Flaki po warszawsku – przepis: wołowe | Przepisy.pl pixel

Flaki po warszawsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

90

456 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1024 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1663 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.5 kilograma

0.5 kilograma

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

40 gramów

2 sztuki

15 gramów

10 gramów

10 gramów

10 gramów

4 sztuki

2 sztuki

40 gramów

50 gramów

0.5 pęczka

4 ziarna

3 sztuki

7 ziaren

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Flaki obgotuj w osolonym wrzątku, zmieniając wodę dwukrotnie. Za trzecim razem nastaw wywar dodając oczyszczone warzywa w całości, pręgę wołową, ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz. Dodaj również kostkę Knorr i gotuj powoli, do momentu, kiedy mięso zmięknie.

Flaki po warszawsku - Krok 1

Krok 2

Namocz w części rosołu bułkę. Dodaj odciśniętą do mięsa mielonego. Masę dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i połową posiekanej pietruszki. Formuj małe pulpety.

Flaki po warszawsku - Krok 2

Krok 3

Z wywaru wyjmij warzywa i mięso wołowe. Odstaw do ostygnięcia i pokrój w drobną kostkę.

Flaki po warszawsku - Krok 3

Krok 4

Dodaj wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz wyciśnięty czosnek. Gotuj jeszcze przez około 20 minut, do momentu, kiedy wszystkie smaki dobrze się połączą.

Flaki po warszawsku - Krok 4

Krok 5

Do flaków wrzuć warzywa i mięso pokrojone w kostkę. Następnie dodaj surowe pulpety i gotuj powoli, do czasu, kiedy będą gotowe.

Flaki po warszawsku - Krok 5

Krok 6

Na końcu przygotuj zasmażkę. Białą cebulę pokrój w kostkę. Smaż na maśle, aż lekko się zrumieni. Dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj. Dodaj do flaków, dobrze wymieszaj i ponownie zagotuj.

Flaki po warszawsku - Krok 6

Krok 7

Flaki podawaj z posiekaną natką pietruszki i pieczywem.

Flaki po warszawsku - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Bavok68

    Bavok68 , 02.05.2024

    To są flaki po warszawsku. Przepis przedwojenny. W pomidorach, z pulpecikami i parmezanem. Jadali się je we czwartki. Także w Ziemiańskiej. Po wojnie tylko na Różycu. Dziś trudno znaleźć miejsce gdzie je serwują. Przepis ok.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Joanna Rejda

    Alicja Joanna Rejda , 18.11.2017

    Wielka bzdura,to nie sa flaki po warszawsku, nigdy takich nie jadlam w warszawie i napewno te nie naleza do tych tradycyjnych, tak jak tradycyjny rosol tak i flaczki u nas w Warszawie musialy byc czyste a nie partolone z dodatkami, a jak flaczki to z imbirem a nie pietruszka... alescie wymyslili, moze to z jakiejs wioski receptura lub wojazy po poludniowych wloszech gdzie sa bardzo popularne takie mini pulpeciki w sosach lud jako dodatek do pewnych dan...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Flaki po warszawskuFlaki po warszawsku

Flaki po warszawsku to typowa polska potrawa, z regionu Mazowsza. Podawana jest jako gęsta, aromatyczna zupa z mięsną wkładką i warzywami. Istotny jest wybór dobrego, świeżego mięsa, które stanowi podstawowy element dania. Przyjrzyj się dobrze liście potrzebnych składników i przygotuj flaki warszawskie, które doskonale smakują również poza stolicą!

Dla kogo?

Kluczowe dla smaku flaczków po warszawsku w naszej wersji są starannie dobrane przyprawy, takie jak majeranek, gałka muszkatołowa, papryka i świeżo zmielony czarny pieprz, czosnek i łyżka koncentratu pomidorowego, które nadadzą daniu aromatu i koloru. Po przepis na flaki po warszawsku powinni więc sięgać smakosze, którzy uwielbiają zabawę z pachnącymi przyprawami i nie szczędzą ich w swoich potrawach.

Na jaką okazję?

Specjał, choć wymaga sporo czasu na jego przygotowanie, smakiem wynagradza poświęcony mu czas. Flaki warszawskie to wspaniały pomysł na niedzielny rodzinny obiad. Szczególnie dobrze będą rozgrzewały w zimowe popołudnia. Przygotuj flaczki po warszawsku, gdy masz ochotę na mięsną ucztę.

Czy wiesz, że?

Flaki to pocięte w paski fragmenty żołądka wołowego, popularne w Polsce już od XIV w. Różnią się sposobem przygotowania w zależności od regionu. Czym cechują się tradycyjne flaki po warszawsku? Przepis wyróżnia się na tle podobnych specjałów, bowiem warszawska odsłona tego dania wymaga dodatku pulpecików z mielonego mięsa i pręgi wołowej.

Dla urozmaicenia:

Flaki po warszawsku najlepiej jeść z chlebem.