Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Cukinia faszerowana

Cukinia świetnie nadaje się do faszerowania. Wystarczy przekroić ją na pół i wydrążyć, a dzięki miękkim gniazdom nasiennym jest to bardzo proste. Piecze się ją szybko, jej miąższ staje się delikatny, a jędrna skórka nie pęka i utrzymuje całość we właściwym kształcie. Warto najpierw podpiec same warzywa, a dopiero później nadziać je i upiec razem z farszem. Dzięki temu cukinie zmiękną bez ryzyka, że nadzienie przypiecze się zbyt mocno. Jeśli jednak dodatki podsmażysz wcześniej, jak w przepisie na cukinię faszerowaną indykiem, nie musisz piec dania dwuetapowo.

Zapiekanki z cukinii

Jeśli lubisz pieczone cukinie, ale jednocześnie wolisz rozwiązania szybsze niż faszerowanie warzyw, sporo czasu zaoszczędzisz, zapiekając ich plastry razem z wybranymi dodatkami. W najprostszej wersji sprawdzi się cukinia zapiekana z serem, z jajeczno-śmietanowym sosem, oraz doprawiona aromatycznymi ziołami: tymiankiem i estragonem. Zapiekanka w takiej formie będzie nie tylko samodzielnym daniem, ale także wybornym dodatkiem do mięs. Co zrobić z cukinii, by urozmaicić jej smak? Dodaj do zapiekanki pomidory – z puszki lub suszone, a także mielone mięso albo ziemniaki.

Placki

Placuszki z cukinii to smaczna alternatywa dla placków ziemniaczanych i jeden z najprostszych sposobów na to, co zrobić z cukinii. Przygotowuje się je podobnie: należy zetrzeć na tarce cukinię, dodać cebulę, jajka i mąkę, aby powstała dość gęsta masa. Następnie za pomocą łyżki nakładaj ją na rozgrzaną patelnię, smaż na złoty kolor i podawaj. Z czym? Bardzo dobrze będą pasować dipy i sosy, np. czosnkowy, jogurtowy albo koperkowy. Jeśli serwujesz je na obiad, w takim zestawieniu będą odpowiednie do kurczaka lub białych ryb.

Co zrobić z surowej cukinii?

Cukinia jadana jest pieczona, smażona, grillowana, ale nadaje się też do jedzenia na surowo. Dodatkowo, można przyrządzić z niej ciekawe i kolorowe dania, takie jak spaghetti z cukinii, marchewki z sosem pomidorowym i suszonymi pomidorami. Warzywa pokrój metodą julienne, czyli na długie, cienkie paski. Żeby były bardziej elastyczne, sparz je krótko w wodzie, ale jeśli chcesz, aby cukinia pozostała chrupiąca, pomiń tę czynność.

To oczywiście nie wszystkie odpowiedzi na pytanie co zrobić z cukinii. Będzie ona wyśmienitym składnikiem zup kremów, sałatek, roladek czy pasztetów warzywnych. Znajdź swój ulubiony przepis!