Składniki
300 gramów
2 łyżki
1 sztuka
50 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 pęczek
3 łyżki
60 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj natkę pietruszki, kurczaka pokrój w drobną kostkę, ziemniaka obierz zetrzyj na tarce na grubych oczkach, wszystkie składniki umieść w miejsce. Dodaj majonez jajko przyprawy bułkę tartą, wszystko razem dokładnie wymieszaj. Jeśli masa okaże się zbyt wodnista dodaj więcej bułki.
Krok 2
Z masy uformuj kotleciki.
Krok 3
Na patelni z rozgrzanym tłuszczem nakładaj kotlety smaż je z obu stron na złoty kolor. Na sam koniec kotlety przykryj pokrywką i smaż tak jeszcze około 30 sekund aby kotlety nie były surowe w środku. Gotowe kotleciki podawaj z porcją ulubionej surówki.
Dobra rada:
Do farszu możesz dodać łyżkę ziarna sezamu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Siekane kotlety
Trudno znaleźć osobę, szczególnie w Polsce, która nie słyszała o kotletach. Tradycyjnie kojarzą się one z niedzielnym obiadem, podczas którego podawane są w towarzystwie ziemniaków i zasmażanej kapusty. Dziś proponujemy wam inną wersję tego dania. Mięsem, z którego przygotujemy kotlety, będzie pierś z kurczaka. To propozycja dla miłośników drobiowych potraw, które charakteryzuje bogaty smak i aromat. Siekane kotlety mają jeszcze jedną zaletę – są proste i szybkie w przygotowaniu! Zapraszamy na klasyczny polski obiad w nowoczesnej odsłonie.
Dla kogo?
Przepis na siekane kotlety to idealna propozycja dla miłośników różnorodności w kuchni, którzy poszukują inspiracji na pyszny domowy obiad.
Na jaką okazję?
Siekane kotlety sprawdzą się przede wszystkim w porze obiadowej! To doskonały pomysł na niedzielny rodzinny lunch.
Czy wiesz, że?
Jedną z najpopularniejszych wersji tego dania spotykaną w kuchni polskiej są kotlety schabowe. Ich tradycja sięga XIX wieku. Najlepszy smak potrawy uzyskuje się poprzez smażenie mięsa na smalcu.
Dla urozmaicenia:
Do farszu idealnie pasuje sezam. Wystarczy łyżka, aby kotlety zyskały oryginalny smak.