
Składniki
2 łyżeczki
1 szczypta
4 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżka
0.25 łyżeczki
1 łyżka
30 dekagramów
1 kilogram
25 dekagramów
null
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Flaki wyczyść, natrzyj solą i opłukaj. Zalej je zimną wodą, zagotuj i odcedź. Czynność tę powtórz jeszcze dwukrotnie, po czym posól i gotuj 4 godziny.
Krok 2
Włoszczyznę oczyść i umyj. Ugotuj wywar z kości i połowy włoszczyzny. Pozostałe warzywa pokrój w cienkie paski i gotuj w małej ilości wody.
Krok 3
Gdy flaki będą miękkie, ostudź je w wodzie, w której się gotowały, odcedź i pokrój w cienkie paski. Przecedź wywar z kości, włóż do niego pokrojone flaki i ugotowane osobno warzywa.
Krok 4
Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę, dodaj do flaków i zagotuj. Przypraw solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową, roztartym majerankiem i imbirem.
Krok 5
Przygotuj pulpety: łój obierz z błony i zmiel w maszynce do mięsa. W miseczce rozetrzyj jajka, bułkę tartą i łój. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosyp bułki. Dodaj natkę, pieprz i sól, dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Z masy uformuj mokrą ręką kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz je w mące i gotuj w posolonej wodzie około 5 minut. Flaki podawaj z pulpetami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej