
Składniki
3 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
3 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kroimy ugotowane ziemniaki w kostkę, obrane jabłko i świeży ogórek
Krok 2
Dodajemy kukurydzę po wcześniejszym odcedzeniu + ser ok. 200 gram ( wiórki lub pokrojony w kostkę).
Krok 3
Na patelni podsmażamy kurczaka z rosołu (kawałki ) bądź pierś 1 cała ( pokrojona w kostkę ) z przyprawą do kurczaka na 3-4 łyżkach oleju.
Krok 4
Wszystko mieszamy i dodajemy majonez + sól i pieprz do smaku
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kurczakiem
Sałatka z kurczakiem to jedno z najprostszych i najszybszych dań z wykorzystaniem drobiu. Mięso do sałatki można dusić, smażyć, piec lub gotować. Co powiesz na obsmażonego kurczaka z rosołu i kwaskowate jabłko? To jeszcze nie wszystko, co kryje ta smaczna potrawa. Ważnym jej składnikiem są także ugotowane ziemniaki, świeży ogórek, ser żółty i kukurydza z puszki. Odpowiedniego smaku mięsu nadaje szczególnie mieszanka przypraw, a żółty ser dodatkowo podkreśla smak całej kompozycji. Kurczaka z rosołu możesz zastąpić usmażonymi kawałkami piersi z kurczaka. Danie dobrze połączy kilka łyżek oleju roślinnego. Sałatka z kurczakiem sprawdzi się zarówno jako danie na kolację, jak i przekąska w gronie znajomych. Gotową sałatkę udekoruj – wedle upodobań – natką pietruszki, świeżą papryką i ogórkami. Serwuj z chrupkim pieczywem, np. czosnkowym, paprykowymi grzankami lub bez żadnych dodatków. W każdym wydaniu smakuje równie dobrze. Już teraz przyrządź to danie i przekonaj się, jakie jest proste, pyszne i uniwersalne.