
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
200 gramów
8 sztuk
5 sztuk
2 sztuki
3 łyżki
200 gramów
1 sztuka
4 łyżki
2 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę 2x2 cm, pieczarki pokrój w ósemki, pomidory w paseczki a szalotkę posiekaj. Zawartość opakowania Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml wody.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięso, szalotkę oraz pieczarki. Dodaj pomidory a następnie wlej przygotowaną śmietanę. Całość zagotuj, następnie lekko wystudź, wbij jajko i wymieszaj.

Krok 3
Umyte i osuszone cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż ich środki w taki sposób, aby powstały „łódeczki”.

Krok 4
Cukinie napełnij przygotowanym farszem, posyp serem i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i zapiekaj 15 minut. Gotowe cukinie wyjmij z piekarnika, posyp po wierzchu kiełkami i podawaj.


Dobra rada:
Cukinie możesz podać z jogurtowym dipem z czosnkiem – wymieszaj gęsty naturalny jogurt typu greckiego z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i posiekaną natką i gotowe!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia faszerowana indykiem
Pieczona cukinia z farszem z indyka i pieczarkami to doskonała alternatywa dla klasycznych zapiekanek. Aby przygotować nadzienie, wystarczy podsmażyć cebulę, mięso i pieczarki, następnie wlać śmietanę i zagotować. Kiedy składniki lekko przestygną, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Przyrządzonym w ten sposób farszem napełniaj przekrojone i wydrążone warzywa, posyp je startym serem (np. parmezanem) i piecz przez kilkanaście minut w nagrzanym do 190° C piekarniku. Pamiętaj, że idealnym dodatkiem do pieczonej cukinii będzie dip czosnkowy – naturalny jogurt wymieszaj z sosem sałatkowym czosnkowym Knorr, ogórkiem, sokiem z cytryny i miętą – gotowe! Smak faszerowanej cukinii możesz ewentualnie podkreślić różnymi przyprawami, m.in. kurkumą, ostrą i słodką papryką lub kminem rzymskim. Jeśli natomiast lubisz pikantny smak potraw, dodaj nieco papryki pepperoni. Faszerowaną cukinię z indykiem i pieczarkami podawaj solo lub posypaną posiekanymi świeżymi ziołami. Serwuj tę uniwersalną przekąskę na wiele okazji.