
Składniki
3 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
3 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kroimy ugotowane ziemniaki w kostkę, obrane jabłko i świeży ogórek
Krok 2
Dodajemy kukurydzę po wcześniejszym odcedzeniu + ser ok. 200 gram ( wiórki lub pokrojony w kostkę).
Krok 3
Na patelni podsmażamy kurczaka z rosołu (kawałki ) bądź pierś 1 cała ( pokrojona w kostkę ) z przyprawą do kurczaka na 3-4 łyżkach oleju.
Krok 4
Wszystko mieszamy i dodajemy majonez + sól i pieprz do smaku
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kurczakiem
Sałatka z kurczakiem to jedno z najprostszych i najszybszych dań z wykorzystaniem drobiu. Mięso do sałatki można dusić, smażyć, piec lub gotować. Co powiesz na obsmażonego kurczaka z rosołu i kwaskowate jabłko? To jeszcze nie wszystko, co kryje ta smaczna potrawa. Ważnym jej składnikiem są także ugotowane ziemniaki, świeży ogórek, ser żółty i kukurydza z puszki. Odpowiedniego smaku mięsu nadaje szczególnie mieszanka przypraw, a żółty ser dodatkowo podkreśla smak całej kompozycji. Kurczaka z rosołu możesz zastąpić usmażonymi kawałkami piersi z kurczaka. Danie dobrze połączy kilka łyżek oleju roślinnego. Sałatka z kurczakiem sprawdzi się zarówno jako danie na kolację, jak i przekąska w gronie znajomych. Gotową sałatkę udekoruj – wedle upodobań – natką pietruszki, świeżą papryką i ogórkami. Serwuj z chrupkim pieczywem, np. czosnkowym, paprykowymi grzankami lub bez żadnych dodatków. W każdym wydaniu smakuje równie dobrze. Już teraz przyrządź to danie i przekonaj się, jakie jest proste, pyszne i uniwersalne.