Flaki - przepis: wołowe, gotowane, krojone | Przepisy.pl pixel

Flaki wołowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

184

heart
653 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1845 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3728 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

800 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

1 łyżka

0.25 łyżeczki

3 ziarna

1 łyżka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj bulionetki Knorr i doprowadź do wrzenia.

Flaki wołowe  - Krok 1

Krok 2

Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.

Flaki wołowe  - Krok 2

Krok 3

Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce.

Flaki wołowe  - Krok 3

Krok 4

Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym. Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna.

Flaki wołowe  - Krok 4

Krok 5

Do tak przygotowanej zupy dodaj obgotowane flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj.

Flaki wołowe  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Boguslawa Maczka

    Boguslawa Maczka , 06.06.2022

    Bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Franczak

    Paweł Franczak , 19.02.2020

    Bardzo dobre były, gotuję następne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Jędrzejewska

    Małgorzata Jędrzejewska , 02.04.2019

    Super smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Trinkt Becks

    Maria Trinkt Becks , 25.05.2016

    pieknie te przepisy SA zrobione latwe do zrozumienia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flaki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flaki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flaki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flaki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flaki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flaki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flaki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flaki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Flaki wołowe Flaki wołowe

Flaki wołowe należą do dań, które uznawane są za znak rozpoznawczy polskich kulinariów. Nic dziwnego, ponieważ według historyków potrawa pojawiała się na talerzach już w XIV wieku! Jednocześnie warto pamiętać, że jej różnorodne wersje obecne są w kuchniach wielu innych krajów, z których warto czerpać inspiracje na urozmaicenie posiłku. Podstawowy przepis na flaczki wołowe zakłada skomponowanie mięsnej potrawy, mającej postać gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników, jakim są oczyszczone, a następnie pokrojone w cienkie, poprzeczne paski fragmenty żołądka wołowego. Jak zrobić flaki wołowe? Poznajcie tę smaczną recepturę od podszewki!

Dla kogo?

W kuchniach miłośników mięsnych dań przepis na flaki wołowe zajmuje honorowe miejsce. Do zrobienia potrawy poleca się wykorzystać wszystkie cztery części żołądka. Po oczyszczeniu, obgotowaniu i pokrojeniu flaki stanowić mogą podstawowy wkład do zupy warzywnej albo zupy z dodatkiem wędzonki lub wołowiny. Najważniejsze, aby zostały one ugotowane w zupie do miękkości.

Na jaką okazję?

Zbliża się spotkanie w rodzinnym, wielopokoleniowym gronie? Dzięki flakom wołowym i przepisie domowym na ich zrobienie nikogo nie będzie trzeba namawiać do zajęcia miejsca przy stole. Trafiony pomysł na co dzień dla wszystkich zajętych kucharzy. Wystarczy zrobić większą porcję i obiad na kilka dni gotowy!

Czy wiesz, że?

Flaki wołowe znane są w wielu innych rejonach świata. Co prawda przepis może się nieco różnić, ale bez wątpienia jest warty spróbowania. Chętnie zajadają się nimi Austriacy, Czesi i Niemcy. Są popularnym daniem w kuchniach francuskiej, włoskiej i tureckiej. Flaki wołowe podaje się także w Bułgarii oraz krajach azjatyckich, chociażby w Chinach.

Dla urozmaicenia:

Flaczki wołowe przeważnie przyrządza się na ostro z dodatkiem mielonej papryki, pieprzu, imbiru, gałki muszkatołowej oraz dużej ilości suszonego majeranku. Przepisy na flaczki mogą nieco się różnić w zależności od regionu kraju, w którym znajdziecie się podczas degustacji. Niektóre receptury uwzględniają użycie żołądków wieprzowych lub dziczyzny. Do flaków po warszawsku podaje się na przykład pulpety z mięsa mielonego.