Cukinia faszerowana indykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

809 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1569 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1483 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

200 gramów

8 sztuk

5 sztuk

2 sztuki

3 łyżki

200 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę 2x2 cm, pieczarki pokrój w ósemki, pomidory w paseczki a szalotkę posiekaj. Zawartość opakowania Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml wody.

Cukinia faszerowana indykiem - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięso, szalotkę oraz pieczarki. Dodaj pomidory a następnie wlej przygotowaną śmietanę. Całość zagotuj, następnie lekko wystudź, wbij jajko i wymieszaj.

Cukinia faszerowana indykiem - Krok 2

Krok 3

Umyte i osuszone cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż ich środki w taki sposób, aby powstały „łódeczki”.

Cukinia faszerowana indykiem - Krok 3

Krok 4

Cukinie napełnij przygotowanym farszem, posyp serem i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i zapiekaj 15 minut. Gotowe cukinie wyjmij z piekarnika, posyp po wierzchu kiełkami i podawaj.

Cukinia faszerowana indykiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Cukinie możesz podać z jogurtowym dipem z czosnkiem – wymieszaj gęsty naturalny jogurt typu greckiego z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i posiekaną natką i gotowe!

5

Opinie o przepisie

  • Danuta  Barańska

    Danuta Barańska , 09.07.2018

    Tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pogorzały

    Katarzyna Pogorzały , 22.11.2016

    smaczne i zdrowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pogorzały

    Katarzyna Pogorzały , 22.11.2016

    smaczne i tanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 21barwinka 21barwinka

    21barwinka 21barwinka , 22.11.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 22.11.2016

    Pyszota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia faszerowana indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia faszerowana indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia faszerowana indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia faszerowana indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia faszerowana indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia faszerowana indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia faszerowana indykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia faszerowana indykiemCukinia faszerowana indykiem

Pieczona cukinia z farszem z indyka i pieczarkami to doskonała alternatywa dla klasycznych zapiekanek. Aby przygotować nadzienie, wystarczy podsmażyć cebulę, mięso i pieczarki, następnie wlać śmietanę i zagotować. Kiedy składniki lekko przestygną, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Przyrządzonym w ten sposób farszem napełniaj przekrojone i wydrążone warzywa, posyp je startym serem (np. parmezanem) i piecz przez kilkanaście minut w nagrzanym do 190° C piekarniku. Pamiętaj, że idealnym dodatkiem do pieczonej cukinii będzie dip czosnkowy – naturalny jogurt wymieszaj z sosem sałatkowym czosnkowym Knorr, ogórkiem, sokiem z cytryny i miętą – gotowe! Smak faszerowanej cukinii możesz ewentualnie podkreślić różnymi przyprawami, m.in. kurkumą, ostrą i słodką papryką lub kminem rzymskim. Jeśli natomiast lubisz pikantny smak potraw, dodaj nieco papryki pepperoni. Faszerowaną cukinię z indykiem i pieczarkami podawaj solo lub posypaną posiekanymi świeżymi ziołami. Serwuj tę uniwersalną przekąskę na wiele okazji.