Flaki po warszawsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

84

423 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

916 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1373 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.5 kilograma

0.5 kilograma

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

40 gramów

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

40 gramów

50 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Flaki obgotuj w osolonym wrzątku, zmieniając wodę dwukrotnie. Za trzecim razem nastaw wywar dodając oczyszczone warzywa w całości, pręgę wołową, ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz. Dodaj również kostkę Knorr i gotuj powoli, do momentu, kiedy mięso zmięknie.

Flaki po warszawsku - Krok 1

Krok 2

Namocz w części rosołu bułkę. Dodaj odciśniętą do mięsa mielonego. Masę dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i połową posiekanej pietruszki. Formuj małe pulpety.

Flaki po warszawsku - Krok 2

Krok 3

Z wywaru wyjmij warzywa i mięso wołowe. Odstaw do ostygnięcia i pokrój w drobną kostkę.

Flaki po warszawsku - Krok 3

Krok 4

Dodaj wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz wyciśnięty czosnek. Gotuj jeszcze przez około 20 minut, do momentu, kiedy wszystkie smaki dobrze się połączą.

Flaki po warszawsku - Krok 4

Krok 5

Do flaków wrzuć warzywa i mięso pokrojone w kostkę. Następnie dodaj surowe pulpety i gotuj powoli, do czasu, kiedy będą gotowe.

Flaki po warszawsku - Krok 5

Krok 6

Na końcu przygotuj zasmażkę. Białą cebulę pokrój w kostkę. Smaż na maśle, aż lekko się zrumieni. Dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj. Dodaj do flaków, dobrze wymieszaj i ponownie zagotuj.

Flaki po warszawsku - Krok 6

Krok 7

Flaki podawaj z posiekaną natką pietruszki i pieczywem.

Flaki po warszawsku - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Alicja Joanna Rejda

    Alicja Joanna Rejda

    Wielka bzdura,to nie sa flaki po warszawsku, nigdy takich nie jadlam w warszawie i napewno te nie naleza do tych tradycyjnych, tak jak tradycyjny rosol tak i flaczki u nas w Warszawie musialy byc czyste a nie partolone z dodatkami, a jak flaczki to z imbirem a nie pietruszka... alescie wymyslili, moze to z jakiejs wioski receptura lub wojazy po poludniowych wloszech gdzie sa bardzo popularne takie mini pulpeciki w sosach lud jako dodatek do pewnych dan...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flaki po warszawsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Flaki po warszawskuFlaki po warszawsku

To typowa polska potrawa, z regionu Mazowsza. Podawana jest jako gęsta, aromatyczna zupa z mięsną wkładką i warzywami. Istotny jest wybór dobrego, świeżego mięsa, które jest podstawowym elementem dania. Flaki to pocięte w paski fragmenty żołądka wołowego, popularne w Polsce już od XIV w. Różnią się sposobem przygotowania w zależności od regionu. Warszawska odsłona tego dania wymaga dodatku pulpecików z mielonego mięsa i pręgi wołowej. Kluczowe dla smaku zupy w naszej wersji są starannie dobrane przyprawy, takie jak majeranek, gałka muszkatołowa, papryka i świeżo zmielony czarny pieprz, czosnek i łyżka koncentratu pomidorowego, które nadadzą daniu aromatu i koloru. Potrawa, choć wymaga sporo czasu na jej przygotowanie, smakiem wynagradza poświęcony jej czas. Flaki warszawskie to wspaniały pomysł na niedzielny rodzinny obiad. Szczególnie dobrze będą rozgrzewały w zimowe popołudnia. Najlepiej jeść ją z chlebem.