
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
200 gramów
8 sztuk
5 sztuk
2 sztuki
3 łyżki
200 gramów
1 sztuka
4 łyżki
2 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę 2x2 cm, pieczarki pokrój w ósemki, pomidory w paseczki a szalotkę posiekaj. Zawartość opakowania Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml wody.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięso, szalotkę oraz pieczarki. Dodaj pomidory a następnie wlej przygotowaną śmietanę. Całość zagotuj, następnie lekko wystudź, wbij jajko i wymieszaj.

Krok 3
Umyte i osuszone cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż ich środki w taki sposób, aby powstały „łódeczki”.

Krok 4
Cukinie napełnij przygotowanym farszem, posyp serem i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i zapiekaj 15 minut. Gotowe cukinie wyjmij z piekarnika, posyp po wierzchu kiełkami i podawaj.


Dobra rada:
Cukinie możesz podać z jogurtowym dipem z czosnkiem – wymieszaj gęsty naturalny jogurt typu greckiego z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i posiekaną natką i gotowe!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia faszerowana indykiem
Pieczona cukinia z farszem z indyka i pieczarkami to doskonała alternatywa dla klasycznych zapiekanek. Aby przygotować nadzienie, wystarczy podsmażyć cebulę, mięso i pieczarki, następnie wlać śmietanę i zagotować. Kiedy składniki lekko przestygną, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Przyrządzonym w ten sposób farszem napełniaj przekrojone i wydrążone warzywa, posyp je startym serem (np. parmezanem) i piecz przez kilkanaście minut w nagrzanym do 190° C piekarniku. Pamiętaj, że idealnym dodatkiem do pieczonej cukinii będzie dip czosnkowy – naturalny jogurt wymieszaj z sosem sałatkowym czosnkowym Knorr, ogórkiem, sokiem z cytryny i miętą – gotowe! Smak faszerowanej cukinii możesz ewentualnie podkreślić różnymi przyprawami, m.in. kurkumą, ostrą i słodką papryką lub kminem rzymskim. Jeśli natomiast lubisz pikantny smak potraw, dodaj nieco papryki pepperoni. Faszerowaną cukinię z indykiem i pieczarkami podawaj solo lub posypaną posiekanymi świeżymi ziołami. Serwuj tę uniwersalną przekąskę na wiele okazji.



































