Sałatka z wędzonym kurczakiem i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z wędzonym kurczakiem i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
469 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

755 osób wydrukowało

Pobierz pdf

889 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

100 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka potnij na nitki, a ser wędzony i pora pokrój w paski. Kukurydzę odsącz z zalewy.

Sałatka z wędzonym kurczakiem i serem - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i ketchupem.

Sałatka z wędzonym kurczakiem i serem - Krok 2

Krok 3

W dużej misce wymieszaj mięso kurczaka, ser, pora, kukurydzę, słonecznik i sos sałatkowy.

Sałatka z wędzonym kurczakiem i serem - Krok 3

Krok 4

Podawaj sałatkę posypaną grzankami.

Sałatka z wędzonym kurczakiem i serem - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Murak

    Katarzyna Murak , 14.04.2016

    Kilka razy już robiłam tę sałatkę - u nas robi furorę, jest pyszna :) tylko teraz czytając ten przepis zastanawiam się co z jogurtem który jest podany w składnikach? Wymieszać go razem z sosem, ketchupem i majonezem? Czy albo jogurt albo majonez?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z wędzonym kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z wędzonym kurczakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z wędzonym kurczakiem i seremSałatka z wędzonym kurczakiem i serem

Sałatka z wędzonym kurczakiem i serem to super pomysł na pyszną przekąskę lub dodatek do obiadu czy dań z grilla. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 15 minut. Aromat wędzonych mięs i serów nadaje niepowtarzalny smak potrawom. Wszystko za sprawą procesu wędzenia, przebiegającego w kilku etapach, z których jednym z najistotniejszych jest okadzanie mięsa lub sera dymem i podgrzewanie go żarem z palonego drewna. Najczęściej używane do wędzenia gatunki drzew to buk i olcha. Przygotowując sos sałatkowy szefa Knorr oprócz majonezu i ketchupu dodaj 2 łyżki jogurtu naturalnego. Jeżeli przed dodaniem do sałatki nasion słonecznika lub dyni lekko podprażysz je na suchej patelni, będą przyjemnie chrupały wraz z grzankami. Dodając do sałatki por weź pod uwagę jego ostrość – biała część będzie intensywniejsza w smaku od zielonej. Grzanki możesz zrobić samodzielnie z pieczywa tostowego lekko podgrzanego na suchej patelni lub w piekarniku. Pamiętaj, że najlepiej wrzucić je do sałatki już na talerzu, wówczas dłużej zachowają chrupkość!