
Składniki
500 gramów
800 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
2 sztuki
1 łyżka
0.25 łyżeczki
3 ziarna
1 łyżka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zalej mięso i połowę warzyw zimną wodą, dodaj bulionetki Knorr i doprowadź do wrzenia.

Krok 2
Zbierz powstałą pianę, dodaj ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, dwa listki laurowe i ugotuj intensywny bulion.

Krok 3
Przecedź gotowy wywar. Mięso pokrój w paski, resztę surowych warzyw pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce.

Krok 4
Krótko podsmaż wszystko na maśle, wsyp mąkę, po czym przesmaż chwilę i zalej wywarem wołowym. Należy uważać, by masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna.

Krok 5
Do tak przygotowanej zupy dodaj obgotowane flaki wołowe i resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, następnie podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Flaki wołowe
Flaki wołowe należą do dań, które uznawane są za znak rozpoznawczy polskich kulinariów. Nic dziwnego, ponieważ według historyków potrawa pojawiała się na talerzach już w XIV wieku! Jednocześnie warto pamiętać, że jej różnorodne wersje obecne są w kuchniach wielu innych krajów, z których warto czerpać inspiracje na urozmaicenie posiłku. Podstawowy przepis na flaczki wołowe zakłada skomponowanie mięsnej potrawy, mającej postać gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników, jakim są oczyszczone, a następnie pokrojone w cienkie, poprzeczne paski fragmenty żołądka wołowego. Jak zrobić flaki wołowe? Poznajcie tę smaczną recepturę od podszewki!
Dla kogo?
W kuchniach miłośników mięsnych dań przepis na flaki wołowe zajmuje honorowe miejsce. Do zrobienia potrawy poleca się wykorzystać wszystkie cztery części żołądka. Po oczyszczeniu, obgotowaniu i pokrojeniu flaki stanowić mogą podstawowy wkład do zupy warzywnej albo zupy z dodatkiem wędzonki lub wołowiny. Najważniejsze, aby zostały one ugotowane w zupie do miękkości.
Na jaką okazję?
Zbliża się spotkanie w rodzinnym, wielopokoleniowym gronie? Dzięki flakom wołowym i przepisie domowym na ich zrobienie nikogo nie będzie trzeba namawiać do zajęcia miejsca przy stole. Trafiony pomysł na co dzień dla wszystkich zajętych kucharzy. Wystarczy zrobić większą porcję i obiad na kilka dni gotowy!
Czy wiesz, że?
Flaki wołowe znane są w wielu innych rejonach świata. Co prawda przepis może się nieco różnić, ale bez wątpienia jest warty spróbowania. Chętnie zajadają się nimi Austriacy, Czesi i Niemcy. Są popularnym daniem w kuchniach francuskiej, włoskiej i tureckiej. Flaki wołowe podaje się także w Bułgarii oraz krajach azjatyckich, chociażby w Chinach.
Dla urozmaicenia:
Flaczki wołowe przeważnie przyrządza się na ostro z dodatkiem mielonej papryki, pieprzu, imbiru, gałki muszkatołowej oraz dużej ilości suszonego majeranku. Przepisy na flaczki mogą nieco się różnić w zależności od regionu kraju, w którym znajdziecie się podczas degustacji. Niektóre receptury uwzględniają użycie żołądków wieprzowych lub dziczyzny. Do flaków po warszawsku podaje się na przykład pulpety z mięsa mielonego.