Flaki po polsku z pulpetami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Flaki po polsku z pulpetami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

1 szczypta

4 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżka

0.25 łyżeczki

1 łyżka

30 dekagramów

1 kilogram

25 dekagramów

null

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Flaki wyczyść, natrzyj solą i opłukaj. Zalej je zimną wodą, zagotuj i odcedź. Czynność tę powtórz jeszcze dwukrotnie, po czym posól i gotuj 4 godziny.

Krok 2

Włoszczyznę oczyść i umyj. Ugotuj wywar z kości i połowy włoszczyzny. Pozostałe warzywa pokrój w cienkie paski i gotuj w małej ilości wody.

Krok 3

Gdy flaki będą miękkie, ostudź je w wodzie, w której się gotowały, odcedź i pokrój w cienkie paski. Przecedź wywar z kości, włóż do niego pokrojone flaki i ugotowane osobno warzywa.

Krok 4

Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę, dodaj do flaków i zagotuj. Przypraw solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową, roztartym majerankiem i imbirem.

Krok 5

Przygotuj pulpety: łój obierz z błony i zmiel w maszynce do mięsa. W miseczce rozetrzyj jajka, bułkę tartą i łój. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosyp bułki. Dodaj natkę, pieprz i sól, dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Z masy uformuj mokrą ręką kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz je w mące i gotuj w posolonej wodzie około 5 minut. Flaki podawaj z pulpetami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej