
Składniki
0.5 kilograma
3 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
3 łyżki
2 łyżki
0.5 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Flaki włóż do garnka z gotującą się wodą i gotuj 5 min, następnie odcedź. Czynność tą powtórz do momentu, aż pozbędziesz się charakterystycznego dla flaków zapachu.

Krok 2
W garnku zagotuj wodę i wrzuć kostkę bulionu Knorr i obgotowane flaki. Gotuj 4 godziny.

Krok 3
W międzyczasie obierz warzywa i pokrój je w drobne paseczki i dodaj je do flaków ok. 30 min przed końcem gotowania.

Krok 4
Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, majeranek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj, dodaj ok. szklankę wywaru z flaków. Całość energicznie wymieszaj i gotową zasmażkę dodaj do garnka z flakami. Gotowe flaki podawaj z chlebkiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Flaki po zamojsku
Rozgrzewające flaczki można przyrządzać na wiele sposobów – po warszawsku, cieszyńsku czy zamojsku. Poświęćmy chwilę właśnie na ten ostatni przepis. Powrót do domu w mroźne popołudnie od razu staje się bardziej przyjemny, kiedy czeka na ciebie talerz gorącej zupy. Na co zwrócić uwagę, jeśli do przygotowania wybierzesz przepis na flaki po zamojsku? Zadbaj o odpowiednią, klarowną konsystencję bulionu i dobór pasujących przypraw.
Dla kogo?
Ci, którzy wolą po posiłku odpocząć, zamiast stać przy zlewie, pokochają flaki wołowe po zamojsku. Przepis przewiduje do przygotowania tylko jeden garnek – w sam raz dla kuchennych czyściochów. Polecamy do także tym, którzy spontanicznie decydują o tym, co będą jeść. Flaki można zamrozić lub zawekować – gdy najdzie cię na nie ochota, po prostu wyjmij je ze spiżarki!
Na jaką okazję?
Flaki po zamojsku podaje się na wszelkie imprezy rodzinne i celebracje – od urodzinowego obiadu po pierwsze danie na hucznym weselu. Nie potrzeba jednak wielkiej okazji, żeby je zjeść – flaczki mogą stać się częścią twojego codziennego menu na obiad. Sprawią, że uczucie sytości nie opuści cię do kolejnego posiłku.
Czy wiesz, że?
Istnieje Światowy Dzień Flaków – obchodzimy go 24 października. Przyznaj, że to odpowiedni dzień na talerz zupy pachnącej przyprawami. A więc świętujmy!
Dla urozmaicenia:
Eksperymentuj z przyprawami, a w celu wzmocnienia doznań rozgrzewających dodaj jalapeño lub chili do flaków po zamojsku. Przepis nabierze jeszcze więcej smaku, gdy przyprawisz zupę odrobiną startego imbiru. Rozgrzeje on organizm i wspomoże twoją odporność. Wprowadź więc 1 gram suszonego imbiru do swojej codziennej zbilansowanej diety.