
Składniki
500 gramów
800 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
2 sztuki
1 łyżka
0.25 łyżeczki
3 ziarna
1 łyżka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj bulionetki Knorr i doprowadź do wrzenia.

Krok 2
Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.

Krok 3
Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce.

Krok 4
Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym. Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna.

Krok 5
Do tak przygotowanej zupy dodaj obgotowane flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Flaki wołowe
Flaki wołowe należą do dań, które uznawane są za znak rozpoznawczy polskich kulinariów. Nic dziwnego, ponieważ według historyków potrawa pojawiała się na talerzach już w XIV wieku! Jednocześnie warto pamiętać, że jej różnorodne wersje obecne są w kuchniach wielu innych krajów, z których warto czerpać inspiracje na urozmaicenie posiłku. Podstawowy przepis na flaczki wołowe zakłada skomponowanie mięsnej potrawy, mającej postać gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników, jakim są oczyszczone, a następnie pokrojone w cienkie, poprzeczne paski fragmenty żołądka wołowego. Jak zrobić flaki wołowe? Poznajcie tę smaczną recepturę od podszewki!
Dla kogo?
W kuchniach miłośników mięsnych dań przepis na flaki wołowe zajmuje honorowe miejsce. Do zrobienia potrawy poleca się wykorzystać wszystkie cztery części żołądka. Po oczyszczeniu, obgotowaniu i pokrojeniu flaki stanowić mogą podstawowy wkład do zupy warzywnej albo zupy z dodatkiem wędzonki lub wołowiny. Najważniejsze, aby zostały one ugotowane w zupie do miękkości.
Na jaką okazję?
Zbliża się spotkanie w rodzinnym, wielopokoleniowym gronie? Dzięki flakom wołowym i przepisie domowym na ich zrobienie nikogo nie będzie trzeba namawiać do zajęcia miejsca przy stole. Trafiony pomysł na co dzień dla wszystkich zajętych kucharzy. Wystarczy zrobić większą porcję i obiad na kilka dni gotowy!
Czy wiesz, że?
Flaki wołowe znane są w wielu innych rejonach świata. Co prawda przepis może się nieco różnić, ale bez wątpienia jest warty spróbowania. Chętnie zajadają się nimi Austriacy, Czesi i Niemcy. Są popularnym daniem w kuchniach francuskiej, włoskiej i tureckiej. Flaki wołowe podaje się także w Bułgarii oraz krajach azjatyckich, chociażby w Chinach.
Dla urozmaicenia:
Flaczki wołowe przeważnie przyrządza się na ostro z dodatkiem mielonej papryki, pieprzu, imbiru, gałki muszkatołowej oraz dużej ilości suszonego majeranku. Przepisy na flaczki mogą nieco się różnić w zależności od regionu kraju, w którym znajdziecie się podczas degustacji. Niektóre receptury uwzględniają użycie żołądków wieprzowych lub dziczyzny. Do flaków po warszawsku podaje się na przykład pulpety z mięsa mielonego.