Czym zagęścić flaki? Jak to zrobić?
Niezwykle aromatyczne flaczki to jedna z najpopularniejszych zup wywodzących się z tradycyjnej kuchni polskiej. Miękkie, delikatne kawałki mięsa i jarzyn z dodatkiem intensywnych przypraw nie tylko doskonale rozgrzewają, ale i dodają energii. Jak zrobić to pysze danie? Czym zagęścić flaki, jeśli wyjdą zbyt rzadkie?
Flaki – co to za potrawa?
Wyjątkowy smak flaków był znany i doceniany na ziemiach polskich już w XIV wieku. Podobno król Władysław Jagiełło szczególnie przepadał za tym charakterystycznym pod względem aromatu daniem, być może dlatego stały się jedną z ważniejszych zup tradycyjnej kuchni polskiej. Walory smakowe flaczków pokochali również i inni Europejczycy. Treściwa potrawa z kawałkami mięsa i warzyw jest znana wśród wielu narodów np. w Czechach, Austrii, Francji, we Włoszech, a nawet w niektórych krajach azjatyckich.
Czym tak naprawdę są flaczki? Przede wszystkim podstawą dania są fragmenty żołądków wołowych, które po dokładnym oczyszczeniu i pokrojeniu w cienkie paseczki muszą zostać kilkukrotnie obgotowane w osolonej wodzie. W skład potrawy wchodzi także bulion (najlepiej wołowy lub mieszany), włoszczyzna oraz liczne przyprawy, wśród których dominuje majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Przygotowując to smaczne danie warto również wiedzieć czym zagęścić flaki, by zupa nie straciła swojego charakterystycznego smaku.
Czym zagęścić flaki?
Każda kuchnia, w której można znaleźć przepis na zupę z żołądkami ma swój własny sposób na to, jak zagęścić flaki wołowe, wieprzowe czy pochodzące od zwierząt jeleniowatych (daniel, łoś, jeleń). W wersji na flaczki w stylu orientalnym sprawdzonym zagęstnikiem potrawy jest pasta miso lub mieszanka śmietany i drobno tartego parmezanu. W polskiej wersji flaczków również można użyć śmietany, jednak warto pamiętać, by nie przesadzić z jej ilością, ponieważ zupa nie tylko zrobi się niemal biała, ale straci swoją charakterystyczną ostrość. Jeśli potrawa ma być tylko nieznacznie zagęszczona warto wybrać z niej trochę warzyw, zmiksować na gładki krem, a następnie rozpuścić w potrawie. Jakie są inne sposoby na to czym zagęścić flaczki, by nie stały się zbyt łagodne?
Jak zagęścić flaki bułką tartą?
Nie macie pomysłu na to jak zagęścić flaki? Bułka tarta może przyjść z pomocą! Pod koniec gotowania potrawy, kiedy mięso i wszystkie pozostałe składniki nabiorą miękkości, wystarczy do zupy dosypać trochę mocno rozdrobnionej bułki tartej. Pod wpływem wilgoci cząstki bułki zaczną pęcznieć, nadając potrawie większej gęstości, dzięki czemu flaczki nie stracą smaku, a równocześnie staną się bardziej treściwe. Zagęszczając potrawę tym najprostszym chyba sposobem, warto dodawać bułkę tartą po trochu, dzięki czemu zupa nie stanie się zbyt gęsta i zachowa swoje walory smakowe. W taki sposób można zagęścić zarówno tradycyjne flaczki wołowe, jak i wersje wegańskie oparte na różnorodnych grzybach.
Wśród licznych przepisów na flaki można znaleźć jeszcze jeden dość ciekawy sposób na zagęszczenie zupy, a mianowicie za pomocą pieczywa. Bułkę (najlepiej czerstwą) należy namoczyć w mleku, odcisnąć, a następnie utrzeć z masłem na gładką masę i wymieszać z potrawą. W taki sposób zagęszcza się np. pyszne flaczki po zamojsku z dodatkiem świeżych warzyw i szczypty aromatycznej gałki muszkatołowej.
Jak zagęścić flaki mąką?
Flaczki z powodzeniem można także zagęścić mąką pszenną starannie rozpuszczoną w wodzie lub niewielkiej ilości śmietany. Jednak najlepszym i najczęściej stosowanym sposobem na nadanie zupie większej treściwości jest użycie klasycznej zasmażki. Jak ją przygotować? W rondelku lub na niewielkiej patelni wystarczy rozpuścić trochę masła. Gdy tłuszcz nabierze temperatury, należy dodać niewielką ilość mąki i mieszać do uzyskania złocistego koloru. Nie wolno przypalić lub za bardzo spiec składników, ponieważ dodane do potrawy całkowicie zdominują smak mięsa i przypraw znajdujących się w zupie. Tak przygotowaną zasmażkę dodaje się do gotowych flaków, miesza i pozostawia na chwilę do przegryzienia. W ten sposób można zagęścić nie tyko potrawę w wersji tradycyjnej, ale także pyszne wegetariańskie flaczki grzybowe, przyrządzane z boczniaków. Smacznego!
Komentarze (0)