
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
20 gramów
800 gramów
800 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
8 sztuk
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Flaki oczyść, sparz pokrój na kwadraty.
Krok 2
Słoninę drobno pokrój, cebulę posiekaj i razem podsmaż na maśle*.
Krok 3
Dodaj flaki i duś je przez godzinę wraz z dodatkiem soli i pieprzu.
Krok 4
Marchew, selera, pomidora i ogon wołowy pokrój na mniejsze części i dodaj do flaków. Dorzuć fasolkę.
Krok 5
Zalej wodą i gotuj około 3 godzin. Słoninę drobno pokrój, cebulę posiekaj i razem podsmaż na maśle*.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej