Przepisy na Zupy na święta
42 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Zupy na święta
Świąteczny czas zbliża się wielkimi krokami! Chcecie przygotować niezwykłe w smaku potrawy? Sprawdźcie najpopularniejsze receptury na świąteczne zupy i zainspirujcie się do przyrządzenia czegoś wyjątkowego. Przygotowaliśmy dla was bestsellerowe przepisy na zupy na święta, Wigilię i inne uroczyste okazje.
Dla kogo?
Nasze propozycje zup na święta to starannie wyselekcjonowane przepisy przeznaczone dla osób, które chcą celebrować niezwykłe chwile w gronie rodziny i przyjaciół. Pyszne zupy na świąteczny obiad przypadną do gustu zarówno miłośnikom lekkich warzywnych potraw, jak i tym, którzy wolą rozgrzewające, bardziej treściwe dania z tzw. wkładką.
Na jaką okazję?
Zupa na święta w wersji jarskiej będzie doskonałą propozycją na wigilijną kolację. Na ten szczególny wieczór polecamy przede wszystkim czysty barszcz czerwony, charakterną zupę śledziową, aromatyczną grzybową z łazankami, a także postny żur wigilijny z grzybami. Idealna zupa na świąteczny obiad w gronie najbliższych to natomiast długo gotowany rosół z kury z domowym makaronem, flaki wołowe z czosnkową bagietką lub oryginalna zupa rybna z karpia.
Czy wiesz, że?
Każdy region Polski ma odmienne tradycje kulinarne związane ze świętami Bożego Narodzenia. Na Podhalu w Wigilię serwuje się najczęściej postną kwaśnicę z dodatkiem suszonych grzybów, na Śląsku popularnością cieszy się zupa siemieniotka z siemieniem lnianym i kaszą, a na Kaszubach podaje się zupę brzadową z suszonych owoców. Jaką zupę świąteczną je się w waszym domu?
Dla urozmaicenia:
Zupa świąteczna może być serwowana z chrupiącym pieczywem, groszkiem ptysiowym, chlebem na zakwasie, grzankami lub lanymi kluskami. Możecie urozmaicić ją też kleksem kwaśnej śmietany. Wszystko zależy od waszej wyobraźni i preferencji smakowych! Wybierzcie zupy na święta, które sprawią, że trudno będzie gościom odejść od stołu.



