Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką
NOWY PRZEPIS
łatwe
34 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
1 opakowanie
600 gramów
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę i bakłażany przekrój po długości na cztery części.

Krok 2
Umyte i osuszone mięso z kurczaka umieść w misce, dodaj paprykę i bakłażany. Wszystko razem, dokładnie oprósz przyprawą do mięs Knorr z czosnkiem, wymieszaj. Składniki rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Krok 3
Piecz pod przykryciem w rozgrzanym do 180*C piekarniku przez 50- 60 minut tak aby kurczak uzyskał złotą barwę, chrupiąca skórkę i był delikatny i soczysty w środku.


Dobra rada:
Gotowe danie obficie oprósz natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do mięs z czosnkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone podudzia z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką
Kurczak, którego Polacy uwielbiają i często wykorzystują w kuchni, cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Przykładem są dania bliskowschodnie, w których bez trudu znajdziecie pozycje przygotowane z mięsa drobiowego. Przykładem nietuzinkowego połączenia składników jest danie, które chcemy wam dziś zaproponować, czyli pieczone uda z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką.
Dla kogo?
Pieczone uda z kurczaka przypadną do gustu smakoszom kuchni prostej i szybkiej, a jednocześnie smacznej.
Na jaką okazję?
Danie możecie wykorzystać zawsze – jest pomysłem na urozmaicenie codziennego jadłospisu, ale także świetnie sprawdzi się podczas domowej imprezy czy kolacji w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Bakłażan niejedno ma imię. Często nazywany jest oberżyną, choć jego prawidłową nazwą botaniczną jest psianka podłużna.
Dla urozmaicenia:
Smaku i koloru pieczonym udom z kurczaka z bakłażanem i czerwoną papryką nada posiekana natka pietruszki, którą należy obficie posypać przyrządzone danie.