Flaki po polsku z pulpetami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Flaki po polsku z pulpetami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

1 szczypta

4 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżka

0.25 łyżeczki

1 łyżka

30 dekagramów

1 kilogram

25 dekagramów

null

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Flaki wyczyść, natrzyj solą i opłukaj. Zalej je zimną wodą, zagotuj i odcedź. Czynność tę powtórz jeszcze dwukrotnie, po czym posól i gotuj 4 godziny.

Krok 2

Włoszczyznę oczyść i umyj. Ugotuj wywar z kości i połowy włoszczyzny. Pozostałe warzywa pokrój w cienkie paski i gotuj w małej ilości wody.

Krok 3

Gdy flaki będą miękkie, ostudź je w wodzie, w której się gotowały, odcedź i pokrój w cienkie paski. Przecedź wywar z kości, włóż do niego pokrojone flaki i ugotowane osobno warzywa.

Krok 4

Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę, dodaj do flaków i zagotuj. Przypraw solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową, roztartym majerankiem i imbirem.

Krok 5

Przygotuj pulpety: łój obierz z błony i zmiel w maszynce do mięsa. W miseczce rozetrzyj jajka, bułkę tartą i łój. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosyp bułki. Dodaj natkę, pieprz i sól, dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Z masy uformuj mokrą ręką kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz je w mące i gotuj w posolonej wodzie około 5 minut. Flaki podawaj z pulpetami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej