Flaki po polsku z pulpetami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Flaki po polsku z pulpetami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

1 szczypta

4 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżka

0.25 łyżeczki

1 łyżka

30 dekagramów

1 kilogram

25 dekagramów

null

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Flaki wyczyść, natrzyj solą i opłukaj. Zalej je zimną wodą, zagotuj i odcedź. Czynność tę powtórz jeszcze dwukrotnie, po czym posól i gotuj 4 godziny.

Krok 2

Włoszczyznę oczyść i umyj. Ugotuj wywar z kości i połowy włoszczyzny. Pozostałe warzywa pokrój w cienkie paski i gotuj w małej ilości wody.

Krok 3

Gdy flaki będą miękkie, ostudź je w wodzie, w której się gotowały, odcedź i pokrój w cienkie paski. Przecedź wywar z kości, włóż do niego pokrojone flaki i ugotowane osobno warzywa.

Krok 4

Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę, dodaj do flaków i zagotuj. Przypraw solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową, roztartym majerankiem i imbirem.

Krok 5

Przygotuj pulpety: łój obierz z błony i zmiel w maszynce do mięsa. W miseczce rozetrzyj jajka, bułkę tartą i łój. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosyp bułki. Dodaj natkę, pieprz i sól, dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Z masy uformuj mokrą ręką kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz je w mące i gotuj w posolonej wodzie około 5 minut. Flaki podawaj z pulpetami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej