PRZEPISY.PL

Nasze flaki wołowe gotujemy do miękkości w pełnym smaku i aromatu bulionie. Znakomity pomysł na domowy obiad lub kolację.

Flaki wołowe  - autor: przepisy.pl

Flaki wołowe

  • 90
  • 6
  • Łatwe
  • 0
206
osób dodało do Mniamlisty
206
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • ostra papryka0.5 łyżeczki
  • liść laurowy2 szt
  • majeranek1 łyżka
  • gałka muszkatołowa0.25 łyżeczki
  • ziele angielskie3 ziarna
  • ziarna czarnego pieprzu1 łyżka
  • masło100 g
Flaki wołowe  – krok 1

Krok 1

Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj bulionetki Knorr i doprowadź do wrzenia.
Flaki wołowe  – krok 2

Krok 2

Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.
Flaki wołowe  – krok 3

Krok 3

Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce.
Flaki wołowe  – krok 4

Krok 4

Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym. Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Flaki wołowe  – krok 5

Krok 5

Do tak przygotowanej zupy dodaj obgotowane flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj.

Więcej przepisów z tym produktem

Bulionetka wołowa KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

205
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Łatwe
104
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
236
osób dodało do Mniamlisty
90''
1
Łatwe
607
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe