Flaki po warszawsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Flaki po warszawsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

85

428 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

936 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1420 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.5 kilograma

0.5 kilograma

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

40 gramów

2 sztuki

15 gramów

10 gramów

10 gramów

10 gramów

4 sztuki

2 sztuki

40 gramów

50 gramów

0.5 pęczka

4 ziarna

3 sztuki

7 ziaren

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Flaki obgotuj w osolonym wrzątku, zmieniając wodę dwukrotnie. Za trzecim razem nastaw wywar dodając oczyszczone warzywa w całości, pręgę wołową, ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz. Dodaj również kostkę Knorr i gotuj powoli, do momentu, kiedy mięso zmięknie.

Flaki po warszawsku - Krok 1

Krok 2

Namocz w części rosołu bułkę. Dodaj odciśniętą do mięsa mielonego. Masę dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i połową posiekanej pietruszki. Formuj małe pulpety.

Flaki po warszawsku - Krok 2

Krok 3

Z wywaru wyjmij warzywa i mięso wołowe. Odstaw do ostygnięcia i pokrój w drobną kostkę.

Flaki po warszawsku - Krok 3

Krok 4

Dodaj wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz wyciśnięty czosnek. Gotuj jeszcze przez około 20 minut, do momentu, kiedy wszystkie smaki dobrze się połączą.

Flaki po warszawsku - Krok 4

Krok 5

Do flaków wrzuć warzywa i mięso pokrojone w kostkę. Następnie dodaj surowe pulpety i gotuj powoli, do czasu, kiedy będą gotowe.

Flaki po warszawsku - Krok 5

Krok 6

Na końcu przygotuj zasmażkę. Białą cebulę pokrój w kostkę. Smaż na maśle, aż lekko się zrumieni. Dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj. Dodaj do flaków, dobrze wymieszaj i ponownie zagotuj.

Flaki po warszawsku - Krok 6

Krok 7

Flaki podawaj z posiekaną natką pietruszki i pieczywem.

Flaki po warszawsku - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Alicja Joanna Rejda

    Alicja Joanna Rejda , 18.11.2017

    Wielka bzdura,to nie sa flaki po warszawsku, nigdy takich nie jadlam w warszawie i napewno te nie naleza do tych tradycyjnych, tak jak tradycyjny rosol tak i flaczki u nas w Warszawie musialy byc czyste a nie partolone z dodatkami, a jak flaczki to z imbirem a nie pietruszka... alescie wymyslili, moze to z jakiejs wioski receptura lub wojazy po poludniowych wloszech gdzie sa bardzo popularne takie mini pulpeciki w sosach lud jako dodatek do pewnych dan...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Flaki po warszawskuFlaki po warszawsku

To typowa polska potrawa, z regionu Mazowsza. Podawana jest jako gęsta, aromatyczna zupa z mięsną wkładką i warzywami. Istotny jest wybór dobrego, świeżego mięsa, które jest podstawowym elementem dania. Flaki to pocięte w paski fragmenty żołądka wołowego, popularne w Polsce już od XIV w. Różnią się sposobem przygotowania w zależności od regionu. Warszawska odsłona tego dania wymaga dodatku pulpecików z mielonego mięsa i pręgi wołowej. Kluczowe dla smaku zupy w naszej wersji są starannie dobrane przyprawy, takie jak majeranek, gałka muszkatołowa, papryka i świeżo zmielony czarny pieprz, czosnek i łyżka koncentratu pomidorowego, które nadadzą daniu aromatu i koloru. Potrawa, choć wymaga sporo czasu na jej przygotowanie, smakiem wynagradza poświęcony jej czas. Flaki warszawskie to wspaniały pomysł na niedzielny rodzinny obiad. Szczególnie dobrze będą rozgrzewały w zimowe popołudnia. Najlepiej jeść ją z chlebem.