

średnie

60 min.
Pyszna, pachnąca suszonymi grzybami potrawa, która sprawdzi się nie tylko podczas świąt Bożego Na...
Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem
ratingratingratingratingrating

9

difficulty

łatwe

60 min.
Barszcz to popularna zupa, przygotowywana na wiele sposobów. Jedną z najbardziej rozpowszechniony...
Barszcz żydowski
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

średnie

60 min.
Oprócz smażonego karpia i pierogów z kapustą, barszcz żydowski to doskonała propozycja na wigilij...
Barszcz postny czerwony
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

średnie

30 min.
Barszcz czerwony postny powstaje na bezmięsnym wywarze, dzięki czemu szczególnie często przyrządz...
Żur wigilijny z grzybami
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

średnie

30 min.
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy wszystko wokół staje się wyjątkowe. Dlatego też sięgamy w...
Kujawski barszcz czerwony
ratingratingratingratingrating

5

difficulty

łatwe

60 min.
Barszcz czerwony to potrawa popularna nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia – z powodzeniem m...
Maczanka grzybowa
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

średnie

30 min.
Jeśli lubisz intensywny smak grzybów, koniecznie wypróbuj przepis na smaczną maczankę grzybową. Z...
Barszcz ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

4

difficulty

łatwe

60 min.
Szukasz doskonałej w smaku potrawy wigilijnej? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na barsz...
Jehudiel – żurek z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

średnie

45 min.
Metod przygotowania i podawaniu świątecznego żurku jest tyle, ile gospodyń. Pod nazwa Jehrudel kr...
Barszcz czerwony wigilijny
ratingratingratingratingrating

9

difficulty

łatwe

30 min.
Błyskawiczny, a do tego wyjątkowy w smaku. Na przygotowanie barszczu czerwonego wigilijnego zarez...

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupy na świętaZupy na święta

Najważniejszą potrawą podawaną podczas śniadania wielkanocnego są gęste żurki i barszcze białe. Te dwie zupy są do siebie podobne w smaku, jednak subtelna różnica pojawia się w doborze składników do ich przygotowania. Klasycznie bazą do żurku jest zakwas mączny, np. żytni lub gryczany, natomiast do barszczu białego wykorzystuje się kwas warzywny, przykładowo z kiszonej kapusty. Dzięki gotowym mieszankom do zup w proszku nie musisz już dodawać do żurku ani barszczu żadnego zakwasu, gdyż esencja smaku tych potraw została zamknięta w saszetce. Klasyczny wielkanocny barszcz biały jest delikatnie kremowy dzięki użyciu śmietany, a jednocześnie pikantny od dużej ilości chrzanu – może to być gotowy ze słoiczka lub samodzielnie starty świeży korzeń. Wywar do barszczu gotuje się na włoszczyźnie z dodatkiem białej kiełbasy i przyprawia obficie majerankiem, a także świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotową zupę podawaj z jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki oraz plasterkami ugotowanej kiełbasy. Przyrządzając barszcz biały, do gotowania wywaru możesz użyć wędzonych żeberek wieprzowych zamiast kiełbasy. Intensywny smak i zapach wędzonego mięsa będzie mocno wyczuwalny w barszczu i nada mu wyrazisty charakter. W zależności od regionu, standardowy przepis na żurek jest nieco modyfikowany i dostosowywany do lokalnie dostępnych produktów oraz upodobań. I tak w żurku góralskim, oprócz popularnych warzyw, takich jak ziemniaki, por czy marchewka, znajdą się także suszone grzyby, najlepiej szlachetne borowiki. Bulion ugotuj na wędzonych żeberkach. Góralski żurek zamiast w misce, możesz podać w wydrążonym bochenku chleba – taki sposób serwowania sprawdzi się zwłaszcza na wielkanocny stół. Nieco podobny jest przepis na przygotowanie staropolskiego żurku z borowikami, jednak tę wykwintną zupę wyróżnia dodatek białego wytrawnego wina, świeżych grzybów oraz gałązki majeranku. Taki żurek serwuj z grubą kromką razowego chleba żytniego na zakwasie. Przygotowując tegoroczne śniadanie wielkanocne, skorzystaj z naszych przepisów na żurki i barszcze białe.