Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

40 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

600 gramów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę i bakłażany przekrój po długości na cztery części.

Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką - Krok 1

Krok 2

Umyte i osuszone mięso z kurczaka umieść w misce, dodaj paprykę i bakłażany. Wszystko razem, dokładnie oprósz przyprawą do mięs Knorr z czosnkiem, wymieszaj. Składniki rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką - Krok 2

Krok 3

Piecz pod przykryciem w rozgrzanym do 180*C piekarniku przez 50- 60 minut tak aby kurczak uzyskał złotą barwę, chrupiąca skórkę i był delikatny i soczysty w środku.

Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe danie obficie oprósz natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną paprykąPieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką

Kurczak, którego Polacy uwielbiają i często wykorzystują w kuchni, cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Przykładem są dania bliskowschodnie, w których bez trudu znajdziecie pozycje przygotowane z mięsa drobiowego. Przykładem nietuzinkowego połączenia składników jest danie, które chcemy wam dziś zaproponować, czyli pieczone uda z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką.

Dla kogo?

Pieczone uda z kurczaka przypadną do gustu smakoszom kuchni prostej i szybkiej, a jednocześnie smacznej.

Na jaką okazję?

Danie możecie wykorzystać zawsze – jest pomysłem na urozmaicenie codziennego jadłospisu, ale także świetnie sprawdzi się podczas domowej imprezy czy kolacji w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Bakłażan niejedno ma imię. Często nazywany jest oberżyną, choć jego prawidłową nazwą botaniczną jest psianka podłużna.

Dla urozmaicenia:

Smaku i koloru pieczonym udom z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką nada posiekana natka pietruszki, którą należy obficie posypać przyrządzone danie.