Leczo to węgierskie danie jednogarnkowe, którego przygotowanie nie wymaga godzin spędzonych w kuchni. Występuje w tak wielu odmianach, że każdy znajdzie swój ulubiony wariant. Jak ugotować leczo? O tym przeczytasz w naszym poradniku.

Jak ugotować leczo mięsne?

Klasyczne leczo węgierskie składa się z podsmażonych na tłuszczu i duszonych warzyw. Wśród nich powinny znaleźć się kawałki świeżych pomidorów, różnokolorowe papryki oraz cebula. Danie to doprawia się zwykle sproszkowaną papryką – w zależności od preferencji może być słodka lub pikantna. W wielu odmianach do leczo dodaje się również różnego rodzaju mięsa. Zastanawiasz się, jak ugotować leczo mięsne? Nic prostszego. Przygotuj np. węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem. Do jego przyrządzenia użyjesz dowolnego rodzaju kiełbasy. Pokrój ją w plasterki, a składniki warzywne w kostkę podobnych rozmiarów. Całość duś pod przykryciem. Ciekawym sposobem na prosty i jednocześnie smaczny obiad może okazać się również leczo z mielonym mięsem drobiowym. Smak kurczaka świetnie podkreśli czosnek oraz suszony tymianek. Wybrane danie podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, jego składniki powinny być bowiem miękkie, ale nierozgotowane.

Jak ugotować leczo warzywne?

Opisywaną potrawę przyrządzisz również bez dodatku mięsa. Jak ugotować leczo warzywne? Przygotowanie takiego wariantu tej popularnej potrawy jest wyjątkowo łatwe. Wystarczy, że mięso zastąpisz grzybami. Jesienią wybierz świeże borowiki, poza sezonem pieczarki. Pokrój je, wraz z cebulą i papryką, w cienkie paski i podsmaż na rozgrzanym oleju. Smak tak przygotowanego dania świetnie przełamie dodatek ananasa – sprawdzi się zarówno konserwowy, jak i świeży. Wszystkie składniki duś pod przykryciem do momentu, w którym warzywa osiągną odpowiednią miękkość. Gotową potrawę serwuj z dowolnymi dodatkami – dobrym wyborem będzie makaron (wypróbuj ten o kształcie rurek lub kokardek), ugotowany na sypko ryż czy chrupiąca bagietka francuska. Z kolei do dekoracji wykorzystaj listki świeżych ziół, np. natki pietruszki. Koniecznie sprawdź prosty przepis na warzywne leczo z grzybami.

Jeśli szukasz sposobu na proste w przygotowaniu i smaczne danie, to leczo będzie świetnym wyborem. Przygotuj je w wersji, którą najbardziej lubisz: pikantnej, z ząbkami czosnku i papryczką chili lub łagodnej, z dużą ilością ziół, takich jak tymianek, majeranek czy cząber. Nie bój się kulinarnych eksperymentów, łącz ze sobą różne składniki, osiągając coraz to nowsze wersje tej popularnej potrawy.