Flaki wołowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

160

492 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1367 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2597 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

800 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

1 łyżka

0.25 łyżeczki

3 ziarna

1 łyżka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj bulionetki Knorr i doprowadź do wrzenia.

Flaki wołowe  - Krok 1

Krok 2

Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.

Flaki wołowe  - Krok 2

Krok 3

Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce.

Flaki wołowe  - Krok 3

Krok 4

Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym. Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Flaki wołowe  - Krok 4

Krok 5

Do tak przygotowanej zupy dodaj obgotowane flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj.

Flaki wołowe  - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Paweł Franczak

    Paweł Franczak, 19.02.2020

    Bardzo dobre były, gotuję następne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Jędrzejewska

    Małgorzata Jędrzejewska, 02.04.2019

    Super smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Trinkt Becks

    Maria Trinkt Becks, 25.05.2016

    pieknie te przepisy SA zrobione latwe do zrozumienia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flaki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flaki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flaki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flaki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flaki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flaki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flaki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Flaki wołowe Flaki wołowe

Flaki wołowe należą do dań, które uznawane są za znak rozpoznawczy polskich kulinariów. Nic dziwnego, ponieważ według historyków potrawa pojawiała się na talerzach już w XIV wieku! Jednocześnie warto pamiętać, że jej różnorodne wersje obecne są w kuchniach wielu innych krajów, z których warto czerpać inspiracje na urozmaicenie posiłku. Podstawowy przepis na flaczki wołowe zakłada skomponowanie mięsnej potrawy, mającej postać gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników, jakim są oczyszczone, a następnie pokrojone w cienkie, poprzeczne paski fragmenty żołądka wołowego. Poznajcie tę smaczną recepturę od podszewki!

Dla kogo?

W kuchniach miłośników mięsnych dań przepis na flaki wołowe zajmuje honorowe miejsce. Do zrobienia potrawy poleca się wykorzystać wszystkie cztery części żołądka. Po oczyszczeniu, obgotowaniu i pokrojeniu flaki stanowić mogą podstawowy wkład do zupy warzywnej albo zupy z dodatkiem wędzonki lub wołowiny. Najważniejsze, aby zostały one ugotowane w zupie do miękkości.

Na jaką okazję?

Zbliża się spotkanie w rodzinnym, wielopokoleniowym gronie? Dzięki flakom wołowym i przepisie domowym na ich zrobienie nikogo nie będzie trzeba namawiać do zajęcia miejsca przy stole. Trafiony pomysł na co dzień dla wszystkich zajętych kucharzy. Wystarczy zrobić większą porcję i obiad na kilka dni gotowy!

Czy wiesz, że?

Flaki wołowe znane są w wielu innych rejonach świata. Chętnie zajadają się nimi Austriacy, Czesi i Niemcy. Są popularnym daniem w kuchniach francuskiej, włoskiej i tureckiej. Flaki podaje się także w Bułgarii oraz krajach azjatyckich, chociażby w Chinach.

Dla urozmaicenia:

Flaczki wołowe przeważnie przyrządza się na ostro z dodatkiem mielonej papryki, pieprzu, imbiru, gałki muszkatołowej oraz dużej ilości suszonego majeranku. Przepisy na flaczki mogą nieco się różnić w zależności od regionu kraju, w którym znajdziecie się podczas degustacji. Niektóre receptury uwzględniają użycie żołądków wieprzowych lub dziczyzny. Do flaków po warszawsku podaje się na przykład pulpety z mięsa mielonego.