Flaki po polsku z pulpetami

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

1 szczypta

4 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżka

0.25 łyżeczki

1 łyżka

30 dekagramów

1 kilogram

25 dekagramów

null

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Flaki wyczyść, natrzyj solą i opłukaj. Zalej je zimną wodą, zagotuj i odcedź. Czynność tę powtórz jeszcze dwukrotnie, po czym posól i gotuj 4 godziny.

Krok 2

Włoszczyznę oczyść i umyj. Ugotuj wywar z kości i połowy włoszczyzny. Pozostałe warzywa pokrój w cienkie paski i gotuj w małej ilości wody.

Krok 3

Gdy flaki będą miękkie, ostudź je w wodzie, w której się gotowały, odcedź i pokrój w cienkie paski. Przecedź wywar z kości, włóż do niego pokrojone flaki i ugotowane osobno warzywa.

Krok 4

Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę, dodaj do flaków i zagotuj. Przypraw solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową, roztartym majerankiem i imbirem.

Krok 5

Przygotuj pulpety: łój obierz z błony i zmiel w maszynce do mięsa. W miseczce rozetrzyj jajka, bułkę tartą i łój. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosyp bułki. Dodaj natkę, pieprz i sól, dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Z masy uformuj mokrą ręką kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz je w mące i gotuj w posolonej wodzie około 5 minut. Flaki podawaj z pulpetami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flaki po polsku z pulpetami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej