Siekane kotlety

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 pęczek

3 łyżki

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki, kurczaka pokrój w drobną kostkę, ziemniaka obierz zetrzyj na tarce na grubych oczkach, wszystkie składniki umieść w miejsce. Dodaj majonez jajko przyprawy bułkę tartą, wszystko razem dokładnie wymieszaj. Jeśli masa okaże się zbyt wodnista dodaj więcej bułki.

 Siekane kotlety - Krok 1

Krok 2

Z masy uformuj kotleciki.

 Siekane kotlety - Krok 2

Krok 3

Na patelni z rozgrzanym tłuszczem nakładaj kotlety smaż je z obu stron na złoty kolor. Na sam koniec kotlety przykryj pokrywką i smaż tak jeszcze około 30 sekund aby kotlety nie były surowe w środku. Gotowe kotleciki podawaj z porcją ulubionej surówki.

 Siekane kotlety - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać łyżkę ziarna sezamu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Siekane kotlety Siekane kotlety

Trudno znaleźć osobę, szczególnie w Polsce, która nie słyszała o kotletach. Tradycyjnie kojarzą się one z niedzielnym obiadem, podczas którego podawane są w towarzystwie ziemniaków i zasmażanej kapusty. Dziś proponujemy wam inną wersję tego dania. Mięsem, z którego przygotujemy kotlety, będzie pierś z kurczaka. To propozycja dla miłośników drobiowych potraw, które charakteryzuje bogaty smak i aromat. Siekane kotlety mają jeszcze jedną zaletę – są proste i szybkie w przygotowaniu! Zapraszamy na klasyczny polski obiad w nowoczesnej odsłonie.

Dla kogo?

Przepis na siekane kotlety to idealna propozycja dla miłośników różnorodności w kuchni, którzy poszukują inspiracji na pyszny domowy obiad.

Na jaką okazję?

Siekane kotlety sprawdzą się przede wszystkim w porze obiadowej! To doskonały pomysł na niedzielny rodzinny lunch.

Czy wiesz, że?

Jedną z najpopularniejszych wersji tego dania spotykaną w kuchni polskiej są kotlety schabowe. Ich tradycja sięga XIX wieku. Najlepszy smak potrawy uzyskuje się poprzez smażenie mięsa na smalcu.

Dla urozmaicenia:

Do farszu idealnie pasuje sezam. Wystarczy łyżka, aby kotlety zyskały oryginalny smak.