Flaki po zamojsku - wołowe: przepis | Przepisy.pl pixel

Flaki po zamojsku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
49 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

0.5 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Flaki włóż do garnka z gotującą się wodą i gotuj 5 min, następnie odcedź. Czynność tą powtórz do momentu, aż pozbędziesz się charakterystycznego dla flaków zapachu.

Flaki po zamojsku - Krok 1

Krok 2

W garnku zagotuj wodę i wrzuć kostkę bulionu Knorr i obgotowane flaki. Gotuj 4 godziny.

Flaki po zamojsku - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie obierz warzywa i pokrój je w drobne paseczki i dodaj je do flaków ok. 30 min przed końcem gotowania.

Flaki po zamojsku - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, majeranek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj, dodaj ok. szklankę wywaru z flaków. Całość energicznie wymieszaj i gotową zasmażkę dodaj do garnka z flakami. Gotowe flaki podawaj z chlebkiem.

Flaki po zamojsku - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Gdzie szalotka?

    Gdzie szalotka? , 04.10.2025

    Gdzie szalotka się zgubiła

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Gosia

    Gosia , 10.04.2025

    Odkąd odkryłam ten przepis zawsze gotuje flaki wg niego. Przepychota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela

    Ela , 22.12.2024

    Do tej pory mój najlepszy przepis! Dziękuję. Flaki wychodzą wyśmienite! Troszkę zmodyfikowałam po swojemu, dodając żeberka trójkąty (mięsne) po trzykrotnym zagotowaniu flaczków. Żeberka gotowały się z flaczkami 3h. Reszta wg przepisu. Polecam, palce lizać!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flaki po zamojsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flaki po zamojsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flaki po zamojsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flaki po zamojsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flaki po zamojsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flaki po zamojsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flaki po zamojsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flaki po zamojsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Flaki po zamojskuFlaki po zamojsku

Rozgrzewające flaczki można przyrządzać na wiele sposobów – po warszawsku, cieszyńsku czy zamojsku. Poświęćmy chwilę właśnie na ten ostatni przepis. Powrót do domu w mroźne popołudnie od razu staje się bardziej przyjemny, kiedy czeka na ciebie talerz gorącej zupy. Na co zwrócić uwagę, jeśli do przygotowania wybierzesz przepis na flaki po zamojsku? Zadbaj o odpowiednią, klarowną konsystencję bulionu i dobór pasujących przypraw.

Dla kogo?

Ci, którzy wolą po posiłku odpocząć, zamiast stać przy zlewie, pokochają flaki wołowe po zamojsku. Przepis przewiduje do przygotowania tylko jeden garnek – w sam raz dla kuchennych czyściochów. Polecamy do także tym, którzy spontanicznie decydują o tym, co będą jeść. Flaki można zamrozić lub zawekować – gdy najdzie cię na nie ochota, po prostu wyjmij je ze spiżarki!

Na jaką okazję?

Flaki po zamojsku podaje się na wszelkie imprezy rodzinne i celebracje – od urodzinowego obiadu po pierwsze danie na hucznym weselu. Nie potrzeba jednak wielkiej okazji, żeby je zjeść – flaczki mogą stać się częścią twojego codziennego menu na obiad. Sprawią, że uczucie sytości nie opuści cię do kolejnego posiłku.

Czy wiesz, że?

Istnieje Światowy Dzień Flaków – obchodzimy go 24 października. Przyznaj, że to odpowiedni dzień na talerz zupy pachnącej przyprawami. A więc świętujmy!

Dla urozmaicenia:

Eksperymentuj z przyprawami, a w celu wzmocnienia doznań rozgrzewających dodaj jalapeño lub chili do flaków po zamojsku. Przepis nabierze jeszcze więcej smaku, gdy przyprawisz zupę odrobiną startego imbiru. Rozgrzeje on organizm i wspomoże twoją odporność. Wprowadź więc 1 gram suszonego imbiru do swojej codziennej zbilansowanej diety.