Sałatka z wędzonym kurczakiem i serem
łatwe
853 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
100 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka potnij na nitki, a ser wędzony i pora pokrój w paski. Kukurydzę odsącz z zalewy.

Krok 2
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i ketchupem.

Krok 3
W dużej misce wymieszaj mięso kurczaka, ser, pora, kukurydzę, słonecznik i sos sałatkowy.

Krok 4
Podawaj sałatkę posypaną grzankami.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z wędzonym kurczakiem i serem
Sałatka z wędzonym kurczakiem i serem to super pomysł na pyszną przekąskę lub dodatek do obiadu czy dań z grilla. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 15 minut. Aromat wędzonych mięs i serów nadaje niepowtarzalny smak potrawom. Wszystko za sprawą procesu wędzenia, przebiegającego w kilku etapach, z których jednym z najistotniejszych jest okadzanie mięsa lub sera dymem i podgrzewanie go żarem z palonego drewna. Najczęściej używane do wędzenia gatunki drzew to buk i olcha. Przygotowując sos sałatkowy szefa Knorr oprócz majonezu i ketchupu dodaj 2 łyżki jogurtu naturalnego. Jeżeli przed dodaniem do sałatki nasion słonecznika lub dyni lekko podprażysz je na suchej patelni, będą przyjemnie chrupały wraz z grzankami. Dodając do sałatki por weź pod uwagę jego ostrość – biała część będzie intensywniejsza w smaku od zielonej. Grzanki możesz zrobić samodzielnie z pieczywa tostowego lekko podgrzanego na suchej patelni lub w piekarniku. Pamiętaj, że najlepiej wrzucić je do sałatki już na talerzu, wówczas dłużej zachowają chrupkość!