Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
46 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

600 gramów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę i bakłażany przekrój po długości na cztery części.

Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką - Krok 1

Krok 2

Umyte i osuszone mięso z kurczaka umieść w misce, dodaj paprykę i bakłażany. Wszystko razem, dokładnie oprósz przyprawą do mięs Knorr z czosnkiem, wymieszaj. Składniki rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką - Krok 2

Krok 3

Piecz pod przykryciem w rozgrzanym do 180*C piekarniku przez 50- 60 minut tak aby kurczak uzyskał złotą barwę, chrupiąca skórkę i był delikatny i soczysty w środku.

Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe danie obficie oprósz natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną paprykąPieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką

Kurczak, którego Polacy uwielbiają i często wykorzystują w kuchni, cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Przykładem są dania bliskowschodnie, w których bez trudu znajdziecie pozycje przygotowane z mięsa drobiowego. Przykładem nietuzinkowego połączenia składników jest danie, które chcemy wam dziś zaproponować, czyli pieczone uda z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką.

Dla kogo?

Pieczone uda z kurczaka przypadną do gustu smakoszom kuchni prostej i szybkiej, a jednocześnie smacznej.

Na jaką okazję?

Danie możecie wykorzystać zawsze – jest pomysłem na urozmaicenie codziennego jadłospisu, ale także świetnie sprawdzi się podczas domowej imprezy czy kolacji w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Bakłażan niejedno ma imię. Często nazywany jest oberżyną, choć jego prawidłową nazwą botaniczną jest psianka podłużna.

Dla urozmaicenia:

Smaku i koloru pieczonym udom z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką nada posiekana natka pietruszki, którą należy obficie posypać przyrządzone danie.