Kotleciki panierowane w płatkach owsianych

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

730 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

313 osób wydrukowało

Pobierz pdf

639 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

200 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

600 gramów

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni na kilku łyżkach oleju podsmaż pokrojone w plastry grzyby, dodaj kremowy, pieczarkowy sos przygotowany z fixu rozmieszanego z 200 ml śmietany. Całość zagotuj, dodaj serek topiony. Mieszaj aż ser się rozpuści. Masa powinna być gęsta i kremowa. Przelej ją na płaską tackę wyłożona pergaminem, ostudź a następnie zamroź. Zamrożona masę pokrój w kwadraty 3 cm na 3 cm .

Kotleciki panierowane w płatkach owsianych - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka pokrój w plastry pod skosem ułóż na foli i rozbij dokładnie młotkiem na cienkie płaty. Mięso oprósz przyprawą do mięsa.

Kotleciki panierowane w płatkach owsianych - Krok 2

Krok 3

Na płaty mięsa ułóż pokrojony farsz. Krawędzie kurczaka zawiń do środka tworząc kwadratowe kotleciki. Kotleciki panieruj w mące, jajku a następnie w bułce tartej pomieszanej z płatkami. Gotowe kotleciki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Kotleciki panierowane w płatkach owsianych - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby nadać kotecikom dekoracyjny wygląda, na każdym zawiąż lekko sparzony szczypiorek imitując wstążkę. Gotowe kotleciki podawaj z surówką.

4

Opinie o przepisie

  • Ewa Gregoraszczuk

    Ewa Gregoraszczuk, 19.03.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radek GUTORSKI

    Radek GUTORSKI, 23.01.2020

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja  Pych

    Alicja Pych , 25.03.2019

    Pyszne, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Natalia

    Natalia Natalia, 22.11.2018

    Świetne przepisy , z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki panierowane w płatkach owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki panierowane w płatkach owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki panierowane w płatkach owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki panierowane w płatkach owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki panierowane w płatkach owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki panierowane w płatkach owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki panierowane w płatkach owsianych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej